Think pink

Rijetko se pojavljuje od karantene: Odjevena u ružičasto na dužnost je povela i omiljenog unuka

Kraljica Elizabeta II. pojavila se prvi puta od karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa pojavila u javnosti prigodom posjete vojnom laboratoriju Porton Down.

Devedesetčetverogodišnja kraljica, koja je provela karantenu u dvorcu Windsor, obavlja svoju dužnost telefonski ili putem video poziva u svojoj palači, i tako od kada su uvedene restrikcije. Unuk, princ William, bio je s njom prilikom prvog pojavljivanja u javnosti.

image
FOTOGRAFIJE: POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Laboratorij u Porton Downu u jugozapadnoj Engleskoj poznat je po tome što je identificirao nervni agens novičok kojim su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija u obližnjem gradu Salisburyju prije dvije godine.

London je optužio dva ruska agenta za izvođenje napada, što Kremlj odbacuje. Oboje su se nakon nekog vremena oporavili.

Tijekom posjeta laboratoriju kraljica i princ susreli su se s osobljem Porton Downa i drugim vojnim osobljem koje je bilo uključeno u proces identificiranja novičoka, kao i s drugim znanstvenicima koji pomažu vladi prilikom odgovora na pandemiju koronavirusa.

Kraljica je odjenula ružičasti kaput i šešir i na taj način poslala poruku "Think Pink".

Formalna svrha posjeta je otvoriti novi centar pri laboratoriju u kojem će kraljici i princu biti prikazana forenzička obrada eksploziva. Također će im biti prikazano oružje i taktike koje se koriste u protuobavještajnim operacijama. Porton Down je osnovan 1916. kao britanski laboratorij kemijskog i biološkog oružja, u kojemu znanstvenici ministarstva obrane provode tajne eksperimente, u koje je uključeno oko 20 tisuća vojnika.

image
Kraljica naciji šalje poruku Think pink!
FOTOGRAFIJE: -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Od 1960-tih Porton Down je usredotočen na razvijanje obrambenih i sigurnosnih tehnologija, iako je tajna struktura laboratorija uvijek uzrokovala nagađanja o njegovim aktivnostima.

Od ožujka kraljica se pojavila samo u Windsoru na vojnoj ceremoniji u lipnju kada se obilježavao njen rođendan te na ceremoniji proglašenja vitezom stogodišnjeg kapetana Toma Moorea koji je prikupio milijune funti za zdravstvene usluge.

Također je odlazila u svoje privatne rezidencije - škotski dvorac Balmoral te u Sandringham u istočnoj Engleskoj.

Linker
20. travanj 2024 15:23