IRONMAN

Voditelj o svojim snovima: ‘I nakon 24 godine još čekam da me Bojana zaprosi‘

Voditelj i reporter emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ Ognjen Golubić, koji je nedavno završio utrku Ironman, za Gloriju otkriva kako je s 48 godina postao triatlonski ovisnik te da mu je tijekom 19 iscrpljujućih mjeseci bicikliranja, plivanja i trčanja najveća podrška bila nevjenčana supruga Bojana Štetić - čiju prosidbu još čeka.

Kad sam na društvenim mrežama vi­­­dio objavu trenera Perice Kišičeka da je na Jarunu napravio simulaciju utrke Ironman s triatloncem Tomislavom Bilićem, prigovorio sam mu što mi to nije ranije javio. Jer bila bi to odlična reportaža za našu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska". Na to mi je rekao da mogu napraviti još bolji prilog - snimim li sebe kako se pripremam za Ironmana. Impulzivan kakav jesam, prihvatio sam to, a pritom nisam uopće bio svjestan kako izgleda cijeli triatlonski proces - govori Ognjen Golubić, HTV-ov voditelj i reporter "Dobro jutro, Hrvat­­ska" koji je početkom srpnja u Klagenfurtu doista i postao Ironman. I to nakon 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja, 42 kilometra trčanja i 19 mjeseci priprema.

"Neprocjenjiv je osjećaj proći kroz cilj. Bujica sreće, adrenalina i euforije nakon 14 sati utrke. Sada mogu reći da je proces priprema bio najuzbudljiviji period u mom životu. Svakodnevno sam vježbao do osam sati, nekad dva puta dnevno. Sate i sate sam provodio u bazenu, teretani, na biciklu, atletskoj stazi i fizikalnoj terapiji jer sam mjesec i pol prije utrke "zaradio" rupturu mišića. No, nastavio sam vježbati, ništa me nije moglo zaustaviti. Razvio sam svojevrsnu ovisnost, imao sam cilj i znao sam da ga želim ostvariti. Jedino što nisam znao je da ću na to potrošiti cijelu ušteđevinu. Triatlon je skup sport", govori Ognjen Golubić. Jedino ga je na tren obeshrabrilo, kaže, kad mu je prijatelj, također triatlonac, rekao da je zbog brdskih biciklističkih uspona to zaista jedna od najtežih utrka na svijetu. Zato je odmah krenuo neumorno "pedalirati" na Sljeme. No, jednako zahtjevno bilo je, kaže, i plivanje.

image

Prije priprema za Ironmana voditelj je s kćeri Dugom i nevjenčanom suprugom Bojanom bio na Murteru

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV CROPIX

"U uskom, kilometar dugačkom muljevitom jezerskom kanalu, u kojem je u jednom trenutku bilo 2500 natjecatelja istodobno, odvijala se prava borba za život. Srećom, trenirao sam u Jarunu koji je pun algi, trske i trave pa sam bio dobro pripremljen", govori. Najteže je ipak podnio trčanje, jer se austrijski grad u tom trenutku zagrijao na 37 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom treninga tijelo je navikavao na ekstremne napore. Mnogim natjecateljima je, kaže, pozlilo, neki su padali s bicikla, drugi kolabirali uslijed trčanja, prva pomoć se pružala na svakom kilometru. U konačnici je kroz cilj prošlo 1800 triatlonaca. I dok većina njih dan provede na energetskim pločicama i vodi, Ognjen je poput pravog Slavonca utrku prevalio na domaćem kulenu, kobasici i integralnom kruhu. A od starta do cilja cijelo vrijeme ga je bodrila nevjenčana supruga, pravnica Bojana Štetić koja je bila najglasnija navijačica na stazi te najvjernija podrška, baš kao u protekle 24 godine. I danas se sjeća trenutka kada ju je prvi put ugledao na jednom tulumu u Zagrebu.

image

Iako su zajedno 24 godine Ognjen i Bojana nikada nisu stali pred oltar zbog društvenih normi koje preziru

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV CROPIX

"Vrlo brzo sam shvatio da je drugačija, žena s inicijativom, a dva tjedna poslije već smo bili za­­­jedno. Zbog društvenih normi koje preziremo nikada se nismo vjenčali. Tko zna, možda još čeka da je zaprosim, no s obzirom na to da je ona "alfa" u našoj vezi, možda zapravo ja čekam njenu prosidbu", govori Ognjen Golubić.

Kako s posla dolazi već oko 13 sati, jer njegov radni dan započinje katkad i prije svitanja, svakodnevno uživa pripremajući ručak u njihovom domu na Kajzerici. Najbolje se snalazi s jelima poput rižota, bolonjeza, punjenih paprika, lazanja, a vrlo je spretan i s pripremom sarme. U njegovim specijalitetima uživa i 15-godišnja kći Duga. Kad se rodila, Ognjen je proveo sedam mjeseci na porodiljnom dopustu i to mu je, kaže, bilo najljepše razdoblje u životu.

image

Ognjen Golubić utrku u Klagenfurtu završio je za 14 sati

PRIVATNI ALBUM

Nedavno su otputovali zajedno na Murter, a potom u Rim na koncert grupe Måneskin, što je bio kratki predah od priprema za Ognjenovu novu utrku Ironman, koja počinje 17. rujna u Italiji.

Linker
17. travanj 2024 05:43