NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Vješta vrtlarica

Zelena oaza na čak 800 kvadrata: Ksenija Urličić ugostila nas je u svom impresivnom vrtu nadomak centru Zagreba

Televizijska legenda sa suprugom Ivom sadi cvijeće i povrće. Imaju petnaest sorti ruža, a značajan prostor dobio je i raskošan povrtnjak u kojem rastu špinat, blitva, mladi luk, rajčica, češnjak, čak i raštika.

Televizijska legenda sa suprugom Ivom sadi cvijeće i povrće. Imaju petnaest sorti ruža, a značajan prostor dobio je i raskošan povrtnjak u kojem rastu špinat, blitva, mladi luk, rajčica, češnjak, čak i raštika.

Sugrađani Ksenije Urličić, nekadašnje prve dame Zabavnog programa HRT-a već se dugo pitaju odakle joj vitalnost i u zlatnim godinama? Korak joj je odrješit kao kad je uređivala naš prvi televizijski spektakl "Sedma noć" trudeći se da emisija ne zaostaje za zabavnim projektima europskih televizija iako ju je pokrenula dok je Hrvatskom još harao rat. Iza nje je po mnogočemu izvanredna karijera, a otkako je 2001. otišla u mirovinu, ima uspomene na izazovno, po mnogočemu povijesno vrijeme tijekom kojeg je djelovala na televiziji, kolege s kojima je prijateljevala i koji joj neizmjerno nedostaju jer nekih, poput bliske prijateljice Helge Vlahović, više nema.

Bez obzira na to, Ksenija Urličić definitivno nije tip žene koja živi u prošlosti. Svakodnevica joj je ispunjena, ponajprije zato što je šesterostruka baka, ali i prabaka kojoj kojoj će njeni najmiliji uskoro podariti sedmo praunuče, dječaka.

"Veselimo se što stiže dečko jer je do sada omjer bio četiri praunuke na dva praunuka. Sad će situacija biti ravnopravnija", otkriva televizijska legenda koja nam je otvorila vrata svoje skrivene zelene oaze od oko 800 četvornih metara, smještene nadomak srca grada.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Impresivan vrt je, osim njene razgranate obitelji, glavni razlog zbog kojeg nekadašnja "čelična lady" HTV-a ne zna što je dokolica. Svaki dan u vrtu protekne joj drugačije. Osim toga, u njenoj cvjetnoj oazi krije se odgovor na pitanje s početka ove priče odakle joj zavidna energija u 85. godini? Koliko god se naradila, njeno zeleno "skrovište" ispunjavaju ju ponosom i nagrađuje vitalnošću jer iz zemlje - u koju nerijetko zabije prste bez rukavica - crpi čistu, nepresušnu energiju. Sve što je s ljubavlju zasadila, naporno plijevila i zalijevala, uzvraća joj stostruko, opojnim mirisom i ljepotom premda u ovo doba godine, osim cvjetnih lijeha, bujaju i neželjeni "gosti".

Ruža je osjetljiva na nametnike. Kad je izražena vlaga, napadaju ih biljne uši pa se moraju špricati. E, to radi moj suprug Ivo.

"U vječnom sam ratu s korovom. Sve što zasadim nikad nije toliko uspješno kao korov. Lani sam imala zdravstvenih problema, liječnici su me upozorili: ‘Ne ići u vrt predugo, možda sat ili dva dnevno‘. Međutim, kad uđete u ovaj svijet, on vas očara. Opije vas, ne možete prestati. Čim napravite jedno, pažnju vam privuče nešto drugo i tako vam prođe dan a da ne osjetite", priča Ksenija Urličić.

Vrt krasi preko tisuću rascvjetalih cvjetova ruža. Posadila je petnaestak sorti: od krupnih, blijedožutih „Bugarki” od čijih se latica izrađuje dragocjeno ružino ulje do malenih ružičastih i bijelih cvjetova čije su se vitičaste stabljike omotale oko metalnih volti. Prizor je idiličan. Kad se prvi put zateknete u njenom vrtu poželite više puta proći ispod cvjetovima ukrašenih volti kako bi vam latice ruža padale po kosi jer se osjećate kao da ste zvijezda filmske bajke.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Što me privlači kod ruža? I zašto baš ruže? Sve je na tom cvijetu nevjerojatno, posebno razvoj od prekrasnog pupoljka koji se polako rastvara. Na kraju se pretvori u raskošnu ružu koja polako vene. To vam je simbolika života. S druge strane, svaka ruža ima trn. To bi muškarci trebali zapamtiti", kaže naša domaćica dodajući kako je uzgoj kraljice cvijeća sve osim jednostavnog.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Ruža je osjetljiva na nametnike. Kad je izražena vlaga, napadaju ih biljne uši pa se moraju špricati. E, to radi moj suprug Ivo. Moram mu odati priznanje premda bih radije da dio vremena koje utroši na rad oko loze što ju je, sebi za gušt, posadio u dnu vrta, odvoji da mi pomogne oko cvijeća", priznaje.

Blagom padinom uredno podšišane trave (i to je zasluga njenog supruga), dominiraju stabla kruške, jabuke, marelica te rana trešnja. Bogato je rodila, nedavno su je obrali, a položene ljestve na stablu dokaz su kako se suprug Ivo oglušio na molbe njihovih kćeri Katarine i Nede i svih unuka da se ne penje na ljestve. Ksenije Urličić otkriva kako taj vitalni, umirovljeni inženjer elektrotehnike, ljestvama jednostavno ne može odoljeti.

Osim ruža čije najljepše stabalce raste nedaleko od ulaza u njihov dom, toliko lijepih, krupnih cvjetova da su je gotovo svi susjedi molili "pelc" dok ih prolaznici slikaju kad ih spaze s ulice, njenu zelenu oazu krase i grmovi božura te dva stabla glicinija. Jedno se nadvisuje nad terasu, dok drugo krasi prednji dio kuće i penje se do prvog kata.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

"Glicinija je sada ocvala, ali ne zadugo. Posebna je po tome što cvjeta triput godišnje. Prvi cvat je raskošan, drugi osrednji, a treći najskromniji. Imam i nekoliko juka, pokazale su se vrlo otpornima u kontinentalnoj klimi premda je mediteranska biljke. Krasi je visok cvijet s mnoštvom bijelih zvončića: juke su mi toliko dobro uspjele da sam nekoliko morala izvaditi. S mora smo suprug i ja donijeli i dvije smokve bjelice: jednu smo posadili uz kompost i sada su joj plodovi su ogromni, slatki poput meda", govori naša domaćica dodajući da je posadila i hrvatski nacionalni cvijet peruniku, u nekoliko boja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Značajan prostor u vrtu odvojila je za raskošan povrtnjak u povišenim gredicama. "Špinat i blitva rastu kao ludi, već tri dana nakon što sam odrezala listove imam novu berbu. Posadila sam mladi luk, rajčicu, češnjak, čak i raštiku od koje sam nedavno pripremila fino varivo", priča televizijska legenda dodajući da ne zna što bi s mnoštvom šumskih jagoda? Obične, vrtne, još nekako uspijeva obuzdati ali šumske su se otele kontroli i sad ih mora čupati poput korova.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ponosna je na nasad aronije od koje priprema liker, raskošne grmove ribizle i malina, busene ljekovitog bilja poput melise koju suši za čaj te mente - čije listiće namače u svom čuvenom sirupu, omiljenom obiteljskom osvježenju tijekom ljeta. Kako uz rad u vrtu nerijetko ide problem s izgledom ruku - često poželi uprljati ruke zemljom - rješava ga tapkajući prste limunovim sokom i kremama za ruke bogate teksture. Budući da se razgovor poveo o beauty rutini, a televizijska legenda i sad se može pohvaliti njegovanim izgledom, zapitali smo ju da li se, ali iskreno, podvrgnula estetskom zahvatu? Uputila nam je prodoran pogled koji otkriva da nadimak "čelična lady" nije dobila tek tako.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Nikad nisam bila ni kod kozmetičarke, a kamo li na zahvatu. Tome se jako protivim. Danas se, doduše, sve rješava filerima, ali meni to ne pada na pamet".

Pokazalo se da njegovan ten i u zlatnoj dobi duguje savjetima omiljene televizijske frizerke i šminkerice Kaće te šminkerice Jelice. "Naučila su me ono što danas - neka mi oproste majstori šminke - rijetki znaju. Prilagođavale su šminku licu i dobi žene. Kad bih na lice, dok se šminkam, nanijela sloj lažnog tena, samo bih naglasila bore i dobila obrnuti efekt", govori gospođa Urličić. Ponosna je na to da se njezina kozmetička rutina i danas svodi na ono što je naučila od Kaće, Jelice te njihove šefice Mire iz televizijskog „šminkeraja”.

Ruže obožavam jer je sve na tom cvijetu nevjerojatno. Na kraju se pretvori u raskošan cvijet koji polako vene. To vam je simbolika života. S druge strane, svaka ruža ima trn. To bi muškarci trebali zapamtiti

"Prvo je detaljno se "abšminkati", otići u s temeljito očišćenim licem koliko god bili umorni. Drugi korak je hraniti lice kvalitetnim, ne nužno skupim kremama. Već godinama koristim kremu koju izrađuju u Gradskim ljekarnama Zagreb, zadnja je od bakuchiole, sjajna je. Donedavno su se njihove kreme dok im to iz tko zna kojih razloga, nisu zabranili, izrađivale na tjednoj bazi jer je važno da je ono što nanosite na lice svježe izrađeno. Jednom sam, zbog bora oko usana pokušala s vrlo skupim, razvikanim preparatom: baš me nije oduševio", otkriva Ksenija Urličić dodajući da je neprežaljenu prijateljicu Helgu Vlahović uputila kod "svoje" apotekarice Davorke, nedaleko od Britanskog trga.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Helga im je već je s vrata rekla: ‘Dobar dan. Ja bih htjela biti lijepa kao Ksenija Urličić, došla sam po njenu kremu‘. Ta zgoda se i danas prepričava," prisjeća se. Za kraj je, iz riznice isprobanih savjeta, gospođa Urličić otkrila koja je krema bila među najpopularnijim u televizijskom "šminkeraju". Radi se o klasiku za kojim i danas poseže, nakon što lice očisti – sapunom.

"Ne ulazim u to zašto se priča da sapun nije dobar jer meni odgovara. Na lice poslije pranja nanesem malo dječje kreme Becutan, to je još jedan zlatni Kaćin savjet. Nešto kasnije nanosim kremu iz apoteke. Poručite ženama da prstima utapkaju kremu, malo masaže lica nikad ne škodi", zaključuje na kraju televizijska legenda.

Sirup od mente

Sastojci za 2 litre sirupa: 12 dag listića mente, 2 litre vode, 2 kg šećera, 4 dag limunske kiseline, ekstrakt mente

Priprava: Listiće 24 sata namakati u vodi. Procijediti. U procijeđenu tekućinu dodati šećer. Kuhati uz miješanje dok se šećer ne rastopi. Dodati limunsku kiselinu, pa kratko prokuhati. Na kraj dodati ekstrakt mente, kratko prokuhati, još vruće uliti u zagrijane staklene boce i čvrsto zatvoriti.

image

Sirup od mente

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Linker
15. lipanj 2024 15:54