Teška odluka

Nevolje na dvoru: Nakon 14 godina razvodi se omiljeni prinčevski par

Iako su odavali dojam skladnih supružnika, čini se da nije ljubav princa Nikolaosa i princeze Tatiane nije izdražla iskušenja s kojima su se susreli u njegovoj domovini - Grčkoj.

Nakon što se u javnosti nekoliko mjeseci prilično glasno šuškalo da je brak grčkog princa Nikolaosa i princeze Tatiane gotov, stiglo je i službeno priopćenje iz grčke kraljevske obitelji. ‘‘Princ Nikolaos i princeza Tatiana odlučili su raskinuti brak nakon 14 godina zajedničkog života. Bila je to teška odluka za oboje, i oni i dalje osjećaju duboku zahvalnost, poštovanje i ljubav jedno prema drugom. Međusobno poštovanje i razumijevanje činit će osnovu njihovog odnosa u budućnosti, i njegovat će duboko i iskreno prijateljstvo.Nastavit će živjeti i raditi u Grčkoj, mjestu gdje se oboje osjećaju kao kod kuće. Obitelj će uvijek biti na njihovoj strani‘‘, stoji u priopćenju.

image

Posljednji put viđeni su 27. siječnja u Londonu

HEATHCLIFF O‘MALLEY/SHUTTERSTOCK

Par je posljednji put viđen u Londonu 27. siječnja kada je u Windsoru održana komemoracija za njegovog oca, grčkog kralja Konstantina II. koji je preminuo u Ateni 10. siječnja. Unatoč šuškanju, ova odluka šokirala je grčku javnost kao i njihove plavokrvne prijatelje i rodbinu diljem svijeta. Par se vjenčao u kolovozu 2010. na grčkom otoku Spetses, a njihovo vjenčanje proglašeno je događajem godine, u medijima opisano kao - "Mama Mia s aristokratima". Prisustvovali su mu članovi kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta uključivši one iz Nizozemske, Danske, Velike Britanije, Švedske i Španjolske. Tatiana Blatnik rođena je u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, a odrasla je u Švicarskoj. Tatiana i njezin brat Boris Blatnik djeca su Ladislava Vladimira Blatnika i Marie Blanche Bierlein. Njezina je majka aristokratskog podrijetla i izravni je potomak Williama II., izbornog kneza Hessena dok joj otac dolazi s naših prostora. Rođen je 1933. u Sloveniji u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, od kuda je otišao u Venezuelu, a poznat je po tome što je prije braka bio zaručnik slavne holivudske glumice Natalie Wood. Otac joj je umro kad je imala sedam godina, a majka joj se nakon njegove smrti udala za Attilia Brillembourga, vlasnika tvrtke za financijske usluge u New Yorku. Tatiana je na Sveučilištu Georgetown diplomirala sociologiju, a do upoznavanja s princom radila je za modnu dizajnericu Diane von Fürstenberg. Par se upoznao na skijanju u Švicarskoj i grčkom princu kojeg su mediji do tada svrstavali među svjetske playboye, nije dugo trebalo da shvati kako je upoznao ženu svog života.

image

Par je u braku bio 14 godina

PPE/CHRISTOPHERSEN/SIPA PRESS/PROFIMEDIA PPE/CHRISTOPHERSEN/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Par je bio u vezi nekoliko godina prije vjenčanja i živjeli su u otmjenoj londonskoj četvrti Chelsea. Princ Nikolaos svoju Tatianu zaprosio je 2009. a zaruke su službeno objavili kralj Constantine i kraljica Anne-Marie. Grčka kraljevska obitelj iz domovine je protjerana 1967. pa se princ Nikolaos, treći od petoro djece grčkog kraljevskog para, rodio u Rimu 1969., a u zemlji svojih predaka do vjenčanja 2010. bio je samo nekoliko puta. Iako je cijeli život proveo u inozemstvu, korijeni su bili duboko usađeni u njegovu svijest pa se s Tatianom u Grčku doselio 2013. No čini se da je ona prilično teško podnijela odlazak iz Londona i Velike Britanije u zemlju koju nije poznavala. Govorila je kako joj se čini da se tamo svi kreću u krivom smjeru, tvrdila je da polako snalazi ne radeći ništa, učila je grčki i pisala je kuharice, a za Vogue je 2016. izjavila: ‘‘Dolazak u Grčku bio je jako emotivan jer je Nikolaos bio toliko vezan za ideju života u svojoj domovini da je se nije mogao zasititi. Jedne noći bila sam jako iscrpljena i željela sam ići spavati, a on me preklinjao dane idem jer on mora gledati svaki zalazak i izlazak sunca. Kaže da je čeznuo za ovime cijeli život‘‘, istaknula je princeza koja je odmah nakon vjenčanja otkrila da se ne osjeća tako, niti da se udala za pravog princa s titulom.

image

Vjenčali su se na grčkom otoku Spetses pred brojnim svjetskim aristokratima

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

‘‘Da on je moj princ i to je sve‘‘, govorila je Tatiana koja je dolaskom u Grčku drastično promijenila život. Oni su u ostalom tamo mogli živjeti samo kao civili. Iz urbanog i uređenog Londona gdje je radila i kretala se u visokom i modnom društvu stigla je u zemlju gdje je nezaposlenost dosegla epske razmjere, pa se posvetila humanitarnom radu.

“Možete reći da je ova zemlja kaotična i luda, ali ja sam se uspjela snaći. Stvari koje su me smetale, više me ne smetaju: buka, zagađenje u centru grada, promet... Ne znam kako to objasniti, ali stvarno sam sve to počela voljeti. Ako to pogledate s jedne strane, sve što vidite je katastrofa, depresija, nemir. Ali pogledaj Grčku na drugi način i vidjet ćeš obnovu, inovativnost, kreativnost, domišljatost. Polako počinjete pronalaziti malo reda koji izvire iz kaosa”, rekla je princeza Tatiana koju nakon razvoda više ništa neće držati za domovinu njezinog bivšeg supruga jer par nije imao djece i sada je, iako u izjavi stoji da će nastaviti živjeti u Grčkoj, slobodna kao ptica.

Linker
02. svibanj 2024 16:56