NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Gjenero: Raspudići su igrali svoju rolu u ustavnom udaru Milanovića. I onda im je sve propalo; Trogrlić: Grmoja gubi...

Marin Miletić, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja, Zvonimir Troskot i Božo Petrov

 Facebook/Marin Miletić

Nakon potresa slijedi procjena štete i proces obnove. Razlaz bračnog para Raspudić i stranke Most predstavlja omanji potres na hrvatskoj političkoj sceni. Obnova će vjerojatno biti duga i neizvjesnog ishoda. No, i procjena štete je za mnoge diskutabilna kategorija. Hoće li talijanist Nino i bioetičarka Marija u kolektivnoj memoriji hrvatskih građana ostati upamćeni kao oštroumni komentatori društvene zbilje iz HRT-ovog talk showa "Peti dan", kao još jedna, tj dvije kuglice u nisci intelektualaca koji se nisu proslavili u politici, ili bračnom paru Raspudić tek slijedi blistava politička karijera?

Je li za njih Most predstavljao neophodnu političku platformu i zenit njihove političke karijere ili će rastanak s Mostom predstavljati bolju polaznu točku za buduće djelovanje? Za mišljenje smo pitali dvojicu iskusnih političkih analitičara.

Davor Gjenero smatra da razlaz između bračnog para Raspudić i Mosta nema preveliku političku težinu jer su i jednima i drugima političke sudbine već određene.

- Nema nekih posljedica za bračni par Raspudić ni za stranku Most koja ne bi uslijedila i bez tog razlaza u kontekstu održanih parlamentarnih izbora. Bračni par Raspudić je igrao svoju rolu u pokušaju ustavnog udara Predsjednika Republike Milanovića. Raspudića se spominjalo kao eksponiranog elementa na desnom bloku, na koji je računao Milanović, ali je to sve propalo. Sada Milanović skuplja krhotine, a ostali akteri koji su s njim bili u savezu traže novi politički okvir. Most je naivno zaigrao tu igru i sada trpi posljedice, računi se na kraju ispostavljaju.

Naš sugovornik procjenjuje da će Raspudića njegov ideološki profil odgurati na marginu u Saboru, a da će Most nastaviti egzistirati kao jedna od desnih stranaka, s izglednim razočaranjem u bliskoj budućnosti.

- Za očekivati je da će Nino Raspudić političku karijeru okončati na glasnoj margini u Saboru, a Most će nastaviti sa svojom politikom koju su vodili prije no što su im se pridružili Raspudići. Most je skliznuo iz ustavnog luka odavno, a koalicija s HSP-om je irelevantna jer to nisu akteri koji imaju ikakvog utjecaja. Mostu se vrlo lako može dogoditi da im izlazak na europske izbore završi debaklom. Za usporedbu, Domovinski pokret, koji nije moj "cup of tea", je na svojoj listi za europske izbore postavio gospodina Bartulicu koji je profilirani europski konzervativac. Dakle, lista Domovinskog pokreta je superiorna u odnosu na Mostovu listu - rekao nam je Gjenero.

Jerko Trogrlić, politički analitičar iz Splita izražava skepsu o prirodi sukoba između Raspudića i Mosta kojeg se želi predstaviti kao vrijednosni. Po njemu, razlozi za sukob su vjerojatno mnogo prizemniji.

- Ovo je ozbiljan sukob koji se očito vuče još od ranije, ali je sada eskalirao. Bračni par Raspudić je Mostu donio svježinu i pomogao mu da ostane politički relevantan na prethodnim i na ovim parlamentarnim izborima. No, nezgodan detalj je da iako svoj razlaz predstavljaju kao vrijednosni sukob, ipak se on dogodio u kontekstu raspodjela fotelja, i to onih najskupljih, fotelja u europskom parlamentu. Sve to nije povoljno po Nikolu Grmoju koji dok zbraja glasove za protuhadezeovsku koaliciju ujedno mora i vježbati oduzimanje jer mu se vlastiti klub zastupnika upravo smanjio.

Trogrlić smatra bitnim podcrtati da koliko god bračni par Raspudić pridonio uspjehu Mosta, jednako tako je i Most pridonio političkom uspjehu Raspudićevih.

Marija Selak Raspudić je bila jako aktivna u Saboru, Most je bračnom paru poslužio kao dobra politička platforma. Treba reći da bez Mosta ne bi ušli u Sabor, mnogi su jako popularni i prepoznatljivi u hrvatskom javnom životu, ali samostalno ne bi mogli ući u Sabor. Dakako, oni nisu beznačajni, pred sobom imaju četverogodišnji saborski mandat, mogu se da tako kažem "preudati", ali još je rano za spekulacije takve vrste. Vrijeme će pokazati - zaključio je Trogrlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:11