Ivna Bruck tumači naslovnu ulogu u predstavi Senke Bulić

 DRAZEN SOKCEVIC
ZABRANJENA LJUBAV

Uloga Glorije proslavila je nezaboravnu Miru Furlan, a u HNK Ivana pl. Zajca igra je Ivna Bruck

Mirakul u šest slika legendarnog Ranka Marinkovića vraća se na pozornicu u režiji Senke Bulić, a riječka premijera na rasporedu je 24. svibnja.

Mirakul u šest slika legendarnog Ranka Marinkovića vraća se na pozornicu u režiji Senke Bulić, a riječka premijera na rasporedu je 24. svibnja.

Viški Voltaire, kako su kolege zvali našeg legendarnog književnika Ranka Marinkovića, čiji je rad obilježio drugu polovicu 20. stoljeća, ostavio je dubok trag i u kazalištu, posebno "Glorijom" svojim intrigantnim mirakulom u šest slika. Naslovnu ulogu u kultnoj predstavi Georgija Para na Dubrovačkim ljetnim igrama 1980. odigrala je tada 24-godišnja Mira Furlan, koja je maestralno utjelovila sestru Magdalenu na Boškovićevoj poljani, a ta uloga ju je između ostalih i proslavila.

image

Mira Furlan u ulozi Glorije 1980.

ARHIV DUBROVAčKIH LJETNIH IGARA

Svima poznata priča o nemogućoj ljubavi svećenika i mlade žene sada se ponovno vraća na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, čija je svečana premijera zakazana 24. svibnja. Režiju potpisuje glumica i redateljica Senka Bulić koja Marinković tekst doživljava poetičnim i intrigantnim. "Odabirom problema koje Marinković otvara u „Gloriji“ odlučujemo o doživljaju niza važnih tema poput individualizma, totalitarizma, sakralnog, erotike, ljubavi, ideala, manipulacije...", kaže Senka Bulić.

image

Riječka Glorija je Ivna Bruck

DRAZEN SOKCEVIC

Naslovnu ulogu dodijelila je riječkoj glumici Ivni Bruck, koja je glumu diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti Silvio D‘Amico u Rimu, a umjetnost magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U svom likovnom radu vizualnim jezikom istražuje sadržaj našeg nesvjesnog i podsvjesnog, prepuštajući se instinktu i intuiciji.

Don Jeru tumači Karlo Mrkša, glumac varaždinskoga HNK-a, publici poznat iz predstave "Slučaj vlastite pogibelji“, a Jasmin Mekić je don Zane. U predstavi također igraju Anton Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Vinko Kraljević, Olivera Baljak, Ana Marija Brđanović, Marko Ilić, Emilio Alcantara, polaznice i polaznici Dramskoga studija „Pontes“ te članice i članovi riječkoga Baleta.

image

Mirakul u šest slika govori o zabranjenoj ljubavi

DRAZEN SOKCEVIC

Scenograf je Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Glazbu potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a koreografiju i scenski pokret Leo Mujić. U predstavi se problematizira motiv sukoba pojedinca, posebno žene, s krutim društvenim normama, a nakon svibanjske premijere niz repriznih izvedbi je na rasporedu u lipnju.

image

Ivna je studirala glumu i primjenjenu umjetnost

DRAZEN SOKCEVIC
Linker
19. srpanj 2024 15:07