FREDERIC J. BROWN/AFP
Žena iz sjene

Tko je Victorija Monét? Stoji iza najvećih hitova, a i njezina 2-godišnjakinja je ispisala povijest

Tridesetčetverogodišnja glazbenica autorica je brojnih velikih hitova svjetskih zvijezdi kao što su Ariana Grande, Selena Gomez i Kanye West, a na ovogodišnjoj dodjeli Grammyja konačno je i sama prepoznata kao izvođačica.

Tridesetčetverogodišnja glazbenica autorica je brojnih velikih hitova svjetskih zvijezdi kao što su Ariana Grande, Selena Gomez i Kanye West, a na ovogodišnjoj dodjeli Grammyja konačno je i sama prepoznata kao izvođačica.

U Los Angelesu je održana 66. dodjela prestižne nagrade Grammy tijekom koje je pažnju privukla i 34-godišnja pjevačica Victoria Monét koja osvojila ukupno tri Grammyja i to u kategoriji najboljeg novog izvođača, a nagrade je osvojila i za najbolji R&B album ("Jaguar II") koji joj je donio i nagradu u kategoriji najboljeg albuma izvan klasične glazbe.

image

Victoria Monét osvojila je tri Grammyja - za najbolji R&B album, najbolji novi izvođač i najbolje projektirani album izvan klasične glazbe

VALERIE MACON/AFP

Monét je pisala pjesme za Selenu Gomez, Blackpink, Kendricka Lamara, Kanyea Westa i Fifth Harmony. Također je surađivala i s megapopularnom Arianom Grande. Victoria je pomogla 30-godišnjakinji napisati neke od njezinih najvećih hitova - "thank u, next", "needy" i "Be Alright". Stoga bi se moglo reći da je bila u sjeni ostalih slavnih izvođača.

Suradnja je zbližila Arianu i Victoriju, a Grande nije štedjela riječi hvale za prijateljicu koja je osvojila Grammyje. "Jako sam ponosna i sretna zbog tebe. Puno si se trudila u glazbenoj industriji. Pričale smo o ovom magičnom trenutku dok smo putovale na razne turneje. Drago mi je da sam bila jedna od brojnih suradnji koje si ostvarila kroz svoju karijeru. Ne mogu ti opisati koliko sam sretna zbog tebe", napisala je Ariana na Instagram storyju.

Osim što je na ovogodišnjim Grammyjima osvojila nagradu za najboljeg novog izvođača, bila je nominirana u još šest kategorija, među kojima se najviše ističe ona s dvoipolgodišnjom kćerkicom Hazel. Majka i kćer su bile nominirane u kategoriji najbolje R&B tradicionalne pjesme za "Hollywood". Na pjesmi je osim Victorije i Hazel radila i poznata grupa Earth, Wind & Fire.

Malena Hazel je tada ispisala povijest. Naime, dvoipolgodišnjakinja je najmlađa osoba koja je ikad nominirala za Grammy. Prije nje rekord za najmlađu nominiranu osobu imala je Leah Peasall iz benda Peasall Sisters koja je imala osam godina kada je njihov album "O Brother, Where Art Thou? bio nominiran za album godine, a na kraju je i pobijedio u toj kategoriji na 44. dodjeli Grammyja 2002. godine.

Kada su saznali za nominacije, ponosna majka je rekla da malena Hazel još nije u potpunosti svjesna što se događa. "Svjesna je da je napravila nešto veoma zabavno, ali mislim da nije svjesna koliko je to važno. Jedva čekam da naraste da joj objasnim što je ovo značilo", rekla je za People 34-godišnjakinja o kćerkici koju je dobila s partnerom, fitness trenerom Johnom Gainesom u veljači 2021. godine.

Victoria je dodala da iako je još malena, glazba ih je uvijek povezivala. "Puštala sam joj pjesmu "My Girl" od Temptations i jedino je uz nju mogla zaspati", istaknula je.

A iako je dugo godina u glazbenoj industriji, malo toga se zna o Victoriji Monét. Punog imena Victoria Monét McCants, rođena je kao jedinica 1. svibnja 1989. u Sacramentu, Kaliforniji. Roditelji su joj se razveli dok je još bila dijete, a nakon razvoda majka L’Tanya Chestang-Cubit se žrtvovala kako bi pružila sve što treba njoj i polubratu Mihaelu Cubitu Jr. Stoga je Victoria trenirala plesne tečajeve s vršnjacima, a uskoro je počela pisati i pjesme. S 18 godina preselila se Los Angeles kako bi radila na glazbenoj karijeri. Radila je dva posla - u banci i kao prodavačica u trgovini s tehnikom.

image

Hazel je dobila s partnerom Johnom 2021. godine

ROBYN BECK/AFP

Ubrzo su njezine pjesme na društvenoj mreži "My Space" oduševile glazbenog producenta Rodneyja Jerkinsa koji je zaslužan za neke od hitova Whitney Houston, Destiny’s Child i Michaela Jacksona. Jerkins je osnovao grupu pod nazivom Purple Reign i napokon se činilo da će Victoria uspjeti u svom dugogodišnjem snu, ali ipak nije sve išlo tako glatko. U produkcijskoj kući Motown koja ih je trebala predstavljati došlo je do promjene vlasnika pa je Rodneyjev plan za grupu propao.

image

Pisala je pjesme za druge izvođače kako bi zarađivala novac

ROBYN BECK/AFP

Nakon toga Monét je odlučila da će početi pisati pjesme za druge izvođače kako bi mogla zarađivati novac. "I dalje sam nastavila stvarati pjesme za sebe, ali jednostavno nisam imala dovoljno vremena", rekla je za Guardian. Ipak izgleda da su se trud i upornost isplatili jer objavila debitantski EP (extended play) "Nightmares & Lullabies: Act 1" 2015. godine nakon kojih je uslijedilo još pet. Debitantski album "Jaguar II" objavila je u kolovozu 2023. godine, a inspiracija joj je bila upravo kći Hazel."Vidim kako je zanimaju novi ritmovi i kako je privlači glazba, jednostavno sam inspirirana tom znatiželjom za glazbom", komentirala je za People magazin.

Linker
29. travanj 2024 16:10