TUŽNI OPROŠTAJ

Iznenadni gubitak najmlađeg sina zavio u crno vladara jedne od najbogatijih europskih država

Lihtenštajnski vladar princ Hans-Adam II. i kneževska palača u Vaduzu objavili su službeno priopćenje o iznenadnoj smrti princa Constantina.

Službeno medijsko priopćenje glasnogovornika vladarske palače Vaduz iznenadilo je i rastužilo mnoge. "Kneževska palača s velikim žaljenjem priopćuje da je njegova ekscelencija princ Constantin od Lihtenštajna iznenada preminuo 5. prosinca 2023.", stoji u priopćenju bez puno detalja. Princ Constantin bio je najmlađi sin kneza Hansa-Adama II. Iza sebe je ostavio suprugu, princezu Marie od Lihtenštajna, rođenu groficu Kálnoky od Kőröspataka, s kojom se vjenčao 1999., te podizao troje djece. Princ Constantin bio je predsjednik Nadzornog odbora kompanije Liechtenstein Gruppe d.d., te član Upravnog vijeća istoimenog dioničkog društva, holdinga Liechtenstein Gruppe Holding", stoji u službenom priopćenju.

image

Prinčevi Maximilian, Alois i Constantin na proslavi u palači u Vaduzu 2004.

FRANK ROLLITZ/SHUTTERSTOCK

Uzrok smrti 51-godišnjeg princa nije objavljen, ali koliko je poznato Constantin nije bolovao od teških ili kroničnih bolesti, nego je do samog kraja bio posvećen svojim brojnim poslovnim dužnostima u kompanijama kojima je upravljao. Osim toga bio je na glasu kao cijenjeni konzultant za održivi razvoj, te član Austrijskog vijeća za održivost, čiji je glavni cilj bila implentacija istoimenog UN-ovog programa do 2030.

Bez obzira na skromnu veličinu kneževine, Lihtenštajn je jedna od najbogatijih europskih država, a Constantinov otac princ Hans-Adam II., s osobnim bogatstvom čija se vrijednost procjenjuje na više od 3,5 milijarde eura, smatra drugim najimućnijim nasljednim poglavarom u Europi.

image

Vjenčanje princa Constantina i princeze Marie 1999. predvodio je lihtenštajnski nadbiskup Wolgang Haas

LADISLAV VALLACH/AFP/PROFIMEDIA

Kao vladar ne prima plaću, nego raspolaže neoporezivom apanažom od tristo tisuća eura godišnje za svoje troškove, a većinu svog bogatstva stekao je kao vlasnik privatne banke, tvrtke LGT Group i investicija u nekretnine.

image

Princ Hans-Adam II. na proslavi Nacionalnog dana Monaka

NIVIERE/VILLARD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Vladarsku dužnost preuzeo je 1989., a s pokojnom suprugom, princezom Marie podigao je četvero djece, sinove Aloisa, Maximiliana i Constantina, te kćer Tatjanu. Pokojni sin Constantin podario mu je troje unuka: 20-godišnjeg princa Moritza Emanuela Mariju od Lihtenštajna, 18-godišnju princezu Georginu Maximilianu Tatianu Mariju od Lihtenštajna, te 15-godišnjeg princa Benedikta Ferdinanda Hubertusa Mariju od Lihtenštajna.

image

Princ Constantin sa suprugom Marie, bratom Maximilianom i šogoricom Angelom na vjenčanju Vanesse von Bismarck i Maximiliana Weinera u Njemačkoj 2005.

FRANK ROLLITZ/SHUTTERSTOCK
Linker
20. travanj 2024 14:19