Kraljica supruga, Camilla, i kralj Charles III.

 SHUTTERSTOCK
kraljevski par bira

Vegetarijanski quiche službeno je jelo Charlesove krunidbe, donosimo vam kraljev recept

Nakon megapopularne "krunidbene piletine" kraljice Elizabete, Charles i Camilla kao službeno jelo krunidbe odabrali su vegetarijansku deliciju.

Nakon megapopularne "krunidbene piletine" kraljice Elizabete, Charles i Camilla kao službeno jelo krunidbe odabrali su vegetarijansku deliciju.

Pokojna kraljica Elizabeta II. zasjela je na britansko prijestolje 1953. godine, a prilikom krunidbe je Palača objavila poseban recept - krunidbenu piletinu. Ideja ovog ljutog jela, koje uključuje hladnu piletinu u curry umaku s vrhnjem, bila je okrijepiti strane dostojanstvenike koji su na ceremoniju krunidbe stigli iz daleka. Nitko nije ni slutio kako će ovaj jednostavni recept postati apsolutni hit među nacijom, te da će se od tada posluživati u brojnim britanskim kuhinjama.

image

Krundibeni kiš

JAMES MANNING/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Sedamdeset godina kasnije, njezin sin Charles i snaha Camilla broje sitno do krunidbe. Bit će okrunjeni 6. svibnja u Westminsterskoj opatiji, a slavlje će se nastaviti i sljedećeg dana na Velikom krunidbenom ručku, koji je zamišljen kao društveni događaj u kojem će sudjelovati građani diljem zemlje. Pripreme za ceremoniju su u punom jeku, a u skladu s tradicijom kralj i kraljica supruga također su predstavili svoje prvo službeno krunidbeno jelo. Za razliku od pokojne kraljice, par se odlučio za vegetarijansku opciju - krunidbeni quiche.

Na službenom Twitter profilu kraljevske obitelji objavljen je njihov recept, kao i video s uputama kuhara iz Palače koji priprema jelo. Recept su podijelili kako bi potaknuli građane na sudjelovanje u društvenim zabavama koje se održavaju tijekom krunidbenog vikenda.

Krunidbeni quiche uključuje hrskavo, lagano tijesto i delikatne okuse špinata, mahunarki i svježeg estragona. Kraljevska obitelj savjetuje da ga možete poslužiti toplog ili hladnog uz prilog od zelene salate i kuhanog mladog krumpira. Donosimo vam njihov recept.

Recept
Sastojci

Tijesto

125 g glatkog brašna
Prstohvat soli
25 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
25 g svinjske masti
2 žlice mlijeka

ili blok od 250 g gotovog prhkog tijesta

Punjenje

125 ml mlijeka
175 ml punomasnog vrhnja (čim masnije, tim bolje)
2 srednja jaja
1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
Sol i papar
100 g ribanog cheddar sira
180 g kuhanog špinata, sitno nasjeckanog
60 g kuhanog boba ili soje

Priprema

Za izradu peciva prosijte brašno i sol u zdjelu, dodajte masnoće i trljajte smjesu vršcima prstiju dok ne dobijete pješčanu teksturu. Malo po malo dodajte mlijeko i sjedinite sastojke u tijesto. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30-45 minuta. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u krug malo veći od vrha kalupa i debljine otprilike 5 mm. Kalup obložite tijestom pazeći da nema rupa jer bi smjesa mogla iscuriti. Pokrijte i ostavite još 30 minuta u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Kalup za tijesto obložite masnim papirom, dodajte keramičke kuglice za pečenje i pecite 15 minuta, prije nego uklonite masni papir i keramičke kuglice. Smanjite temperaturu pećnice na 160°C. Pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, začinsko bilje i začine. Pospite 1/2 naribanog sira na pečenu podlogu, na vrh stavite nasjeckani špinat i bob te začinsko bilje, a zatim prelijte tekućom smjesom. Ako je potrebno, lagano promiješajte smjesu kako biste bili sigurni da je nadjev ravnomjerno raspoređen, ali pazite da ne oštetite kalup za tijesto. Pospite preostalim sirom. Stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta dok se ne stegne i postane lagano zlatne boje.

Linker
26. travanj 2024 11:07