Boris Kovacev / CROPIX
106 puta mu hvala!

Životni put Ivana Rakitića! Otac mu se odrekao snova zbog siromaštva, no on je sve ostvario

Nogometaš svjetski uspješne karijere i donedavnI dokapetan hrvatske nogometne reprezentacije objavio je kako više neće igrati u dresu 'Vatrenih' s kojima je proveo punih 13 godina i odigrao 106 utakmica.

Riječi kojima se Ivan Rakitić oprostio od hrvatske reprezentacije nisu prazna slova, on je svoju ljubav zaista i dokazao. "Kao mali sanjao sam obući dres reprezentacije svoje domovine, a na koncu je taj moj san potrajao 106 utakmica", komadić je dugačke, oproštajne poruke koju je Raketa objavio na svom Instagramu.

Ivan je rođen u Švicarskoj, tamo je odrastao, školovao se i trenirao, ali odabrao je igrati za Hrvatsku. Te 2007. kada je dobio poziv Slavena Bilića kojeg je odlučio prihvatiti došlo je čak do sukoba hrvatskog i švicarskog nogometnog saveza. Švicarci, su naravno htjeli da mladi talent igra u njihovom dresu i da time vrati novac koji je ta država uložila u njega. Ivan je ipak zaigrao za Hrvatsku, što je bila velika želja i njemu, i njegovom ocu.

View this post on Instagram

Teška srca donio sam odluku o napuštanju reprezentacije, ali odlazim ponosan na sve što sam sa svojim sugiračima i prijateljima napravio u najdražem dresu, za koji smo jednako ginuli u prijateljskim utakmicama i u finalu Svjetskoga prvenstva. Kao mali sanjao sam obući dres reprezentacije svoje domovine, a na koncu je taj moj san potrajao 106 utakmica. I sve što smo zajedno postigli kao momčad i kao nacija, zauvijek će ostati u mom sjećanju i u mom srcu, kao najveće dostignuće moje nogometne karijere. Sa suzom u oku opraštam se od dresa reprezentacije i od mojih suigrača i selim se na tribine, odakle ću ih bodriti s jednakim žarom, kao njihov najvjerniji i najveći navijač. Iznad svih Hrvatska... Ivan — It is with great emotion that I made the decision to announce my international retirement. It was a huge honor to have had the chance to represent my country, Croatia, at the international level and in the most prestigious competitions. 106 caps and 15 goals. What an incredible dream. Everything we achieved together as a Team, as a Nation, will remain forever in my memory and in my heart as the greatest accomplishment of my career. Count on me, I will be your biggest fan. Ivan @hns_cff #IvanRakitic

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on

Prvu utakmicu odigrao je 8. rujna 2007. godine protiv Estonije. Svoj prvi pogodak je zabio četiri dana kasnije, protiv Andore. San da postane profesionalni nogometaš naslijedio je od oca Luke. Otac mu je rođen u Sikirevcima kod Slavonskog Broda, a majka Kata je iz Ponijeva pokraj Žepča. Njegovi roditelji odselili u Švicarsku 1985., gdje su osnovali obitelj i zarađivali za kruh kao većina skromnih 'gastarbajtera'. Ivan je rođen u Rheinfeldenu 10. ožujka 1988., odrastao je u mjestu Möhlin od jedva desetak tisuća stanovnika. Ima četiri godine starijeg brata Dejana i osam godina mlađu Nicole.

Naslijedio ljubav prema nogometu

Ivan je u jednom od intervjua otkrio da je njegov otac igrao za juniorsku momčad Čelika i mladu reprezentaciju bivše Jugoslavije, no morao je odustati od nogometa jer mu je obitelj bila jako siromašna zbog čega je otišao raditi na gradilišta u Švicarskoj.

bad radkersburg 100707
Ivan Rakitic sa knjigama
Davor Pongracic / CROPIX
Raketa u doba kada je počeo igrati za Vatrene

"Jako sam sretan i ponosan što sam postao profesionalni nogometaš jer sam time napravio nešto što nije uspjelo mom ocu. Njemu sam time na najbolji način vratio sve ono što je on za mene učinio", kazao je Raketa.

Oduvijek sam govorio da želim postati nogometaš. U školi su mi se neki zbog toga smijali.

Od kad zna za sebe imao je loptu u rukama, a nogomet trenira od četvrte godine. "San mi se ostvario sa 16 godina kad sam potpisao za Basel FC. Cijeli sam život posvetio nogometu. Zbog nogometa sam mnogo izostajao iz škole. Upisao sam srednju školu za građevinskog crtača, ali sam od nje nakon pola godine odustao jer je moj život nogomet", kazao je svojedobno Ivan.

Trenirao je s bratom u lokalnom klubu, već kao dječak zabijao je golove. Brat Dejan nije imao sportske sreće i sa 17 godina zbog ozljede je prestao igrati te se posvetio bratovoj karijeri, postao je Ivanov menadžer.

Moskva, Rusija, 130718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u trening centru Luznjiki 2 dana prije finalne utakmice svjetskog nogometnog  prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Ivan Rakitic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Rakitić je u reprezentaciji proveo 13 godina i odigrao 106 utakmica

Otac, koji je građevinar, osnovao je malu građevinsku tvrtku, a majka je cijeli radni vijek provela kao radnica u tvornici čarapa. Ostali su vezani uz rodni kraj, Sikirevaca te Ponijeva i nakon planetarnog uspjeha se sjete.

Sudbinski transfer

Nakon dvije godine u Baselu, za Rakitića se zainteresirao njemački Schalke, u ljeto 2007. za odštetu od pet milijuna eura 19-godišnji Ivan seli u Njemačku.

Blistava karijera bila je u usponu i na našeg talentiranog sportaša oko su bacili i španjolski klubovi, točnije Sevilla, a u taj grad i za taj klub Ivan je došao krajem siječnja 2011. Nogometni transfer pokazao se sudbinski, jer osim procvata u karijeri, u tom će gradu Ivan upoznati ljubav svog života. Španjolka Raquel Mauri, osvojila je našeg Raketu na prvi pogled.

"Imam holivudsku priču, pravu romantičnu komediju, koja je zapravo stvarna. Počinje s jednim Hrvatom koji ulazi u bar… Bilo je to 2011. godine, imao sam tada 21 godinu. Doputovao sam u Španjolsku relativno kasno, oko 22 navečer. Došao sam kako bih narednog jutra potpisao ugovor sa Sevillom. Bili su zakazani zdravstveni pregledi i potpisivanje ugovora. Sa mnom je putovao moj stariji brat Dejan. Kad smo stigli do hotela, večerali smo s nekim ljudima iz kluba. Bio sam dosta nervozan, znao sam da ne mogu odmah zaspati, pa sam zamolio brata da odemo negdje na piće. I to mi je promijenilo život", ispričao je Ivan za The Players Tribune.

"Žena koja je tada radila u hotelskom baru bila je … Vauuu. To je dio filma u kojem sve ide usporeno… Bila je prelijepa. Rekao sam sebi ‘OK, Sevilla, uh, jako mi se sviđa ovo mjesto’. Nisam joj mogao reći ništa osim ‘Zdravo’ jer nisam znao ni riječ španjolskog", prisjeća se Ivan. Iako je uz hrvatski, kao rođeni Švicarac govorio njemački, talijanski, francuski i uz to engleski - nedostajao mu je španjolski. Sitnica.

"Pogledao sam preko bara i rekao bratu: 'Vidiš li našu konobaricu? Igrat ću za Sevillu i oženit ću tu ženu'. Brat se počeo smijati, misleći da se šalim…", ali Ivan se nije šalio.

Filmska bajka u stvarnosti

Pristao je igrati za Sevillu, svakog je jutra tražio kuću, a navečer bi otišao na kavu i sok u bar gdje je radila Raquel. Sve da bi je vidio. "Uh, koliko sam popio kave… Zvao sam ju možda 20 do 30 puta da izađemo, ali nikako nije htjela… Onda mi je jednom i rekla zašto. ‘Ti si nogometaš, možda ćeš već sljedeće godine otići u neku drugu zemlju’, rekla mi je. Pomislio sam i da me vidjela kako igram pa misli da neću biti previše dobar i Sevilla će me prodati već na ljeto. Zbog toga sam počeo silno trenirati kako bih se ustalio u prvoj momčadi. Trebalo mi je sedam mjeseci da je uvjerim da izađe sa mnom. Stigao sam u Sevillu 27. siječnja, a 20. kolovoza sam dobio SMS: ‘U baru je sa sestrom na piću! Ne radi!’ Tko je poslao poruku, neću reći… Bio je to naš prvi izlazak…", u detalje je ispričao svoju romansu Ivan.

Od tog trena pa do danas svaki svoj uspjeh ovaj veliki sportaš posvećuje svojoj Raquel, a s godinama njihova obitelj dobila je i pojačanje - dvije djevojčice, koje Rakitić naziva "moje princeze".

Otkako su započeli vezu 2011., ne odvajaju se jedno od drugoga. Vjenčali su se u tajnosti u travnju 2013. Za vjenčanje se saznalo kada je španjolski sportski novinar sasvim je slučajno nabasao na vjenčanje Ivana Rakitića i Raquel Mauri u njenoj rodnoj Sevilli te njihovu fotografiju objavio na svom Twitteru uz čestitke mladom paru.

Vjenčanje su nedugo nakon što su otkrili da očekuju svoje prvo dijete.

"Pratim Raquel na svaki ginekološki pregled i baš smo nedavno doznali da u našu malu obitelj stiže djevojčica. Lagao bih kada bih rekao da sam imao ikakvih drugih želja osim da s trudnoćom i porođajem sve prođe u najboljem redu. Sretni smo jer se termin porođaja bliži, a tada počinju najslađe brige i obaveze. To nas jako veseli jer sam oduvijek znao da želim imati veliku obitelj i skladan dom. Za mene je to smisao mog postojanja', izjavio je tada 25-godišnji nogometaš za domaće medije. Prva djevojčica, imena Althea, rođena je u srpnju 2013., a druga, Adara, u svibnju 2016.

Povratak u Sevillu

U međuvremenu je 2014. ova skladna obitelj preselila u Barcelonu. Ivan je davnih dana naučio španjolski, a to je jezik kojim najčešće i piše poruke na društvenim mrežama, pogotovo kada je riječ o brojnim romantičnim porukama svojoj voljenoj. Raquel je s godinama naučila i hrvatski. Njih dvoje slove za jedan od najskladnijih parova na javnoj sceni. A tako je ostalo do danas.

Ivan ni ove godine nije propustio obilježiti 21. kolovoza, datum kada su se prije devet godina prvi put poljubili. Samo mjesec dana kasnije objavio je kako je donio jednu od težih odluka u karijeri - odlazak iz hrvatske nogometne reprezentacije.

To nije jedini profesionalni rastanak na koji se Raketa odlučio ove jeseni, početkom rujna objavljeno je da više neće igrati u Barceloni, sljedeće sezone igrat će u Sevilli. Barcelona je za njega dobila odmah 1,5 milijuna eura, dok će još devet milijuna dobiti kroz bonuse.

Samo tri tjedna kasnije, Rakitić je objavio da napušta i Hrvatsku reprezentaciju nakon 13 godina. Kazao je da će sve što su zajedno postigli kao momčad i kao nacija zauvijek će mu ostati u sjećanju i srcu kao najveće dostignuće nogometne karijere.

"Teška srca donio sam odluku o napuštanju reprezentacije, ali odlazim ponosan na sve što sam sa svojim suigračima i prijateljima napravio u najdražem dresu za koji smo jednako ginuli u prijateljskim utakmicama i u finalu Svjetskoga prvenstva... Sa suzom u oku opraštam se od dresa reprezentacije i od mojih suigrača i selim na tribine, odakle ću ih bodriti s jednakim žarom, kao njihov najvjerniji i najveći navijač. Iznad svih Hrvatska...", oprostio se Raketa.

Oproštajne riječi za Raketu

Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić prvi je komentirao Rakitićevu odluku, kazao je da je razgovarao s Ivanom koji mu je objasnio svoje razloge.

"Meni je kao izborniku žao što neće nastaviti igrati za Hrvatsku, ali poštujem, naravno, njegovu odluku, kao što je to bilo i s Mandžukićem, Subašićem i Ćorlukom nakon Svjetskog prvenstva. O njegovoj ljubavi prema hrvatskoj reprezentaciji dovoljno govori što je u zahtjevnoj situaciji odabrao upravo Hrvatsku ispred Švicarske u kojoj je odrastao. Kroz idućih više od 100 nastupa je pokazao s koliko strasti nastupa za Hrvatsku", izjavio je izbornik reprezentacije Zlatko Dalić.

Izbornik se Rakitiću zahvalio za sve što je dao za Hrvatsku na terenu i izvan terena kao dokapetan. "Iza Ivana je velika karijera u reprezentaciji, a nitko od nas neće zaboraviti onu hladnokrvnost prilikom izvođenja odlučujućih jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu. Želim mu svako dobro, puno uspjeha i zdravlja u nastavku klupske karijere", zaključio je Dalić.

A nije dugo trebalo čekati da se i (bivši) suigrači oproste od Rakitića.

"Hvala na svemu, brate", objavio je Darijo Srna uz zajedničku fotografiju na Instagramu.

Mandžo mu je poručio da će sada konačno moći zajedno pogledati utakmicu uz pivo.

"Sretan sam što smo zajedno doživjeli toliko velikih trenutaka s Hrvatskom – bilo mi je zadovoljstvo dijeliti s tobom teren i svlačionicu, pobjede i poraze, suze i smijeh. Možeš biti ponosan na sve što si ostvario s Hrvatskom, a sada možemo konačno jednom skupa u miru pogledati utakmicu reprezentacije. Iako, znaj, lakše je igrat’ nego gledati" napisao je bivši reprezentativac Mario Mandžukić.

"Sve znaš debeli. Hvala ti na svemu", napisao je kratko i emotivno Ivan Perišić uz zajedničku fotografiju.

Iako su suigrači puni razumijevanja, legendarni trener nije krio tugu.

"Jako sam tužan radi odluke Ivana Rakitića da napusti reprezentaciju, ma ne tužan, nego sam šokiran. On je obilježio jednu epohu u nacionalnom dresu ali je trebao mladim igračima još dati malo podrške na terenu, pogotovo pomoći svojim iskustvom na Euru. Rakitić je divan dečko, plemenit igrač, siguran sam da bi itekako bio neophodan da ovu nadarenu mladost vodi i na Euru. Ali eto, ostali smo bez njega...", kazao je Miroslav Ćiro Blažević.

Pročitajte i:

Za krizu ne znaju! Rakitić je Raquel osvajao dulje nego Ligu prvaka, no nije požalio

Mnogima je sedma godina braka krizna, ali ne i njima: 'Vrijeme je da se sjetimo posebnog dana'

Ivanu Rakitiću supruga poslužila kao uteg: Sve su ostavili bez teksta ovom vježbom kod kuće

Linker
20. travanj 2024 17:07