Twitter
Christopher Tolkien

Prvi je slušao očeve priče: Preminuo je najmlađi sin J. R. R. Tolkiena

Najmlađi sin autora Gospodara prstenova i Hobita preminuo je u 96. godini života. Društvene mreže pune su oproštajnih poruka od njega, a obožavatelji pišu 'Čeka te mjesto u Međuzemlju'.

Treći i najmlađi sin autora J. R. R. Tolkiena, Christopher Tolkien preminuo je s 95 godina, objavljeno je na Twitteru. Christopher je uređivao mnoge radove svojeg oca koji su objavljeni nakon njegove smrti te je u 70-im godinama uređivao karte Međuzemlja kako bi riješio nejasnoće koje je njegov otac ostavio. Pomagao mu je s pričama još od pete godine života, kada mu je otac svoj rad čitao prije spavanja. Christopher je pratio tijek priče i pazio da nema nejasnoća, a svaku pogrešku koju bi pronašao u Hobbitu, J. R. R. bi mu platio kao dodatni džeparac.

"The Tolkien Society izražava duboku sućut Bailie, Simonu, Adamu, Rachel i cijeloj Tolkien obitelji", objavljeno je na Twitter profilu. Posljednje godine života proveo je u Francuskoj s drugom ženom Bailie i djecom. Osim adaptacija očevih djela i cjeloživotne posvećenosti da očuva njegov lik, Tolkien je radio kao profesor engleskog jezika na sveučilištu Oxford do 1975. godine.

Pažnju javnosti privukao je 2012. godine kada je komentirao trilogiju "Gospodar prstenova" Petera Jacksona. Tada je kazao da njegovi filmovi nisu na pravi način donijeli bit djela njegova oca, no da je to samo njegovo osobno mišljenje. "Uništili su knjigu i napravili akcijski film za populaciju 15 do 25 godina", kazao je za Le Monde.

"Christopher je bio predani kustos očeva rada, a za bezvremenski i uvijek jednako popularni svijet kojeg je J. R. R. stvorio zaslužan je njegov desetljećima dug rad", kazao je urednik britanske izdavačke kuće, Charlie Redmayne.

"Tužno...Hvala ti Christophere zbog ljubavi prema Međuzemlju i na tome što si nastavio očevim stopama. Ostaješ nam u sjećanju", "Međuzemlje čeka na njega", neki su od komentara obožavatelja koji su se od autora opraštali i stihovima.

Linker
21. travanj 2024 12:53