Odlazi i on

Razdor u kraljevskoj obitelji: Princ se seli u Ameriku jer su njegovoj djeci oduzeli titule

Njegovoj djeci iz sadašnjeg i bivšeg braka oduzeta je titula princa i princeza, a osjećaju se kao kraljičini unuci drugog reda preko čega njegov otac ne može prijeći.

Princ Harry i Meghan neće biti jedini "izopćenici" iz kraljevske obitelji koji su novi dom pronašli u Americi. Na put preko Atlantika u jednom pravcu uskoro će krenuti i mlađi sin danske kraljice Margrethe, Joachim od Danske, njegova supruga, princeza Marie, te njihova djeca, 13-godišnji Henrik i 11-godišnja kći Athena. Odredište im je Washington gdje će kraljević 1. rujna preuzeti dužnost vojnog atašea u danskom veleposlanstvu. To je, čini se, epilog priče o razdoru u toj kraljevskoj obitelji. Nastao je zbog kraljičine odluke da djeci svog mlađeg sina iz sadašnjeg te iz bivšeg braka, oduzme titule princa i princeze. Ukratko, Joachimov sin Henrik (13) i kći Athena (11) iz sadašnjeg braka te sinovi Nikolai (23) i Felix (20) iz bivšeg braka s Alexandrom, groficom of Frederiksborga, od početka ove godine imaju titule njezina ili njegova ekselencija, grof od Monpezata. Princ se teško se miri s majčinom odlukom, pokušao je isposlovati da se primijeni kada djeca napune 25 godina, no kraljici je na prvom mjestu interes monarhije. Joachim ostaje šesti u redu za dansko prijestolje, njegova djeca zadržat će svoja mjesta u redoslijedu nasljeđivanja, ali prestižnih titula više nema.

image

I on odlazi u Ameriku

SHUTTERSTOCK

"Njezino Veličanstvo želi omogućiti svojoj unučadi da oblikuju vlastiti život bez dužnosti koje uključuje formalnu povezanost s Kraljevskom kućom Danske", navodi se diplomatski u ranijem u priopćenju palače. Promjena je bila nužna jer kraljica želi osuvremeniti monarhiju. Međutim, Joachim smatra da bi joj obitelj trebala biti na prvom mjestu. Što se tiče njegovog starijeg brata, prijestolonasljednika Frederika, njegove supruge, princeze Mary te djece, 17-godišnjeg princa Christiana, 15-godišnje princeze Isabelle te 12-godišnjih blizanaca, princeze Josephine i princa Vincenta, sve ostaje po starom, javlja Fox News.

Čini se da je odlazak "rezervnog" kraljičina sina u Ameriku u ovom trenutku elegantno rješenje koje odgovara svima. Već četiri godine boravi u Francuskoj, kamo je poslan zbog vojne izobrazbe za obnašanje dužnosti vojnog atašea. Prinčevi potomci u najmanju ruku nisu sretni što su postali kraljičini unuci drugog reda.

image

Danska kraljica sa svojom obitelji

ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK

"Nikada nije zabavno vidjeti svoju djecu da se tako maltretiraju. Našli su se u situaciji koju ne razumiju", prokomentirao je Joachim. Njegova bivša supruga Alexandra rekla je: "Djeca se osjećaju izopćeno. Ne shvaćaju zašto im se oduzima njihov identitet?”

Na upit kako je odluka o oduzimanju titula djeci utjecala na njegov odnos s majkom, odgovorio je: "Ne bih ulazio u detalje." Joachimova bivša rekla je, pak, da su njihovi sinovi tužni i u šoku.

"Djeca se osjećaju izopćeno. Ne mogu razumjeti zašto im se oduzima njihov identitet", zaključila je kraljičina bivša snaha.

Linker
28. svibanj 2023 20:31