PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
OMILJENA KRALJEVNA

Zvijezda monegaške princeze Grace ne blijedi ni nakon 4 desetljeća

Fascinantan život i tragična pogibija monegaške princeze ne prestaju intrigirati javnost niti 41 godinu od njezina odlaska.

Fascinantan život i tragična pogibija monegaške princeze ne prestaju intrigirati javnost niti 41 godinu od njezina odlaska.

Više od četiri desetljeća nakon njezine tragične smrti, holivudska ikona, oskarovka i princeza Grace od Monaka ne prestaje zaokupljati maštu ljudi, a koliko je njezina pojava urezana u kolektivnu svijest njezinu djecu - princa Alberta, te princeze Caroline i Stephanie - gotovo svakodnevno podsjećaju njihovi sugovornici.

"Ne prođe niti dan, a da netko ne povede razgovor o mojoj pokojnoj majci i njezinom doprinosu izgradnji imidža monarhije koji ne blijedi niti četiri destljeća nakon njezina odlaska. Bila je velika i važna osoba, a takva je i ostala u našem sjećanju. I to ne samo zbog svoje jedinstvene ljepote i šarma, nego zbog topline, velikog srca i čovječnosti što ljudi pamte više od svega. Ne mogu prežaliti što nije dočekala priliku da upozna unuke, siguran sam da na svijetu ne bi bilo sretnije osobe od nje", izjavio je princ Albert u razgovoru za časopis People.

Princ Albert ima četvero djece, 8-godišnje blizance Gabriellu i Jacquesa s princezom Charlene, te sina Alexandra i kći Jazmin iz prethodnih veza. Princeza Caroline majka je sinova Andree i Pierra, te kćeri Charlotte i Alexander, dok princeza Stephanie ima troje djece - Louisa, Pauline i Camille.

image

Supružnici Rainier i Grace s djecom Caroline i Albertom 1964.

ANL/SHUTTERSTOCK

Princeza Grace zbog ljubavi se odrekla karijere u show biznisu, a njezinom talentu i potencijalu, tvrde upućeni znalci, nije bilo granica. Kao monegaška princeza bila je voljena, popularna i poštovana u cijelom svijetu, a njezina tragična pogibija kneževinu je zavila u crno. Ovih dana prošla je 41 godina otkako je preminula od posljedica teške prometne nesreće. Imala je svega 52 godine kad je tog kobnog 13. rujna 1982. sletjela s litice.

image

Sa suprugom Rainierom III. od Monaka na Olimpijskim igrama u Rimu 1960.

PERTTI JENYTIN/SHUTTERSTOCK

Premda su mediji izvještavali kako njezine ozljede nisu opasne po život, to je bilo daleko od istine, pa je obitelj već idućeg dana bila primorana donijeti odluku da se isključe aparati koji su Grace održavali na životu. U automobilu s majkom bila je i princeza Stephanie koja je prošla s nekoliko slomljenih rebara i slomljenom ključnom kosti, a prazninu zbog gubitka majke nikada nije ispunila. Odluku da se princezi Grace isključe aparati koji su je održavali na životu donio je njezin suprug, princ Rainier III, nakon što je razgovarao s djecom - sinom Albertom III i kćerkom Caroline, a ozljeđena Stephanie je tek dva dana kasnije saznala da joj je majka preminula.

image

Grace i Rainier III. od Monaka

SNAP/SHUTTERSTOCK

Grace Kelly i princ Rainier III. upoznali su se u svibnju 1955. na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je 25-godišnja glumica predvodila američku delegaciju, a dio protokola bilo je i upoznavanje s monegaškim princom koji ju je očarao šarmom, profinjenošću i zrelošću. Grace je tada bila u vezi s francuskim glumcem Jean-Pierreom Aumontom, ali se počela dopisivati s Rainierom, te su u prosincu 1955. objavljene njihove zaruke.

image
SHUTTERSTOCK
image

Grace Kelly i David Niven

SNAP/SHUTTERSTOCK

Njihovo glamurozno vjenčanje u travnju 1956. bio je televizijski događaj godine, a vjenčanica koju je Grace nosila ušla je u legendu. Kreirala ju je kostimografkinja Helen Rose, a vjenčanicu je dobila na dar od holivudskog studija MGM. U 26 zajedničkih godina, Grace i Rainier prošli su brojne uspone i padove, a njezina smrt ga je - slomila. Nikada nije do kraja prebolio njezin odlazak niti se ponovno oženio.

Linker
26. travanj 2024 21:03