shutterstock editorial

 SHUTTERSTOCK EDITORIAL
ZABAVA ZA JAVNOST

Problematični i privilegirani: Ovo su crne ovce kraljevskih obitelji

Oni su razuzdani, razmaženi, privilegirani i lišeni bilo kakve odgovornosti, a na radost javnosti i muku glava vladarskih dinastija, njihove nepodopštine pune novinske stupce i zabavljaju javnost.

Oni su razuzdani, razmaženi, privilegirani i lišeni bilo kakve odgovornosti, a na radost javnosti i muku glava vladarskih dinastija, njihove nepodopštine pune novinske stupce i zabavljaju javnost.

KRALJ JUAN CARLOS I.

Koliko je bivši španjolski kralj Juan Carlos napravio dobra tijekom vladavine - došavši na vlast nakon Francovog režima, bio je važan čimbenik u jačanju parlamentarne demokracije, a 1981. je spriječio i vojni udar - toliko je posljednjih desetak godina uništio ugled dinastije Bourbon neopravdanim trošenjem državnog novca i nizom ljubavnih afera za koje neki tvrde da ih je bilo više od pet tisuća. Mediji su, naime, otkrili da je kralj u jeku španjolske ekonomske krize 2012. u tajnosti potrošio 44 tisuće eura poreznih obveznika na put u Bocvanu u lov na slonove s 26 godina mlađom njemačkom poduzetnicom Corinnom zu Sayn-Wittgenstein. Bijes javnosti je bio toliki da je kralj dvije godine kasnije bio prisiljen abdicirati s prijestolja u korist svog sina, Felipea VI., ne bi li time vratio ugled monarhije koju je u tom trenu podržavalo tek 31 posto Španjolaca. On je već ozbiljno bio načet financijskim skandalom u koji su bili umiješani njegova mlađa kći, princeza Christine, i njen suprug Inaki Urdangarin, bivši španjolski rukometni reprezentativac, koji je kasnije osuđen na čak 19 i pol godina zatvora, što mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina i 10 mjeseci uz kaznu od 512 tisuća eura.

image

Kralj Juan Carlos i kraljica Sofia 2006.

BERNARD PATRICK/ABACA/SHUTTERSTOCK

Prije nekoliko godina sud je počeo ispitivati i financije bivšeg kralja zbog sto milijuna eura koje je na njegov račun uplatila vladajuća obitelj Saudijske Arabije jer se pretpostavilo da je mito u vezi s dobivanjem posla izgradnje brze pruge. Zatim je otkriveno da je pozamašni iznos dobio i od offshore tvrtke iz New Jerseyja, a potom i da je dobio pola milijuna eura od jednog meksičkog tajkuna. Zbog svega toga bivši se kralj 2020. preselio u Abu Dhabi prekinuvši, barem javno, veze s obitelji, pa se nije susreo sa sinom ni prilikom njegovog nedavnog službenog posjeta toj arapskoj državi. Ipak, dvije godine nakon, nakon što su tri istrage odbačene početkom ožujka 2022., vratio se i posjetio svog sina, kralja Felipea, ali u javnosti se i dalje ne pojavljuje, odnosno do sada je bio viđen samo na pogrebima - onom kraljice Elizabete II. i onom bivšeg grčkog kralja Konstantina II.

image

Bivši španjolski kralj Juan Carlos s bivšom kraljicom Sofijom na pogrebu bivšeg grškog kralaj Konstantina u siječnju 2023.

INTIME NEWS/ATHENA PICTURES/SHUTTERSTOCK

PRINCEZA MÄRTHA LOUISE

Nesuđena prijestolonasljednica - Norveška je tek 1990. izmijenila ustav kako bi prvo dijete vladarskog para imalo pravo nasljeđivanja trona bez obzira na spol, pa će budući kralj biti njen mlađi brat Haakon - princeza Märtha Louise se lanjske jeseni i službeno odrekla pozicije u kraljevskoj obitelji premda je, prema želji oca, kralja Haralda V., zadržala titulu. Razlog za tim odricanjem od svih prava dobivenih rođenjem je veza s Amerikancem Durekom Verrettom, alternativnim terapeutom i samoprozvanim šamanom, kojeg su norveški mediji proglasili najobičnijim prevarantom te lovcem na novac i plemićki naslov. Princezin partner je, naime, izjavljivao da je imati karcinom stvar izbora, a putem svoje internetske stranice Spirit Optimizer prodavao je čudotvorne medaljone koji štite od covida-19. Prema istraživanju javnog mnijenja u Norveškoj, on je jedan od uzroka što je podrška kraljevskoj obitelji pala za 17 posto.

image

Princeza Martha Louise

SHUTTERSTOCK

No, i princezin karakter krasi slična ekscentričnost: tvrdi da može razgovarati s anđelima te predviđati buduće događaje. Dapače, odluka da 2002. počne službeno djelovati kao vidovnjakinja prouzročila je gubitak počasne titule ‘Njezinog kraljevskog visočanstva‘. Izjave u kojima hvali alternativne metode liječenja te iscjeljujuću moć kristala primorale su Haralda V. da se ogradi od njih, uz napomenu da on i cijela kraljevska obitelj podržava službenu zdravstvenu politiku norveške države. A princeza je prije te kontroverzne veze bila 15 godina u braku s jednako neprikladnim kraljevskim zetom, norveškim umjetnikom i piscem Arijem Behnom s kojim je dobila tri kćeri - Maudu Angelicu, Leu Isadoru i Emmu Tallulah. Ari se godinama borio s depresijom te bio ovisan o alkoholu, a 2017., dvije godine nakon rastave, oduzeo si je život. Tradicionalni dio društva sklon dinastiji Glücksburg za takve, prema njima, neprikladne izbore partnera te općenito neprihvatljivo ponašanje jedne članice vladarske kuće okrivljuju liberalni odgoj princezine majke, kraljice Sonje, koja je nastojala da njena djeca odrastaju kao i sva druga djeca u Norveškoj. No, princezu Märthu Louisu takve stvari ne brinu jer tvrdi da je pronašla formulu sreće - duhovnost i prosvijećenost umjesto materijalnog i ovozemaljskog.

STEPHANIE OD MONAKA

Premda joj ni brat, monegaški knez Albert II., nije baš ‘cvijeće‘, posebno kad je riječ o odnosima sa suprotnim spolom, nadimak crne ovce obitelji Grimaldi ipak je pripao njegovoj mlađoj sestri, princezi Stephanie, čiji je život nepovratno obilježila trauma iz mladosti. Ona je, naime, bila u automobilu u kojem je 1982. poginula njezina majka, obožavana princeza Grace Kelly, Oscarima nagrađena holivudska glumica, survavši se niz strminu iznad Monte Carla. Zbog toga je Stephanie osjećala takozvanu krivnju preživjelog i često je izjavljivala da joj se čini kako bi se stalno trebala ispričavati što je živa. Nedostatak samopouzdanja koji prati taj osjećaj krivnje prouzročio je niz, za obitelj skandaloznih, a za nju osobno nesretnih ljubavnih veza, koje su pratili i nemogućnosti u ostvarenju profesionalnih snova i, prije svega, financijske neovisnosti. Kad je u želji da zaboravi na tragediju otišla u Pariz kako bi se okušala u svijetu modelinga, gdje je ubrzo počela raditi za kuću Christian Dior, otac joj je zaprijetio ukinućem rente, a kad ni to nije pomoglo jer se počela sama uzdržavati od snimanja editorijala i modnih kampanja, poručio joj je da će joj uzeti putovnicu, pa se htjela-ne htjela morala vratiti kući. Potom se, također ocu usprkos, okušala i kao pjevačica snimivši internacionalni hit "Ouragan‘/‘Irresistible", no glazbena karijera se ugasila nakon negativnih kritika i loše prodaje sljedećeg albuma.

image

Modna dizajnerica Pauline Ducruet s mamom princezom Stephanie od Monaka

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

Na podršku obitelji nije mogla računati ni kad je započela vezu sa svojim zaštitarom Danielom Ducruetom s kojim je dobila dvoje djece: Louisa Ducrueta i Pauline Ducruet je djed Rainer III. priznao kao nasljednike tek kad su se njihovi roditelji vjenčali 1995. (sljedeće godine su već bili razvedeni). Treće dijete je dobila u vezi s oženjenim šefom osiguranja Jeanom Raymondom Gottliebom, no njihova kći Camille ne može naslijediti tron jer nije rođena u braku. No, najveću sablazan izazvala je 2001. princezina odluka da se s djecom pridruži cirkuskoj skupini jer se zaljubila u trenera slonova Franca Kniea. Njihova je veza potrajala godinu dana, a potom se, 2003., Stephanie zaljubila i udala za cirkuskog akrobata Adansa Lopeza Pereza, od koga se razvela godinu kasnije. Zbog tih ju je poteza otac isključio iz oporuke odredivši joj samo jedan posto svog bogatstva, dok je većina - riječ je o milijardama - pripala njezinoj starijoj sestri Caroline, s kojom nije u dobrim odnosima, i bratu Albertu.

PRINC ERNST OD HANNOVERA

Ništa bolje sreće u ljubavi nije ni još jedna Grimaldijevka, princeza Caroline. Nakon kratkog braka s prvim suprugom te pogibije drugog u utrci motornih čamaca, 1999. se udala za njemačkog princa Ernsta Augusta od Hannovera. Ubrzo je postalo jasno da je daljnji rođak britanske kraljice Elizabete II. i glava kraljevske dinastije Hannover nasilnik i bračni nevjernik. Optužen je i osuđen za fizički napad na fotografa koji ga je snimio kako izlazi iz Carolinine kuće na početku njihove veze; 2000. je bio upleten u diplomatski skandal između Njemačke i Turske jer je fotografiran kako urinira u turskom paviljonu na Expou u Hannoveru, a četiri godine kasnije osuđen je zbog napada na vlasnika kluba u Keniji. Prije dvije godine je u Austriji dobio uvjetnu kaznu u trajanju od deset mjeseci zbog napada na policajce bejzbolskom palicom. Fizičke vratolomije na ulici pratile su i one u tuđim krevetima, pa je ubrzo nakon vjenčanja snimljen u prisnom odnosu s drugom ženom. Zbog toga od 2012. živi odvojen od supruge, a šuška se da od tada nije vidio ni svoju 23-godišnju kći, princezu Alexandru. No, u dobrim odnosima nije ni sa sinom Ernstom Augustom, vojvodom od Braunschweiga i Lüneburga, kojeg je dobio u prvom braku, sa švicarskom nasljednicom Chantal Hochuli: tuži ga tražeći da mu vrati dvorce Marienburg i Caleburg koje mu je poklonio prije desetak godina, koje je sin nedavno donirao državi, a također je bio i protiv njegovog braka s ruskom plemkinjom Ekaterinom Maljševom. I premda se Ernst nije službeno rastao od Caroline, i to bi se uskoro moglo dogoditi. Pojavile su se glasine da se istinski zaljubio u dvadeset godina mlađu španjolsku umjetnicu Claudiju Stilianopoulos.

image

Princeza Caroline s princom Ernstom von Hanoverom

FRANK ROLLITZ/SHUTTERSTOCK

PRINC ANDREW

Vojvoda od Yorka, brat sadašnjeg britanskog kralja Charlesa III., nekoć je bio drugi u liniji nasljeđivanja. Majka, kraljica Elizabeta II., obožavala ga je jer je bio veselo i nestašno dijete, a i mediji, kao ratnog heroja koji se iskazao u sukobu s Argentinom oko Falklandskih otoka. No, nakon skandala, koji je uključivao druženje s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom, ostao je bez nasljedstva te svih civilnih i vojnih počasti - bio je časnik Britanske kraljevske ratne mornarice - koje mu je kraljica oduzela početkom lanjske godine. Tad je, naime, postalo izvjesno da će princ Andrew morati pred njujorški sud zbog optužbi da je 2001. na jednoj zabavi silovao ženu imenom Virginia Rogers Giuffre, kojoj je tada bilo 17 godina. U svjetlu tih događaja njegov se razvod krajem 90-ih od Sare Ferguson, britanske velikašice s kojom ima dvoje djece, princeze Eugenie i Beatrice, činilo kao ‘kamilica‘: kao i njegov tabloidski nadimak ‘Air Mile Andrew‘, koji je ciljao na njegovo olako trošenje novca na privatni mlažnjak i helikopter. No, srećom po Windsore, do tog suđenja nije došlo jer je samo par dana prije početka procesa objavljeno da je princ postigao nagodbu s tužiteljicom, koja je tražila odštetu za duševne boli u visini od 16 milijuna dolara.

image

Princ Andrew

JIM BENNETT/SHUTTERSTOCK

No, šteta po ugled kraljevine i obitelji je već bila učinjena, jer su optužbe očigledno bile istinite. To je bilo jasno još u intervjuu koji je Andrew 2019. dao televiziji BBC i koji je u javnosti ocijenjen katastrofalnim po njegov ugled: isprike su bile nemušte i naivne, posebno kad se znalo da su Epstein, zajedno sa svojom suradnicom i sudionicom Ghislaine Maxwell te još jednim seksualnim prijestupnikom, Harryjem Weinsteinom, bili redoviti prinčevi gosti na kraljičinom imanju u Balmoralu, a bili su pozvani i na osamnaesti rođendan Andrewove kćeri, princeze Beatrice. Ni drugi prijatelji mu nisu bili ništa bolji: Tarek Kaituni je bivši libijski krijumčar oružja koji je prinčevim kćerima znao slati zlatne ogrlice za poklon, a Sakher el-Materi, koji je također znao izdašno financirati zajedničke zabave, zet je svrgnutog tuniskog diktatora. Lani je izbio skandal oko uplate blizu milijun funti na prinčev račun od strane turskog biznismena Nebahata Isbilena za koju je on tvrdio da je ‘pomoć pri dobivanju legalnih britanskih dokumenata‘. No, britanski tabloidi dočepali su se audiosnimke na kojoj Sarah govori svojim kćerima kako njihov otac želi naplaćivati usluge davanja svojih (poslovnih) kontakata u iznosu od minimalno pola milijuna funti, i to preko njenog računa - bivši su bračni partneri ostali u dobrim odnosima.

PRINC HARRY

Kralju Charlesu III. glavobolje ne zadaje samo mlađi brat već i mlađi sin. Princ Harry, doduše, nije upleten u kriminalne aktivnosti, no izdao je, kao i stric, čast i ugled obitelji. I to zbog jedne žene, Meghan Markle, Amerikanke, plebejke i glumice, kojoj je majka crnkinja, pa stoga posve neprikladne za kraljičinu snahu. Neslaganje s najbližim članovima obitelji kulminiralo je knjigom memoara"Spare" (Rezerva) objavljenom početkom godine, u kojoj se Harry razračunava s Windsorima iznoseći do najsitnijih detalja razne obiteljske tajne. Zbog toga više ne može predstavljati monarhiju na službenim događanjima niti ima ikakve druge kraljevske dužnosti, no titula mu je ostala, kao i njegovoj supruzi, a čini se da će titulu princa i princeze dobiti i njegovo dvoje djece, sin Archie i kći Lilibet.

image

Princ Harry

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

No, monarhiji odani Britanci mu neće oprostiti učinjeno, pa premda je Harry peti u liniji nasljeđivanja, nerazumno je očekivati da bi ga htjeli za kralja. Princ je "krivnju" za navedene događaje našao u svom osjećaju suvišnosti jer je prijestolje od rođenja namijenjeno starijem bratu Williamu. Drugi pak razloge takvog ponašanja traže u traumi iz djetinjstva uzrokovanoj tragičnom smrću majke, princeze Diane od Walesa, te nesretnom braku svojih roditelja. Zato i nije smatran suviše problematičnim u adolescentskoj dobi, premda je znao partijati do jutra, pa se posljedično napiti, skinuti gol i flertovati s nepoznatim djevojkama, baš kao i svaki drugi mladić.

Linker
27. travanj 2024 05:42