Luka Nižetić
 Ružica Gami
Oda Splitu

Luka zapjevao s klapom: Nije htio više čekati, nego rasplesano dočekati popuštanje mjera izolacije

Splitski glazbenik kraj izolacije slavi novim singlom i spotom koji je nazvao jednostavnim i prepoznatljivim uzvikom: 'Ae'!

Kako je Luka Nižetić u više razgovora s Gloria.hr kazao karantenu i pandemiju iskoristio je za učenje novih vještina, vježbanje i uživanje u glazbi, tako ne čudi što je popuštanje strogih mjera izolacije dočekao spreman - s novom pjesmom. Splitski glazbenik, pripremio je splitsku pjesmu posvećenu svom gradu.

"Nakon 19 godina i moje pjesme 'Ludi grade' koju sam izveo na Melodijama hrvatskog Jadrana s radošću mogu obznaniti da ponovo imam pjesmu o Splitu što mogu zahvaliti autorskom tandemu Mariju i Branimiru Mihaljeviću. O Splitu je već puno toga rečeno, napisano i opjevano pa bi mi bilo drago da i ova pjesma zaživi među svima kojima je srcu prirastao 'Najluđi grad na svitu', kako ga je najbolje opisala Njegova Svitlost u Velom mistu", otkriva Luka Nižetić.

Dodaje kako je Mario Mihaljević vrsno prepoznao senzibilitet Splita, donijevši originalan, vjerodostojan i duhovit tekst na temelju kojeg Branimiru Mihaljeviću nije bilo teško raspisati pravu južnjačku, prpošnu i plesnu melodiju.

Nije više htio čekati

"Kako bi dodali i notu autentičnog zvuka Mediterana ugostili smo članove klape Kampanel s kojima sam imao priliku surađivati 2010. godine na pjesmi 'Život curi' za Splitski festival. Namjera mi je bila s pjesmom 'Ae' nakon deset godina ponovo se vratiti na Prokurative, no kako je situacija s koronom svima poremetila planove i stavila nas u neizvjesnost na kraju sam odlučio ubrzati njen izlazak'.

Ružica Gami
Nova pjesma Luke Nižetića zove se jednostavno 'Ae'

Luka priznaje da se naslov pjesme nametnuo iz teksta gdje je odabir pao na riječ 'Ae' jer se radi se o jedinstvenoj splitskoj uzrečici koja ovisno o kontekstu u kojem se sugovornici nalaze, tonalitetu i gestikulaciji pri izgovoru može predstavljati različite emotivne i komunikativne reakcije - od čuđenja, potvrde, ushićenja, ravnodušnosti ili pitanja, što je svakako stavlja u jedan od niza fenomena Dalmacije.

Sjetio se splitskih legendi

Pjesmu prati originalan i tehnički zahtjevno izvediv video broj za koji je zaslužan talentiran i hvaljen redatelj mlađe generacije Dinko Šimac koji o ideji spota govori:

"Odlučio sam provesti Luku kroz neke od prepoznatljivih video sekvenci iz bogate povijesti splitskog glazbenog stvaralaštva. Rekreirali smo razne spotove poznatih glazbenika poput Dine Dvornika, Magazina i Severine i stavili Luku na njihova mjesta, nastojeći kroz njegov geg i outfit te dodatnu animaciju biti što bliži originalu".

Sa sigurnošću možemo reći da nam Luka, prepoznat kao glazbenik čije pjesme većinom liječe nostalgiju za ljetom, donosi nasljednika svog prošlogodišnjeg hita 'Ludilo brale' koji je do danas na Youtube kanalu pregledan dva milijuna puta.

Pročitajte i:

Linker
17. ožujak 2023 23:27