Tonka Petričević influencerica je iz Splita koja je u kuhinji prava majstorica, a uz to gradi i karijeru u znanosti.
Nekada davno, nove recepte otkrivali smo kupnjom zanimljivih kuharica ili u kuhinjama naših mama i baka. Danas, sve što je potrebno jest ući u neku od aplikacija društvenih mreža i tamo se nalaze milijuni i milijuni brzih i zanimljivih jela čija priprema zahtjeva tek par sastojaka i nekoliko minuta vašeg vremena.
Postoji tako nekoliko gastro profila koje posebno volimo pratiti, a jedan od njih je i "Tonka, reci ručak". Recepte Splićanke Tonke Petričević (36), po struci magistrice ekonomije, prati više od 37 tisuća ljudi, a sve je krenulo 2018. kada je, potaknuta pozitivnim reakcijama i upitima za svoje recepte po Facebook grupama posvećenima toj temi, odlučila otvoriti vlastiti profil.
Digitalna bilježnica
"U početku mi je ta stranica služila kao digitalna bilježnica s pohranjenim receptima, koja mi je omogućavala spremanje i brzo dijeljenje recepata putem linka. Nakon nekog vremena otvorila sam i Instagram profil, a prve fotografije nastajale su bez ikakvog truda, u nekoliko sekundi. Dugo vremena imala sam samo nekoliko stotina pratitelja, ali nekoliko objava doseglo je značajniji broj ljudi. Tada su krenuli i upiti za suradnje o kojima sam ranije mogla samo sanjati... Treba biti strpljiv", govori Tonka i priznaje da su je za ime profila inspirirali Novi fosili s pjesmom "Tonka, reci cvrčak", kako je ljudi često pozdravljaju prilikom upoznavanja. "Bili smo na plaži, u pozadini su se čuli cvrčci i to je bilo to", prisjeća se svestrana kuharica koja preko dana vrijeme provodi na kampusu Sveučilišta u Splitu gdje protekle dvije godine obnaša funkciju voditeljice Odjela za znanost i inovacije.
"Na Sveučilištu sam počela raditi prije više od 10 godina, odmah nakon što sam postala magistra ekonomije. Na zadnjoj godini fakulteta provela sam jedan semestar na Erasmusu u predivnoj Sieni u Italiji i tamo sam imala priliku upoznati se s uredima i studentskim udrugama koje pružaju podršku stranim studentima za vrijeme boravka na mobilnosti. Po povratku sam i sama htjela raditi nešto slično pa sam se priključila splitskom ogranku udruge ESN (Erasmus Student Network), a nedugo zatim sam dobila i radno mjesto koje je uključivalo slične poslove", prisjeća se Tonka.
Beskrajne tablice i eksperimenti u kuhinji
Vodi tako tim koji pruža podršku istraživačima u pripremi i provedbi projekata te sudjeluje u osmišljavanju novih inicijativa koje jačaju znanstvenu djelatnost i inovacijsku kulturu na Sveučilištu, što podrazumijeva suradnju s partnerima iz zemlje i inozemstva, objašnjava i dodaje da je posao dinamičan te je skoro svaki dan drugačiji. "Katkad su to beskonačne Excel tablice, a katkad organizacija velikih događanja za građane, poput Europske noći istraživača i Festivala znanosti", objašnjava Tonka koja je kao djevojčica ipak pokazivala veće sklonosti kuhanju negoli radu s tablicama.
Govori tako da je uvijek voljela izrađivati konkretne stvari, pa kad je napunila ladice s nakitom, okrenula se pripremanju hrane. Prvo je pripremila bilježnice s napisanim receptima i popratnim crtežima, te izrezane stranice časopisa s receptima. Najviše je vremena u kulinarskim eksperimentima kao dijete provodila tijekom ljetnih praznika, a s vremenom su eksperimenti postajali gurmanske poslastice u kojima najviše uživaju njezina obitelj i prijatelji.
"Mislim da je prvi konkretniji recept koji sam sama pripremila bio sataraš. Kako je rezultat ispao dobar, svaki idući put bih dodala nešto novo, ovisno o dostupnim sastojcima. Prvi kolač koji sam naučila praviti bilo je ledeno nebo i isprve mi je ispao odlično. Međutim, dugo sam se mučila s običnim palačinkama – svaki put bi nešto pošlo po zlu pa sam se snalazila praveći varijante poput američkih ili danskih palačinki, dok napokon nisu ispale dobro", prisjeća se Tonka i dodaje da je ipak tip od slanog, iako joj se čini da Instagram publika više voli recepte slatkih jela.
Putovanja kao inspiracija
"Draže mi ih je pripremati i više uživam u slanim jelima. Tu postoji puno više prostora za eksperimentiranje i jelo nikad ne ispadne identično. Kod slatkih jela ću uvijek prije odabrati ona s voćem, vanilijom ili sirom nego čokoladne i jako slatke deserte – volim kad deserti imaju kiselkastu notu", te dodaje da su joj ipak omiljeni sastojci u kuhinji oni sezonski, posebice povrće.
Osim što joj je poseban gušt iskoristiti svježe začinsko bilje iz njezina vrta, voli kombinirati povrće sa sirevima, u salatama, rižotima, složencima, polpetama i drugim oblicima. Posebnu ljubav ima prema isprobavanju novih začina, koji su često glavni suvenir s nekog od njezinih brojnih putovanja. Štoviše, upravo je nakon svojih prvih putovanja van granica Hrvatske zavoljela svjetske kuhinje.
"Najdraže mi je rekreirati jela koja sam probala na putovanjima. Tu nalazim dosta inspiracije za nove recepte ili drugačije načine pripreme namirnica. Omiljena mi je mediteranska kuhinja, posebno talijanska – najviše uživam u pripremi tjestenina i rižota", otkriva Tonka i priznaje da uvijek dok kuha, u pozadini se čuje glazba. Najčešće su u pitanju strani izvođači raznih žanrova od 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, među kojima se nađu Fleetwood Mac, INXS i Marvin Gaye. "Trenutno najviše slušam talijansku glazbu 80-ih i reggae, baš odgovara uz ljeto", zaključuje svestrana ekonomistica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....