Novi zadatak

Omiljena snaha kraljice Elizabete bit će uz Meghan tijekom sprovoda, može li pomiriti obitelj?

Princ Harry pratit će lijes uz oca, kralja Charlesa i brata Williama, princa od Walesa, dok će se kraljica Camilla i Catherine, princeza od Walesa voziti u drugom automobilu.

Pred kraljevskom obitelji ogroman je, stresan i iznimno tužan zadatak. U ponedjeljak će ispratiti kraljicu Elizabetu II. na posljednji počinak, dok će sve oči svijeta bit će uprte u njih. Pritom će se motriti svaki pokret i riječ princa Harryja i Meghan, stoga je jako važno da je pokraj njih u tom osjetljivom razdoblju osoba koja ih razumije i pokazuje empatiju.

Kako će Harryjevo mjesto biti uz kralja i brata, princa od Walesa odmah iza lijesa, uz Meghan će biti Sophie, grofica od Wessexa. Već su dijelile automobil u procesiji kojom se kraljičin lijes ovog tjedna prevozio od Buckinghamske palače do Westminster Halla, a tako će biti i tijekom sprovoda, piše Daily Mail.

image

Neutješna Sophie, najdraža kraljičina snaha.

LEAL/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Supruga najmlađeg kraljičinog sina, princa Edwarda, te najmilija Elizabetina snaha, dosad je održavala prisne kontakte s vojvodama od Sussexa, pokazivala im otvoreno da su joj dragi i da će im se uvijek radovati. Prva ih je posjetila 2019. nakon što se rodio njihov sin Archie, redovito im (privatno) čestita sve blagdane, a britanski mediji hvale ju zbog empatije kakvu, čini se, nemaju drugi članovi Harryjeve obitelji.

image

Sophie i Meghan u ovotjednoj počasnoj povorci.

STEPHEN LOCK/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Poput Meghan, Sophie je imala uspješan profesionalni život prije udaje u kraljevsku obitelji, a iskusila je i kakav je osjećaj biti omalovažavan u medijima. Ona razumije kroz što prolaze Harry i Meghan", izjavio je izvor blizak palači.

Dakle, Sophie i Meghan vozit će se tijekom kraljičinog ispraćaja u istom automobilu, a grofica bi mogla biti "most" kojim bi se, tko zna, jednog dana mogli popraviti narušeni odnosi u Harryjevoj obitelji. Štošta ovisi o njegovoj autobiografiji koja treba izaći do kraja godine.

image

Braća prate bakin lijes.

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako god ispalo, za pomirbu ima vremena. Sada je najvažnije dostojno ispratiti voljenu kraljicu, simbol Velike Britanije kojem se divio cijeli svijet. Nazočit će mu brojni šefovi država (praktički svi) i članovi svih kraljevskih obitelji svijeta, a potrajat će cijeli dan. Protokol je zamolio samo države Afganistan, Siriju i Venezuela da ne šalju svoje predstavnike, što je bolna pljuska. Doći će i izaslanstvo Rusije: britanska kraljevske obitelj dinastički je povezana s obitelji Romanov i to je razlog zbog kojeg je zacijelo procijenjeno da bi izostanak pozivnice, bez obzira na rat u Ukrajini, bio neprimjeren. Hoće li biti prihvaćen, već je drugi par rukava.

image

Ulazak tužne procesije u Westminster Hall.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Evo što će se, ukratko, događati u ponedjeljak. Kraljičin lijes premjestit će se rano ujutro iz Westminster Halla u Westminstersku opatiju, na misu i pogrebnu službu u nazočnosti 2000 uzvanika, šefove država, članove svih kraljevskih obitelji te oko 200 Britanaca odlikovanih ordenima koje im je dodijelila sama kraljica.

Iza lijesa kročit će polako kralj Charles III. s najužim članovima obitelji i prinčevima Williamom te Harryjem. Kraljica Camilla i Catherine, princeza od Walesa, bit će u automobilu, baš kao i Sophie te Meghan (u drugom vozilu). Lijes će se potom u ceremonijalnoj povorci polako provesti kroz London gdje će mu građani, okupljeni na svakom imalo slobodnom pedlju pločnika, odavati počast.

image

Kraljica Camilla, Catherine, princeza od Walesa, Sophie, grofica od Wessexa, Meghan, vojvotkinja od Sussexa i Edward, vojvoda od Kenta.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Povorka će se uputiti u Windsor, na privatnu ceremoniju u kapelu sv. Jurja, a samom pokopu nazočit će bliska obitelj, bez fotografa i kamera. Kraljica će naposljetku počivati u kapelici kralja Georga VI. gdje su pokopani njezin otac, majka i sestra, princeza Margaret. Ondje će biti prebačen i lijes njezina supruga, princa Philipa, koji se sada nalazi u posebnoj grobnici.

image

Posljednje zbogom ‘baki‘ nacije.

ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA

Ispraćaj kojim će se Velika Britanija oprostiti od obožavane Elizabete II. nije viđen od 1901. i sprovoda kraljice Viktorije. Zapravo, još nije viđen jer grandioznošću nadilazi sve kraljevske ispraćaje u novijoj britanskoj povijesti. Elizabeta je samoprijegorno bila uz svoj narod 70 godina, gotovo cijeli ljudski vijek dužnost prema monarhiji bila joj je uvijek prva. Kao malo koji vladar, održala je riječ datu svom narodu na krunidbi. Ispraćaj koji joj je namijenjen najmanje je čime su joj sunarodnjaci mogli uzvratiti.

Linker
18. travanj 2024 07:44