Feljton

Život kao film: Aretha Franklin s 14 godina već je bila majka dvoje djece, no ni to nije stalo na put briljantnoj karijeri

Baš kad se činilo da je o kraljici soula već sve ispričano, u kina je stigla biografska drama ‘Respect’ koja prati njen put od djevojčice u crkvenom zboru do globalne superzvijezde, a prije smrti sama je odabrala tko će je glumiti.

Kada nas je prije tri godine napustila kraljica soula Aret­ha Franklin, cijeli je svijet stao odati joj poštovanje. Brojni su se poznati i nepoznati prisjećali anegdota o pjevačici božanstvenoga glasa, obožavatelji su palili svijeće i tiho molili za njezinu dušu, radijske postaje emitirale su brojne hitove koje je snimila, a među bizarnijim događajima zasigurno je onaj iz gradića Suffolka u Virginiji. Dva muškarca upustila su se u prepirku treba li u biografskom filmu o Arethi Franklin glavnu ulogu igrati Halle Berry ili Jennifer Hudson. Svađa je prerasla u tučnjavu, a potom je jedan od njih potegnuo pištolj i teško ranio svojeg oponenta. No, da su bili malo informiraniji, znali bi da je Aretha za filmsku dvojnicu već izabrala Jennifer Hudson.

- Rekla mi je: “Mlada damo, želim da me ti glumiš”. Podsjetila me da je ona kraljica soula i da sve dok sam toga svjesna neće biti nikakvih problema. Što sam mogla odgovoriti? Samo da znam svoje mjesto i slažem se s njom - prisjetila se oskarovka, koja je na kraju utjelovila slavnu glazbenicu u hollywoodskom spektaklu “Respect” redateljice Liesl Tommy, koji se u kinima prikazuje od 9. rujna.

image
Aretha Franklin u Londonu
ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK

Biografska glazbena drama prikazuje Arethin život od dana kada je kao djevojčica pjevala u crkvenom zboru do statusa svjetske superzvijezde, pokušavajući otkriti što je to djevojku rođenu 25. ožujka 1942. u Memphisu doista činilo posebnom. No, i uz trajanje dulje od dva sata film nije mogao obuhvatiti sve intrigantne trenutke iz njezinoga burnoga života.

Aretha Louise Franklin rođena je u obitelji svećenika Clarencea LaVaughna Franklina i medicinske sestre Barbare V. Siggers, uglednih članova afroameričke zajednice u Mississippiju i Tennesseeju. Njezina je majka bila na glasu kao sjajna pjevačica i solidna pijanistica, ali zvijezda obitelji nesumnjivo je bio njezin otac. Odrastao u siromašnoj, nadničarskoj obitelji, uspio je uz mnoge teškoće završiti studij sociologije i engleske književnosti, a karijeru je izgradio kao karizmatični propovjednik u crkvi New Bethel. Njegove su se mise emitirale na radijskim postajama i prodavale na gramofonskim pločama u milijunima primjeraka pa je diljem Amerike bio poznat kao “čovjek s glasom od milijun dolara”.

image
Aretha je od malena glasila za čudo od djeteta
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Ugledni članovi zajednice

Iako rođena južnjakinja, Aretha je svoje djetinjstvo provela na sjeverozapadu SAD-a. Nakon početka II. svjetskog rata tvornice automobila ostale su bez radnika te su nudile brojna radna mjesta. Obećanje o dobroj plaći i boljem životu privukle su zato u Detroit brojnu crnačku populaciju s američkog juga, a s radnicima počeli su se doseljavati i crni odvjetnici, liječnici, glazbenici i - propovjednici. Među njima je bio i Arethin otac, koji je postao pastor baptističke crkve New Bethel.

Odrastanje u religioznoj obitelji nije podrazumijevalo asketski život. Pastor C. L. Franklin, blizak prijatelj Martina Luthera Kinga, bio je živopisan sluga Božji. Svoje je propovijedi isprepletao s bluesom, gospelom i jazzom nastupajući ispod velikog neonskog križa, pretvarajući svoje homilije u scenski spektakl. Sat optočen dijamantima na ruci i obilaženje župljana u ružičastom Cadillacu potvrđivalo je da ovozemaljske užitke voli jednako kao i obećanje o posmrtnom odlasku u raj, a uvjerili su se u to i policajci koji su ga više puta uhićivali zbog posjedovanja marihuane.

image
Aretha Franklin sa suprugom i menadžerom Tedom Whiteom
ANL/SHUTTERSTOCK

Pokojni Ray Charles, koji je svojedobno upoznao C. L. Franklina, tvrdio je da velečasni, među ostalim, sa svojim sljedbenicima organizira i pustopašne seksualne orgije. - Što se tiče čistog seksa, bili su veći divljaci od mene - opisivao je Ray Charles. - I ja sam se tada furao na orgije, ali samo ako sam jedini mačak u sobi s dvije ili tri mačke. Ti gospelovci nisu razmišljali tako; mačke su voljele s mačkama, mačci s mačcima i nikome nije smetalo da se miješaju na razne načine. Osupnulo me koliko su se ti pobožni ljudi trudili da što češće orgijaju, jednostavno sam bio iznenađen koliko su otkačeni.

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

U takvom okruženju raspao se brak Arethinih roditelja. Iako su zajedno imali četvero djece - kćeri Arethu, Carolyn i Ermu te sina Cecila, a s njima je živio i polubrat Vaughn, Barbarin sin iz prethodne veze - njezina je majka, kad je pjevačici bilo šest godina, odlučila da više ne može prelaziti preko suprugovih nevjera. Uzela je Vaughna i vratila se svojim roditeljima u Buffalo. Kasnije se govorilo da je majka napustila obitelj i prekinula svaku vezu s bivšim suprugom i djecom, ali Aretha je u svojim memoarima otkrila da je to bila laž.

image
Aretha imala je burnu karijeru, ali i ljubavni život
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

- Majka se s plaćom bolničarke nije mogla brinuti za petero djece pa smo svi osim Vaughna ostali s ocem. No, redovito smo razgovarali telefonski i posjećivali se. Svako smo ljeto odlazili k njoj u Buffalo - napisala je Aretha Franklin.

Život s ocem bio je sve samo ne dosadan. Raskošni život pastora C. L. Franklina podrazumijevao je brojne kućne zabave, na kojima je mlada Aretha upoznala slavne osobe poput klavirista Arta Tatuma, pjevača Nata Kinga Colea i Sama Cookea te glazbenih diva Mahalije Jackson i Clare Ward, kojoj se posebno divila. Uostalom, glazba je bila sveprisutna u raskošnom obiteljskom domu Franklinovih, velikoj kući sa zastorima od svile, pokućstvom od mahagonija, ukrasnim predmetima od srebra i zlata, umjetničkim slikama na zidovima i dva velika klavira.

Čudo od djeteta

- Emma i ja vježbale smo klavir, radio je bio stalno uključen, a tata je slušao svoje ploče. Danas mi je žao što nisam naučila čitati note, no kako sam odmalena učila glazbu bez nota, to mi je omogućilo da razvijem svoj stil. Ne bih ga mijenjala ni za što na svijetu - napisala je Aretha u svojoj biografiji.

image
Aretha Franklin i The Blues Brothers, 1980.
KOBAL/SHUTTERSTOCK

Da doista ima nešto posebno u sebi vidjelo se od najranijih dana. Već s tri godine počela je prebirati po tipkama obiteljskoga klavira, u crkvenom zboru pjevala je prije nego što je krenula u osnovnu školu, a ubrzo je oduševljavala vjernike solo nastupima prije očevih propovijedi. Sretno djetinjstvo, prožeto glazbom i prijateljstvima, grubo je prekinuto 1952., kad je njezina majka preminula od srčanog udara. Šok koji je tada doživjela odlično je ocrtan u filmu “Respect” kroz scenu u kojoj desetogodišnja Aretha tjednima odbija govoriti, sve dok je otac ne natjera da zapjeva u crkvi.

- Takvu bol nemoguće je opisati. Tata je nekoliko mjeseci ranije napisao pjesmu “Your Mother Loves Her Children” i svaki put kad bih je slušala pomislila bih da ju je napisao za nas - rekla je pjevačica o najtraumatičnijem trenutku svojeg života, koji ipak nije zaustavio njezinu karijeru.

Glas o djevojci s čarobnim glasnicama širio se sve brže. Ovacijama su je ispraćali s nastupa, svi su je htjeli čuti, a uvidjevši koliki talent posjeduje njegova kći, velečasni C. L. Franklin nije dopuštao da joj išta stane na put. Pogotovo ne dečki, koji su je opsjedali. S 12 godina počela je pratiti oca na njegovim propovjedničkim turnejama. Budući da velečasni C. L. Franklin nije pretjerano pazio s kim se i kako druži njegova kći, rano je postao djed.

image
Magic Johnson i Aretha Franklin
BEI/SHUTTERSTOCK

- Ako me itko upozorio da budem oprezna, to je upozorenje na jedno uho ušlo, a na drugo izišlo. Na klizanje su dolazili svi zgodni dečki u gradu i ja sam se u 12. godini luđački zaljubila. Prijateljice su mi rekle da osim mene ima još tri cure, ali njegov je osmijeh bio toliko očaravajući da sam radije vjerovala njemu nego prijateljicama. Zvala sam ga Romeo s klizališta. Kad je otac saznao da sam trudna, nije se naljutio, nego mi je objasnio da se moram suočiti sa stvarnošću i preuzeti na sebe odgovornost majke - objasnila je glazbenica kako je dva mjeseca prije 13. rođendana rodila svoje prvo dijete, sina Clarencea. Nikad nije javno priznala tko je otac tog djeteta, no u rukom napisanoj oporuci, javno otkrivenoj 2019., otkrila je da je taj njezin “Romeo s klizališta” bio izvjesni Edward Jordan. Dvije godine kasnije s Jordanom je dobila i drugog sina, Edwarda Deronea Franklina, no nije poznato koliko je ljubav potrajala.

Čitajte i: Princeza s dreadlocksima nominirana za Oscara: Za sve što radi i nosi Zendaya se vodi perfekcionizmom

Zna se da se nisu vjenčali, na veliko zadovoljstvo propovjednika Franklina, koji je mogao prihvatiti da će postati djed, ali nije htio da brak zakoči karijeru njegove kćeri. Kada je s 14 godina u očevoj crkvi snimila prvi album s gospel standardima, Aretha je već bila majka dvoje djece. Kako bi se mogla posvetiti pjevanju i nastupima, za djecu su se brinuli baka Rachel i sestra Erma. Na očev je nagovor s 18 godina otišla u New York graditi karijeru u svjetovnoj glazbi, a sinove je ostavila kod svojih u Detroitu.

Buran ljubavni život

U siječnju 1961., nedugo prije 19. rođendana, objavila je svoj prvi album svjetovne glazbe “Aretha: With The Ray Bryant Combo”, na kojem se našao i hit “Won’t Be Long”. Diskografska kuća Columbia predstavljala ju je kao pop-jazz pjevačicu, a iako su se njezine ploče solidno prodavale i dobivale dobre kritike, a ona sama je zarađivala više od 100 tisuća dolara godišnje nastupajući po brojnim klubovima i kazalištima, to još nije bilo ono što će od Arethe stvoriti zvijezdu.

image
Aretha Franklin nastup u emisiji 'The Tonight Show'
KOBAL/SHUTTERSTOCK

No, usporedno s karijernim usponom, glazbenica je proživljavala novu privatnu dramu. U New Yorku se zaljubila u menadžera Teda Whitea, s kojim se i vjenčala 1961. te mu 1964. rodila sina Teda juniora. Nije to bio sretan brak: White je bio nasilan, jednom se u studiju potukao s nekim Arethinim pratećim muzičarem, a često se fizički obračunavao i s Arethom. Ona to nikad nije htjela priznati jer je sve svoje intimne nevolje uvijek gurala pod tepih, ali 1968. napokon je odlučila napustiti Whitea.

Krah braka poklopio se s procvatom u karijeri: napustila je Columbiju i potpisala za diskografsku kuću Atlantic, gdje ju je dočekao producent Jerry Wexler. Potaknuvši je da se vrati gospel korijenima, ali s primjesom R&B-a, Wexler je pokrenuo lavinu Arethinih hitova. Pjesme kao “I Never Loved a Man (The Way I Love You)” i “Respect” pretvorili su je u najuspješniju pjevačicu 1968. Kada ju je iste godine radijski voditelj Pervis Spam proglasio kraljicom soula, nije se našao nitko tko bi osporio njenu krunu.

Bilo je to njezino zlatno razdoblje kada je nizala hit za hitom - “You Make Me Feel Like a Natural Woman”, “Chain of Fools”, “I Say a Little Prayer”... Iako je dominirala glazbenom scenom, privatno se nikada nije oslobodila urođene stidljivosti i introvertnosti, no nije bila baš ugodna suradnica. Naprotiv, hirovite ćudi, lako bi eksplodirala zbog sitnica, loše se slagala s pratećim glazbenicima, kasnila je na probe i koncerte te uvijek tražila da joj honorar isplate unaprijed, i to u gotovini.

image
Aretha je kraj karijere dočekala dostojanstveno
RETNA LTD/SHUTTERSTOCK

Burno je bilo i u njezinom privatnom životu. Muškarce je mijenjala brzo i često, a razlazi su bili bučni, najčešće zbog optužbi za nevjeru. Privremenu mirnoću u njezin život donio je pak Ken Cunningham, mladi biznismen koji je želio izgraditi modnu kuću za crne Amerikance. - On je razumio moje potrebe i pružao mi ono što nije nitko dotad. Bila je to ljubav na prvi pogled - otkrila je Aretha, a nitko se nije ni čudio što je zgodan i tolerantan muškarac osvojio njezino srce.

S Wolfom, kako je nazivala Kena, dobila je 1970. sina Kecalfa. Uskoro su se iz New Yorka preselili u Kaliforniju, gdje se Aretha nadala pronaći mirniji život. Bilo je to doba kada je vladala glazbenim ljestvicama, ali se i borila s alkoholom, depresijom i prekomjernom težinom. Ovo zadnje ju je najviše smetalo pa je rigoroznom dijetom 1974. skinula gotovo 20 kilograma, no ni to joj nije pomoglo da pronađe sreću. S Kenom se rastala 1976.

Tko je otac njezina prva dva sina otkrila je tek njena rukom pisana oporuka 2019., u kojoj se navodi ime izvjesnog Edwarda Jordana

Nakon što se prestala opijati, pronaš­la je novu ljubav, s glumcem Glynnom Turmanom. U braku su bili od 1978. do 1984. i nakon razvoda os­­tali su dobri prijatelji. Te godine, kad je okončala drugi brak, umro je njezin otac. Provalnici su mu 1979. upali u kuću i nastrijelili ga u glavu, nakon čega je velečasni C. L. Franklin posljednjih pet godina života vegetirao u dubokoj komi.

image
Aretha je pjevala na inauguraciji Billa Clintona
SHUTTERSTOCK

Bile su to godine kada je u njezinom životu možda bilo i najviše upitnika. Diskoglazba osvojila je cijeli svijet pa je novim generacijama njezina glazba zvučala zastarjelo, što je situacija u kojoj se nije najbolje snalazila. Ujedno je očevim odlaskom nestao bitni zaštitnik u njezinom životu. Rješenje je pronašla u povratku kući. Vratila se u Detroit, gdje je neko vrijeme živjela s bratom Cecileom, a zatim je za sebe kupila malu, ali lijepu kuću u predgrađu. Na kraju se ipak smjestila u većoj vili, gdje je dane provodila gledajući omiljene TV sapunice.

Čitajte i: Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih zamalo izgubila sve

Na scenu se ipak vratila. Ovaj put ne kao mlada pjevačica željna slave, koja neumorno obilazi svaki kutak zemlje, već kao živuća legenda, koja nije pretjerano često nastupala i objavljivala nove albume, ali zato je svaki njezin nastup bio vrijedan gledanja. Jedan od takvih trenutaka dogodio se 1998. kada je na dodjeli glazbene nagrade Gram­­my u posljednji trenutak zamijenila čuvenog tenora Luciana Pavarottija i umjesto njega perfektno otpjevala ariju “Nessun dorma” iz Puccinijeve opere “Turandot”.

Godine su sve više narušavale njezino zdravlje, ali ni u jednom trenutku nije ni pomišljala da se povuče sa scene. Posljednji je nastup imala u studenom 2017., kada je unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, vidno iscrpljena i dehidrirana, otpjevala devet pjesama na njujorškom koncertu humanitarne zaklade svojeg prijatelja Eltona Johna. Zloćudni rak gušterače već je tada počeo izjedati njezino krhko tijelo, koje u toj bitci nije moglo pobijediti te je 16. kolovoza 2018. preminula u svojem domu.

Linker
20. travanj 2024 00:33