Presretni mladenci, princeza Alexandra s odabranikom Nicolasom Bagoryjem

 SHUTTERSTOCK
na dvorima

Kraljevsko vjenčanje: Udala se princeza Alexandra, oduševila jednostavnim lookom

Princeza je jedinica vojvodskog para Henrija i Marije Terese, a nakon građanskog idućeg tjedna slijedi obred u crkvi na kojem će nazočiti predstavnici drugih kraljevskih obitelji.

Princeza je jedinica vojvodskog para Henrija i Marije Terese, a nakon građanskog idućeg tjedna slijedi obred u crkvi na kojem će nazočiti predstavnici drugih kraljevskih obitelji.

Vladarska obitelj Luksemburga proslavila je velik dan, udaju jedine kćeri, princeze Alexandre. Jedina kći velikog vojvode Henrija i njegove supruge Marije Terese, sklopila je prošlog vikenda civilni brak s Nicolasom Bagoryjem, 33-godišnjim francuskim poduzetnikom koji se, prema objavi luksemburškog dvora, nakon završenog studija političkih znanosti u domovini bavi "stvaranjem društvenih i kulturnih projekata." U skladu s nepisanim pravilom ponašanja te vladarske obitelji da se javnosti otkriva samo nužno, mladenci nisu ispričali kako su se upoznali i koliko su dugo bili u vezi prije nego što su u studenom prošle godine objavili zaruke.

Građansko vjenčanje održano je u luksemburškoj gradskoj vijećnici: mladence su nakon jednostavnog obreda pozdravili građani okupljeni na trgu ispred vijećnice, a iste večeri u palači Grand Ducal priređen je prijam za najuži obiteljski krug, piše People. Sljedeću subotu mladenci će se vjenčati i u crkvi Saint Trophyme Church in Bormes-les-Mimosas, u Francuskoj, kojem bi mogli nazočiti predstavnici drugih kraljevskih obitelji.

Mladenka je za građansko vjenčanje izabrala bijeli komplet s hlačama jednostavnog kroja te pelerinu iste boje modne kuće Valentino. Gotovo sav nakit bile su joj diskretne dijamantne naušnice i zaručnički prsten, zlatni ring s nanizanim dijamantima, upotpunjen dragim kamenjem u boji. Nosila je Chanelovu torbicu i štikle neutralne boje, piše Tatler, dok je njezina majka, velika vojvotkinja Maria Teresa, izabrala koraljno-ružičastu kreaciju belgijske modne kuće Maison Natan, čiju odjeću rado nose nizozemska kraljica Máxima i belgijska kraljica Mathilde.

image

Luksemburški vladarski par, vojvoda Henri i vojvotkinja Maria Teresa

SHUTTERSTOCK

Odjevnu kombinaciju za prvo vjenčanje u obitelji unazad deset godina - kada je njen sin princ Félix 2013., oženio Claire Lademacher - vojvotkinja je nadopunila clutch torbicom dizajnerice Sophie Habsburg. Mladenkina šogorica, princeza Stephanie, supruga luksemburškog prijestolonasljednika Guillaumea, izabrala je tamnoplavu kreaciju s potpisom Emporio Armani.

Mladenka je zvanjem lingvistica, sedma je u nasljednom slijedu luksemburške vladarske obitelji i daje sve od sebe živjeti uz što manju medijsku pompu, premda je radna članica i predano obavlja službene dužnosti koje joj, kao i svim radnim članovima obitelji (vojvodski par ima četiri sina i kćer), dodijele roditelji.

Princeza ima brata Guillaumea, nasljednika prijestolja, slijedi njen stariji brat Félix, a ima i mlađeg brata, princa Sébastiena. I ta velikaška obitelj u svojim redovima ima "pobunjenika", svojevrsni pandan princu Harryju iz britanske kraljevske obitelji. Radi se o trećem sinu velikog vojvode i velike vojvotkinje, princu Louisu. On više nije u liniji nasljeđivanja prijestolja: odrekao ga se uoči vjenčanja s pučankom Tessy Antony 2006., koju njegova obitelj, čini se, nije odobrila. Dobili su dvoje djece prije nego što su se 2019. razveli.

image

Princ Felix sa suprugom Claire, princ Louis i princ Sebastian

SHUTTERSTOCK

Samozatajna vladarska obitelj čija je domovina europska porezna oaza, jedna je od najimućnijih plemićkih obitelji na svijetu: bogatstvo velikog vojvode Henrija, princa od Nassaua, princ od Bourbon-Parme i bratića belgijskog kralja Philippea, procjenjuje se na gotovo četiri milijarde eura. Pa ipak, nisu skloni razmetljivosti: najbolji primjer jednostavno je vjenčanje princeze Alexandre te činjenica da raskošne, krunske dragulje nose samo u najsvečanijim, državničkim prigodama. Zacijelo je to razlog zbog kojeg su među poslovično štedljivim sugrađanima (Luksemburžani su najbogatiji građani EU-a čija je kupovna moć 2,5 puta veća od prosjeka drugih zemalja članica Unije), toliko omiljeni.

Linker
29. travanj 2024 07:03