DANIEL LEAL/ AFP
Povijesni događaj

Evo što je sve princ Harry otkrio na sudu: ‘Bio sam bucko, neodgovorni princ, drogeraš i playboy‘

Bio je prvi član kraljevske obitelji koji je poslije 130 godina sudjelovao u pravnom postupku, prvi je 1891. bio njegov predak Edward VII. koji je svjedočio o kartaškoj prijevari.

Bio je prvi član kraljevske obitelji koji je poslije 130 godina sudjelovao u pravnom postupku, prvi je 1891. bio njegov predak Edward VII. koji je svjedočio o kartaškoj prijevari.

Kao drugi član kraljevske obitelji koji je poslije svog pretka, Edwarda VII., svjedočio na sudu, princ Harry želi istjerati istinu na čistac koliko god ga borba s moćnim britanskim tabloidima stajala, emotivno i financijski. Nakon što je Visokom sudu u Londonu dostavljen njegov pismeni iskaz, princ je prošlog tjedna pristupio mjestu za svjedoke u sudnici - što je povijesni događaj kakav nije viđen već 130 godina. Rekao je što je imao vođen pitanjima svog glavnog odvjetnika, Davida Sherbornea, te izdržao unakrsno ispitivanje Andrewa Greena, glavnog pravnog zastupnika izdavačke grupe Mirror Group Newspapers (izdavača dnevnih novina "The Mirror" te izdanja "Sunday Mirror" i "Sunday People"). Uvjeren je da su novinari od 1996. do 2011. hakirali njegovu glasovnu poštu i koristili druge nelegalne metode prikupljanja informacija za članke, služeći se prijevarom. Ljuti ga što su angažirali i privatne istražitelje. Suđenje se, konkretno, fokusira na 33 priče objavljene tijekom petnaest godina, od sredine 90-ih do 2011. godine. Vojvoda od Sussexa tužio je i izdavača "The Suna", News Corporation Limited, čiji je vlasnik Rupert Murdoch. Sveukupno je, unazad četiri godine, pokrenuo sedam tužbi dok su mu se u postupku protiv izdavača dnevnog izdanja "The Daily Maila" i tjednog "The Mail on Sunday" pridružili Elton John i Elizabeth Hurley.

image

Medijski mogul Rupert Murdoch

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Za razliku od svog pretka, svjedoka u slučaju kartaške prijevare iz 1891. godine (Edward VII. tada još bio princ od Walesa), Harry želi izboriti pravni presedan. Htio bi, kako stvari stoje, izmijeniti dosadašnju praksu da tabloidi rade svoj posao kako misle da mogu i trebaju. U međuvremenu je izdavač "The Mirrora" priznao nezakonito prikupljanje informacije o Harryju "u jednom slučaju" i ispričao se, premda poriče da su njihovi novinari hakirali prinčeve glasovne poruke. Evo što vojvoda od Sussexa navodi u emotivnoj izjavi od 55 stranica i što je rekao na sudu.

image

Piers Morgan poveo je osobni rat protiv Meghan

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

"Tabloidi su iskorištavali moju borbu za mentalno zdravlje tijekom djetinjstva i kasnije, to je samo po sebi kriminal", napisao je princ. Izdavači to pobijaju: podatke su dobili legalno, preko svojih izvora u palači. Posebno se osvrnuo na ponašanje Piersa Morgana, bivšeg urednika "The Mirrora" i voditelja televizijske emisije "Good morning, Britain" koji je poveo osobni rat protiv Meghan, vojvotkinje od Sussexa, koristeći riječi kakve se ne izgovaraju u javnom prostoru. Harry je optužio Morgana i njegove novinare da su nezakonito dobili uvid u privatnu prepisku njegove majke, pokojne princeze Diane. Dodao je kako se zbog same pomisli na njihovo prisluškivanje pokojne mame "osjeća fizički bolesno" i rekao da neće stati dok Morgana ne natjera da preuzme odgovornost za to, kao i za maltretiranje njegove supruge, prenosi The Cut.

Princ je otkrio i što pripadnici kraljevske obitelji osjećaju kada se o njima piše u ne baš laskavom tonu. Kaže da svaki član njegove obitelji počinje kao svojevrsno "prazno platno" prije nego što im (zli) tabloidi "prišiju" ili nametnu senzacionalističke uloge. Njegova je isprva bila "bucko" kad je bio mali, potom je dobio etiketu "neodgovornog princa" i "onog koji poseže za drogom" a bio je i "playboy". Istini za volju, autor knjige "Rezerva" u kojoj stoji gdje je, kako i zašto uzimao kokain, marihuanu i psihodelične droge, to ne opovrgava, ali za "silaznu putanju" kojom se strmoglavio njegov odnos s britanskom javnošću i nepovoljnu sliku kakvu o njemu imaju sunarodnjaci, krivi "samoispunjavajuće proročanstvo" koje su mu nametnuli tabloidi. Ukratko, za svoje nesmotrene poteze optužuje druge jer su o tome pisali. Rekao je da su lažni narativi tabloida stvorili "alternativnu i iskrivljenu verziju njega i njegovog života", do te mjere da se zabrinuo da je "bilo tko od tisuća ljudi" koje je upoznao u sklopu svoje uloge u kraljevskoj obitelji "lako mogao pomisliti da je sve što je napisano o njemu, istina”.

Kada su odvjetnici izdavača pitali Harryja jesu li priče o uzimanju droge kršenje njegove privatnosti jer se tu radi o javnom interesu, uzvratio je: "Postoji razlika između javnog interesa i onoga što zanima javnost."

image

Princ Harry i Meghan, vojvotkinja od Sussexa

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Najzanimljiviji dio prinčevog svjedočenja odnosi se na hakiranje njegove glasovne pošte, ali i telefonskih sekretarica njemu bliskih osoba. Posumnjao je da se nešto događa kada su tabloidi u svojim tekstovima počeli objavljivati "zrna istine".

"Nisam otvarao glasovnu poštu dok mi ne bi na telefonu zabljesnuo znak da je nešto stiglo. Ponekad bi taj simbol nestao prije nego što bih imao priliku preslušati glasovnu poštu. Također se sjećam da su me ljudi pitali: ‘Zar niste dobili moju poruku? Odvrtio bih telefonsku sekretaricu da to potražim ali spomenutu poruku više nisam mogao naći."

Kaže da se tu ne radi samo o nezakonitom prikupljanju informacija nego o stvaranju "ogromne količine paranoje" u njegovim odnosima. Kada su informacije počele curiti, sumnjao je u sve i svakoga.

Kao najgori primjer špijuniranja naveo je svoju bivšu djevojku, Chelsy Davy, kćer jednog od najvećih zemljoposjednika u Zimbabveu, s kojom je izlazio od 2004. i 2010. godine. Bila to je velika ljubav, a lijepa plavuša od lani je sretno udana i ima dijete. Princa je, pak, užasavala točnost s kojom su tabloidi pogađali kada će Chelsy doći u London, dok su bili par.

image

Harryjeva bivša djevojka, Chelsy Davy

TANIA COETZEE/SHUTTERSTOCK

"Nismo mogli shvatiti kako privatni elementi našeg zajedničkog života pronalaze put u tabloide, pa je naš krug prijatelja postajao sve manji i manji”, rekao je dodajući da su novinari Mirror Grupe "znali detalje o njenom letu što je vodilo do agresivne navale paparazza”. Kad bi sad već bivši par otišao na odmor u Bazaruto, otok uz obalu Mozambika, Harry je slutio da će se novinari i fotografi Mirror Grupe "doslovno pojaviti i rezervirati sobu u hotelu i prije nego što njih dvoje stigne". Zato je posumnjao na hakiranje glasovnih poruka, detalja leta i rezervacije hotela, a našli su i prislušni uređaj u njenom automobilu. Harry danas krivi tabloide za propast te veze jer se Chelsy Davy nakon šest godina više nije mogla nositi sa sve snažnijim pritiskom paparazza, pa ga je teška srca, ostavila.

Kao još jedan prikaz hakiranja naveo je primjer dogovora za partiju pokera za koji su osim njega, znale tek dvije osobe, prijatelj Mark Dyer koji ju je organizirao te Caroline Flack, voditeljica televizijske emisije „Love Island” s kojom je Harry 2009. kratko izlazio.

image

Harry je oštro prokomentirao ispovijest bivšeg batlera svoje majke, Paula Burrella, što je procurilo do tabloida

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

I taj dogovor bio je "provaljen" jer su jedni drugima ostavljali poruke na govornoj pošti. Harry je rekao da je u početku krivio Marka Dyera i zato neko vrijeme nisu razgovarali. Vrhunac je bio kada je pronašao fotografe kako se skrivaju ispod automobila parkiranog ispred stana njegovog prijatelja, čekajući da on i Caroline Flack stignu na kartanje.

"Sada vjerujem da su ove informacije došle iz naših govornih poruka", izjavio je princ. Tijekom unakrsnog ispitivanja, Harryja su upitali hoće li mu laknuti ili će biti razočaran ako sud utvrdi da nije bilo hakiranja? Ponovio je to da su se upadi u govornu poštu događali u "neviđenim razmjerima" u "najmanje tri novine".

image

Harry je na sudu rekao da britanski mediji imaju krvave ruke

SHUTTERSTOCK

"Cijeli moj život novinari su me obmanjivali i prikrivali svoja nedjela", rekao je Harry svom odvjetniku pred kraj svjedočenja. Njegov pravni tim dokazao je da je jedan novinar tabloida imao njegov privatni boj mobitela. A kada su ga na sudu na kraju, vjerojatno figurativno, upitali želi li da mu se hakira telefon, Harry bez suzdržavanja izgovorio: "Nitko to ne želi”.

Linker
27. travanj 2024 15:20