INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
74. sanremo

Tko je mlada Angelina Mango, prva žena koja je pobijedila na Sanremu u posljednjih 10 godina?

Svestrana glazbenica koja će u travnju navršiti 23 godine, već je prava zvijezda u svojoj domovini, ovo joj je drugi nastup na Sanremu i prva je pjevačica koje je odnijela pobjedu nakon 2014. godine.

Svestrana glazbenica koja će u travnju navršiti 23 godine, već je prava zvijezda u svojoj domovini, ovo joj je drugi nastup na Sanremu i prva je pjevačica koje je odnijela pobjedu nakon 2014. godine.

Glazbeni festival Sanremo, koji se 74. godine održava u pitoresknom primorskom gradiću San Remu u Italiji, postao je kroz godine prava glazbena institucija iz koje su iznikli brojni hitovi koji se danas rado pjevuše diljem svijeta. Jer tko ne pamti hitove poput ‘‘Zingara‘‘ od Ive Zanicchi, "Ci sarà" od Al Bana i Romine Power, "Adesso tu" od Erosa Ramazzottija do pjesme ‘‘Zitti e buoni‘‘ koja je u izvedbi benda Måneskin na Eurosongu 2021. Italiji donijela pobjedu.

Ovogodišnja pobjednica Sanrema je mlada kantautorica Angelina Mango s pjesmom "La noia" koja će predstavljati Italiju i na Euroviziji 2024. ovog svibnja u Malmöu. Njoj je to drugi nastup na Sanremu, prvi put sudjelovala je 2022. s pjesmom ‘‘La tua buona colazione‘‘, ali nije ušla u finale.

A hoće li njezina nova pjesma ‘‘La noia‘‘ (Dosada) postati prvo hit u Italiji, a možda u Europi uskoro će se vidjeti. Ona je i koautorica stihova, a o inspiraciji za pjesmu Angelina je rekla: ‘‘Dosada je vrijeme koje imamo samo za sebe, u kojem možemo raditi stvari koje volimo ili otkrivati neke nove stvari. Ona dolazi kada se osjećamo dobro, kada smo u miru sami sa sobom. U svom životu uvijek ostavljam vrijeme za dosadu‘‘.

image

Angelina Mango publiku Sanrema oduševila je pjesmom o dosadi

SGP/DDP USA/PROFIMEDIA

Uoči samog festivala talentirana glazbenica koja osim što pjeva i piše pjesme, svira gitaru i klavir, izjavila je kako je ovu pjesmu napisala baš za Sanremo.

‘‘Imam pjesmu u koju vjerujem, vjerujem u samu sebe kao i u tim oko mene. Nadam se da će i nastup biti dobar, jer sva trema nestaje kada se popnem na pozornicu. Sanremo obožavam i pratim ga odmalena‘‘, rekla je mlada pjevačica i autorica. I imala je pravo. Njezina pjesma ovaj put bila je ona koja je osvojila publiku i žiri i uvrstila ju u povijest kao prvu žensku pobjednicu nakon deset godina muške dominacije.

Angelina će u travnju navršiti 23 godine, a iza nje je već bogata glazbena karijera. Odrasla je na jugu Italije u gradiću Maratei u glazbenoj obitelji. Kći je poznatog talijanskog glazbenika Pina Manga, koji je preminuo 2014. godine i pjevačice Laure Valente pa je nekako logično da je i sama krenula roditeljskim stopama.

Aktivna je od 2020. kada je objavila prvi singl ‘‘Va tutto bene‘‘, a nedugo nakon toga uslijedio je i njen prvi album ‘Monolocale‘. Godinu dana kasnije bila je predgrupa na turneji Giovannija Caccama i Michelea Placida, a nastupila je i na Tjednu glazbe u Milanu u studenom 2021. Nakon prvog nastupa na Sanremu, potpisala je ugovor sa Sony Musicom i radila j s producentima poput Enrica Brunija i Tiziana Ferra, na stvaranju svoje nove glazbe.

image

Angelinu Mango čeka i nastupa na Eurosongu

CECILIA FABIANO/LAPRESSE/SHUTTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sudjelovala je i na popularnom natjecanju za talente ‘‘Amici di Maria De Filippi‘‘ na kojem je završila na drugom mjestu, osvojila nagradu u kategoriji pjevanja te nagradu Lunezia za glazbeno-literarnu vrijednost pjesme "Ci pensiamo domani". Taj njezin hit ušao je odmah u top deset najslušanijih ljetnih pjesama, a na YouTubeu pjesma je imala više od 36 milijuna pregleda. Pjesma je postala i viralna senzacija na TikToku te je Angelini osigurao status trendseterice u digitalnom svijetu.

Prošlo ljeto objavila je drugi studijski album ‘‘Voglia di vivere‘‘ koji se odmah smjestio na drugo mjesto talijanske ljestvice najslušanijih albuma i dobio zlatnu etiketu. Prije toga, njezin singl ‘‘Che t‘o dico a fa‘‘, odmah je zasjeo na drugo mjesto top ljestvica i posto platinast.

Iako mlada Angelina je i u sretnoj vezi s kolegom glazbenikom Antoniom Ciriglianom koji joj je prema pisanju talijanskih medija bio najveća potpora kada se prijavila na Sanremo. Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja, a Antonio svira i u njezinom pratećem bendu, baš kao i njezin brat Filippo Mango.

Pred mladom Angelinom Mango bez sumnje je velika karijera, a svijet će je upoznati na skorašnjoj Euroviziji.

Linker
26. travanj 2024 10:26