SVEČANA VEČERA

Velika proslava 18. rođendana: Slavlje danskog princa okupilo europske kraljevske obitelji

Na proslavi punoljetnosti mladog princa, drugog u redu za danski tron, pojavili su se brojni članovi kraljevskih obitelji iz susjednih zemalja, kao i najvažniji članovi danskog društva.

Vikend iza nas bio je posebno svečan u danskoj kraljevskoj obitelji jer je princ Christian, najstariji sin prijestolonasljednika, princa Frederika i princeze Mary, napunio 18 godina. Tim povodom u palači Amalienborg, službenoj rezidenciji danske kraljevske obitelji, održana je svečana večera.

image

Princ Christian s bakom, kraljicom Margaretom, tatom Frederikom, mamom Mary, sestrama Isabellom i Josephinom te bratom Vincentom pozdravlja čestitare ispred kraljevske plače

PATRICK VAN KATWIJK/GET/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Domaćica večere u čast punoljetnosti nasljednika danskog trona bila je ponosna kraljica Margareta II., Christianova baka, koja je na rođendansko slavlje pozvala visoke goste i bliske članove europskih kraljevskih obitelji. Na svečanu večeru stigla je švedska princeza Victoria sa suprugom, princom Danielom i kćeri Estelle, norveški princ Haakon s princezom Mette-Marit i njihovom kćeri, princezom Ingrid Alexandrom, dok je nizozemsku predstavljala Christianova vršnjakinja, prijestolonasljednica Amalia koja je na večeru stigla s tri godine starijom belgijskom prijestolonasljednicom Elisabeth.Nije poznato je li na proslavi bila i Maria Chiara di Borbone delle Due Sicilie, princeza influencerica iz Italije s kojom ga se počelo povezivati ove godine.

image

Princ Christian stiže na svečanu večeru u njegovu čast, u pratnji mame i tate

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
image

Kralljica Margareta s mladim slavljenikom na večeri u palači Christianborg

LARS H. LAURSEN/ALLER/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Nizozemska princeza Amalia i belgijska princeza Elisabeth

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Princ Christian, drugi u redu za danski tron, bio je prvi član kraljevske obitelji koji je pohađao dječji vrtić te je i prvi koji je pohađao javnu državnu školu. A uoči njegovog rođendana, iz kraljevske palače stigle su pomalo neobične vijesti. Naime, Christian se, unatoč tradiciji, odlučio odreći kraljevske naknade i umjesto toga dati prednost svom obrazovanju.

Iako ima pravo primati državna sredstva nakon što postane punoljetan, odlučio je ne prihvaćati isplate i odgoditi funkciju punopravnog kraljevskog člana s punim radnim vremenom dok ne napuni 21 godinu.

image

Norveški princ Haakon, princeza Mette-Marit i njihova kći, princeza Ingrid Alexandra

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Švedska princeza Victoria i princ Daniel s kćeri, princezom Estelle

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

U izjavi objavljenoj na Instagram stranici kraljevske kuće objašnjeno je da će njegov primarni fokus u nadolazećoj godini biti završetak višeg srednjeg obrazovanja. U priopćenju se dalje prenosi kako se princ Christian za sada namjerava držati podalje od svjetla reflektora, no s vremenom će nastaviti sa službenim javnim nastupima i to kada završi obrazovanje jer trenutno pohađa pretposljednju godinu Ordrup Gymnasium, javne škole u Kopenhagenu.

U javnosti se pojavljuje s roditeljima i braćom i sestrama, princezom Isabellom (15), i 12-godišnjim blizancima princem Vincentom i princezom Josephine samo kada se radi o značajnim kraljevskim događanjima, no kako još uvijek nije kraljevski član s punim radnim vremenom, imat će dvije godine mira kako bi se posvetio školi i prijateljima.

Linker
25. travanj 2024 08:41