Amira Medunjanin
 Promo
Svjetska world music scena

Novi album Amire Medunjanin oda kafanskim pjevačima: Nagrađivana umjetnica opet će naći put do srca

Iza naziva 'For Him and Her', krije se jedinstveni hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, koji se sastoji od 12 njihovih pjesama u jedinstvenoj interpretaciji nagrađivane glazbenice.

For Him and Her novi je studijski album world music dive Amire Medunjanin od petka je dostupan svim streaming servisima, u fizičkoj prodaji album će se naći 24. lipnja. For Him and Her jedinstveni je hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić – 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin jednostavno očarava.

U knjižici izdanja Petar Peca Popović, poznati novinar, rock kritičar i publicist, biranim riječima piše: "Potreba za gajenjem moćnog goriva za svoju dušu nema direktne veze sa karijerom ni statusom. Vezana je za pronalaženje autentičnog sebe. Strast je uzvišena umjetnost patnje zbog onog što voliš. Ljudi su takvi kada u nešto čime se bave ulažu najveće životne vrijednosti i odista uživaju kada se time bave.To načelo prepoznajem u najnovijoj kolekciji Amire Medunjanin. U dvanaest izabranih pjesama ona Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, kolosalnim pojavama jugoslovenske estrade i posljednjim istinskim reprezentima kafanske muzike, odaje znake dubokog osobnog poštovanja."

"Svirajte mi tiho, tiše" prva je pjesma s kojom nas Amira uvodi u svijet "kafanske muzike". Kako piše Petar Peca Popović dalje: "Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvek označava mjesto gde se najlepši dani proživljavaju noću. /.../ Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gdje još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje."

Čin slavljenja pjesme

Osim spomenute "Svirajte mi tiho, tiše" na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergreeni: Ja nemam prava nikoga da volim, Čekaj me, Šta će mi život, Što je tužna tako ova noć, Rane moje, Kad se voli, što se rastaje, Srećo moja, Danka, Dva smo sveta različita, Što te večeras nema i Umoran sam od života.

"Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i suradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odijelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i vještinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pjesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. /.../ Te karijere se rimuju s legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi, a nezaboravljeni", piše Petar Peca Popović odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pjesmama, jednako kao što to svojim glasom na novom studijskom albumu "For Him and Her" čini Amira Medunjanin.

Promo
'For him and her', novi album Amire Medunjanin

Album For Him and Her snimljen je u Bostonu (SAD) u studiju Big BlueSound dok je dio instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (Studio Coda i Mostar Rock School). Na albumu su sudjelovala eminentna glazbena imena: Shyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba). Realiziran u suradnji s partnerom projekta Stars & More i u izdanju Croatia Recordsa, For Him and Her diskografski je dragulj i sasvim sigurno jedan od albuma godine.

Vrhunski interpretator

Naslovna fotografija djelo je Vojislava Đorđića (Town Hill Colony) dok je za likovno oblikovanje zaslužan Tarik Zahirović (Ideologija, Sarajevo).

"Vrhunski interpretatori izabranu pjesmu doživljavaju na krajnje intiman način ne stideći se da pred publikom strasno reproduciraju sve njene sadržaje i nijanse dok i posljednji slušatelj ne prepozna osjećаnja, ljubav, čežnju i bol, ali nerijetko i nostalgiju za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Amira Medunjanin posjeduje to čudo u sebi. Njeno pjevanje je čin slavljenja pjesme, rijetka sposobnost da se u grudima smrtnika zaljulja klatno duševnog uzbuđenja", piše Petar Peca Popović.

Amirin novi studijski album definitivno će naću put do mnogih srca, potvrditi je opet kao jedan od najdistinktivnijih glasova na svjetskoj world music sceni.

Novi studijski album Amire Medunjanin u prodaji će biti diljem regije 24. lipnja. Sredinom srpnja u prodaji će biti i bogato opremljeni dvostruki vinil.

Pročitajte i:

Kućna verzija Porina: Gobac slavio žesticom, Marko Tolja nosio odijelo i natikače, a netko je prvi Porin proslavio suzama

Oluja na Hvaru nije ju mogla zaustaviti: Amira Medunjanin koncert je premjestila u - backstage

Veličanstvena Amira Medunjanin oduševila na predstavljanju novog albuma "Ascending"

Novi albumi Amire Medunjanin, The Frajli i dua Hojsak&Novosel na maloprodajnim mjestima INA-e i Croatia Recordsa

Linker
27. studeni 2022 07:12