Getty Images
Ne smije riskirati

Skromno slavlje: Kraljica Elizabeta II. diskretno će idući tjedan proslaviti 94. rođendan

Njezin rođendan svake se godine obilježava topovskim plotunom u Hyde Parku i Londonskom tornju, kao i u parku dvorca Windsor, četrdesetak kilometara zapadno od glavnoga grada, ali ne i ove godine...

Kako se već i nagađalo, britanska kraljica Elizabeta II. diskretno će idući tjedan proslaviti rođendan, bez tradicionalnog počasnog topovskog plotuna, koji smatra "neprimjerenim" usred pandemije koronavirusa, od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 15,5 tisuća ljudi, rekao je u subotu izvor za Buckinghamske palače.


Kraljica će u utorak napuniti 94 godine

Njezin rođendan svake se godine obilježava topovskim plotunom u Hyde Parku i Londonskom tornju, kao i u parku dvorca Windsor, četrdesetak kilometara zapadno od glavnoga grada. Ali ove godine rođendan se neće posebno slaviti, rekao je izvor iz Buckinghamske palače za AFP.

"Neće biti topovskog plotuna. Njezino Veličanstvo nije željelo da se donosi nikakvu posebnu mjeru da bi se omogućilo topovski plotun jer smatra da to u aktualnim okolnostima nije primjereno”, rekao je izvor.

Buckinghamska palača već je prije objavila da se ove godine neće održati tradicionalna vojna parada u lipnju kojom se službeno slavi kraljičin rođendan.

Elizabeta II. povukla se zbog pandemije zajedno sa suprugom, princom Philipom, u dvorac Windsor. U dobi od 93, odnosno 98 godina, oboje spadaju u rizičnu skupinu kada je riječ o koronavirusu.

Poruke za povijest

Podsjetimo, kraljica je u povijesnom televizijskom obraćanju javnosti za Uskrs pozvala sunarodnjake da izdrže krizu, uvjeravajući ih da će "doći bolji dani". U svojem tek petom izvanrednom obraćanju naciji putem televizije tijekom njene 68 godina duge vladavine, Elizabeta je pozvala Britance da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja. "Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je 93-godišnja kraljica u obraćanju iz dvorca Windsor.


ČITAJTE I:

Kraljica u dirljivoj poruci: 'Uskrs nije otkazan! Baš poput svijeća koje se pale, svjetlo i život su jači'

Uskrs za pamćenje: Kate i William prvo su napravili presedan, a sad već i oni imaju plan za bijeg

Baš kao u ratu, kraljica je svoj govor usporedila s onim koji je 1940. održala s pokojnom sestrom

Kraljica za povijest: Presedan koji nije napravila od smrti princeze Diane i vlastite majke...

Pratili su ih skandali, osude i prijezir, ali ni kraljici, a ni javnosti nisu dali da im stanu na put

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
20. travanj 2024 04:32