VAL PODRŠKE

Tko je Mahsa Amini i što joj se dogodilo? Lice mlade žene je simbol prosvjeda diljem svijeta

Irankama koje prosvjeduju, režu kosu i spaljuju hidžabe podršku izražavaju J. K. Rowling, Kourtney Kardashian i Hillary Clinton.

Nakon što je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini privedena i uhićena zbog nošenja hidžaba koji nije u skladu s propisima, te je preminula nakon što je u rukama moralne policije pretučena, Islamsku Republiku Iran s 84 milijuna stanovnika već deseti dan potresaju prosvjedi.

Nije riječ samo o javnim uličnim prosvjedima koje vlasti nastoje silom ugušiti pa u njima ima i poginulih, nego i protestima na društvenim mrežama, na kojima iranske žene objavljuju snimke rezanja duge kose i paljenja hidžaba, što je jasan znak i simbol bijesa zbog ograničavanja osobnih sloboda. Ona uključuju stroga pravila odijevanja za žene i djevojčice koje se u javnosti ne smiju bez hidžaba, vela ili marame kojom se u skladu s tamošnjim normama pokriva kosa, o čemu brigu vode pripadnici moralne policije koji su isključivo muškarci.

image

Rezanje kose postalo je simbol otpora

SNAPSHOT-PHOTOGRAPHY/F BOILLOT/SHUTTERSTOCK

Aminina smrt pod zasad nerazjašnjenim okolnostima, o kojoj je vlast obećala provesti istragu, potaknula je ljude diljem zemlje, a naročito žene, na velike prosvjede. Prosvjednici na okupljanjima izvikuju da će radije umrijeti, nego živjeti u takvom Iranu, a lice Mahse Amini postalo je simbol otpora.

Mahsa Amini uhićena je 13. rujna na ulazu u željezničku stanicu Shahid Haghani Expressway u Teheranu, kamo je sa svojom obitelji doputovala iz rodnog grada Saqqeza, a preminula je od posljedica ozljeda glave 16. rujna na Odjelu intenzivne njege teheranske bolnice Kasra nakon što je dva dana bila u komi.

image

Prosvjedi podrške se održavaju i u Kanadi

SAYED NAJAFIZADA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Njezino ime postalo je simbol otpora na Twitteru, Instagramu i WhatsAppu, a na vijest o njezinoj smrt reagirali su brojni političari poput Billa i Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Justina Trudeaua, te svjetske zvijezde kao što su Kourtney Kardashian, Hailey Bieber, Bella Hadid, J. K. Rowling....

"Njezino ime moramo spominjati i sačuvati ga u sjećanju zauvijek. 22-godišnja Mashsa Amini preminula je pritvoru jer je prekršila pravilo o nošenju hidžaba. Solidarnost sa svim Irankama i Irancima koji prosvjeduju", napisala je autorica Harryja Pottera na svom twitter profilu.

Prosvjedi podrške održavaju se i diljem svijeta, dosad u više od osamdeset europskih i svjetskih gradova, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres izrazio je zabrinutost zbog izvješća o mirnim prosvjedima koji se guše i rastjeruju prekomjernom upotrebom sile što je dovelo do desetaka smrtnih slučajeva i brojnih ozljeda prosvjednika.

image

Mahsa Amini ne smije biti zaboravljena

LICENSED BY STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK

Ujedinjeni narodi pozvali su iranske vlasti da "poštuju pravo na slobodu izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja, te prava žena u skladu s međunarodnim standardima koje uključuju zabranu svih oblika diskriminacije žena i djevojčica".

"Građanski neposluh je simptom dubljeg nezadovoljstva koje u Iranu ključa godinama", kaže Hadi Ghaemi, izvršni direktor Centra za ljudska prava u Iranu, i dodaje kako je smrt Mahse Amini okidač za zahtjeve koji se odnose na šire društvene i političke promjene te pitanja osobnih sloboda.

Jedan od njih je i rješavanje pitanja spolne diskriminacije, što jasno pokazuje spaljivanje hidžaba, brijanje glave i broj žena koje se pridružuju prosvjedima.

Linker
17. travanj 2024 11:01