Prvi posao sa 73

Suradnici progovorili o kralju Charlesu: Nikad ne ruča, a prozore uvijek drži otvorenima

Iako su se pojavile mnoge šale da se kralj Charles zaposlio tek sa 73 godine, njegovo osoblje otkriva da je novi kralj pravi radoholičar.

Britanska nacija još uvijek oplakuje odlazak kraljice Elizabete II., žene koja je bila na tronu punih 70 godina i 214 dana. Zbog svoje skromnosti i neustrašivosti bila je miljenica nacije još kao mlada princeza i prijestolonasljednica, narod joj nije zaboravio što se borila za zemlju u Drugom svjetskom ratu, ili što se udala u skromnoj vjenčanici čiji je materijal kupovala na kupone, a kasnije u staroj dobi mnogi su Britanci u njoj vidjeli dobru baku.

Godinama se znalo da će ju na tronu naslijediti njen najstariji sin, sada već kralj, Charles III. i dok je Ujedinjeno Kraljevstvo koncentrirano na taj prijenos vlasti i organizaciju sprovoda kraljici, narod se pomalo upoznaje s Charlesovim navikama. Tako britanski tisak već detaljno izvještava kakav je radni i životni tempo njihova novog kralja.

image

Još uvijek traju brojni protokoli vezani uz pokojnu kraljicu

ANDREW MILLIGAN/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Charles tako nikada ne uzima pauzu za ručak, a doručkuje voće i sjemenke, otkrio je njegov bivši tajnik za tisak. Naime, proširile su se glasine da se kralju servira niz raznovrsno pripremljenih jaja iz kojeg onda on odabere što će jesti za doručak, i tako svakog jutra.

"Nikada nisam vidio niti jedno kuhano jaje za doručkom svih onih godina koje sam radio tamo", otkrio je Julian Payne. "Kralj ne jede ručak; tako da jedna od prvih lekcija koje sam naučio kad sam bio s njim na putu jest da pojedem obilat doručak ili ponesem nekoliko energetskih pločica kako bi mogao izdržati", dodao je bivši kraljev suradnik.

image

Kralj Charles najradije boravi vani

BILL BRADEN/PA IMAGES/PROFIMEDIA

No nije stao na hrani, nego je opisao kako izgleda žestok tempo prosječnog radnog dana kralja i njegovih suradnika. "Radni dan je prilično neumoljiv. Počinje s radio vijestima, pregledavanjem naslova uz doručak za kojim jede salatu od sezonskog voća, sjemenke i čaj", otkrio je. Njegovo kućanstvo savršeno vodi mali, ali predan tim osoblja, a većina njih uz Charlesa je već desetljećima.

Dan u uredu jednako je zaposlen, ima 45-minutne sastanke o novim dobrotvornim projektima, nadolazećoj turneji ili diskusiji o državnim pitanjima, sa sirom Cliveom Aldertonom, njegovim osobnim tajnikom.

Dva puta godišnje sav njegov posao zapisuje se u novi šestomjesečni dnevnik. Od svog nakrcanog rasporeda uzima pauzu oko 13 sati, ali "ne kako bi jeo, nego da prošeće vani". "Kralj ne voli biti u zatvorenom predugo i uvijek ima prozore širom otvorene", kazao je Payne.

image

Slobodno vrijeme provodi s Camillom

HENRY NICHOLLS/AFP/PROFIMEDIA

Prvu pravu pauzu u danu uzima u 17 sati, kada kralj stane sa svime da bi popio čaj. To je vrijeme kada može napuniti baterije, a često ga provodi s kraljicom suprugom, jedu sendviče ili komad voćne torte. Ako išta ostane, nakon što se voćni kolač razdijeli, sprema se u plastičnu posudu da bi se zasladili sutra, ili dan nakon toga.

Kralj se zatim vraća za radni stol kako bi riješio "brdo papirologije", koje nikako da se smanji. Večera je točno u 20,30, a nakon objeda Charles se vraća za svoj radni stol u 22 sata za kojim radi često i do iza ponoći.

Linker
14. travanj 2024 03:15