Tonči Huljić u spotu za singl Kiša
 Promo
Kiša (Bjankerija)

Tonči Huljić predstavio singl i 'potkačio' Doru: 'To više nije natjecanje pjesama'

Splitski skladatelj Tonči Huljić novim singlom "Kiša" pokazao je svima u kojem smjeru želi razvijati karijeru u zemlji i svijetu.

Situacija u kojoj se doslovno našao cijeli svijet, na određeno vrijeme je poremetila i planove skladatelja Tončija Huljića. Naime, njegov klasični program predstavljen prošle godine na zagrebačkom Tomislavcu s filharmonijom i Akademskim zborom "Ivan Goran Kovačić" trebao se nastaviti regionalnom turnejom na kojoj je Huljić trebao ugostiti domicilne filharmonije i zborove, ali su koncerti najavljeni za 3.4. u Beogradu, 30.5. u Ljubljani, 7.6. u Splitu te na zatvaranju Sarajevo Film Festivala, odgođeni za neka bolja, nadamo se, skorašnja vremena. Kao najava regionalne turneje trebao je poslužiti Tončijev novi singl i spot, u hrvatskoj i engleskoj verziji, "Kiša (Bjankerija)" i "Rain" koje je Tonči uspio snimiti prije zabrane izlaska iz kuće i okupljanja na javnim površinama.

Svoj novi CD snimat ću u Zagrebu, Splitu, Londonu, Paragvaju te još nekim mjestima na svijetu, koja će ovisiti o dogovoru s instrumentalistima koje imam u planu.

"Kiša" ili "Rain" je eklatantni prikaz u kojem smjeru želim razvijati svoju karijeru u zemlji i svijetu Trenutačno sam zaustavio snimanje u poznatom londonskom studiju Abbey Roadu, ali nadam se da ću ga nastaviti u lipnju. Na pet pjesama su mi gosti članovi Budimpeštanske filharmonije, a u ovoj pjesmi mi je specijalni gost Victor Espinola, paragvajski multiinstrumentalist i pjevač, najpoznatiji po sviranju skraćene harfe. Često je nastupao kao gost još jednom svjetski poznatom skladatelju, producentu i pjevaču Yanniju, a Victora mislim involvirati i u svoj bend Madre Badessa", objasnio je Tonči.

Na stvaranju ovog singla splitskom glazbeniku pridružio se i kolega iz Paragvaja

Tonči se u svojim dosadašnjim spotovima pokazao i kao odličan glumac, a u najnovijem glumi siromašnog skladatelja kojeg budi kiša, koja prokišnjava kroz krov njegovog trošnog stana.

Spot"‘Kiša (Bjankarija)" snimljen je prije nekoliko tjedana u Beogradu, u režiji Vojana Koceića i Tončija Huljića. Ritam kiše koja pada po klaviru inspirira ga za temu koja je i okosnica pjesme, a u procesu stvaranja glazbe, siromašni skladatelj zamišlja kako će ga upravo ta skladba dovesti do velikih koncertnih pozornica s orkestrom i do svjetske slave. Ono što ga drži u stvarnosti je pogled na djevojku iz susjedstva za kojom pati i kojoj je upravo pokisla bjankarija, u dalmatinskom dijalektu, bijele jastučnice, plahte i donje rublje. Djevojku utjelovljuje splitska glumica Ana Uršula Najev, otprije rado viđena gošća u Tončijevim spotovima te ovogodišnja dobitnica nagrade Zlatni studio za Novo lice u kazalištu. Poanta ove pjesme leži u engleskoj verziji pjesme - I'll make my way like the rainbow through the rain" – Napravit ću svoj put kao duga kroz kišu.

Promo
Ana Ursula Najev zvijezda je splitske glumačke scene, ali i Huljićevog novog spota - ovo im nije prva suradnja

Kad ponovo izađemo na sunce svatko od nas će morati ponovo naći put u izgradnji svog svijeta.

"Ova je pjesma bila pisana za Doru, ali obzirom da to više nije natjecanje pjesama nego društvenih mreža, odlučio sam je iskoristiti za pametnije stvari. Trenutačno se cijeli svijet nalazi u nekom kišnom razdoblju", poručuje Huljić.

Tonči Huljić često je isticao kako je zapravo instrumentalna glazba njegov glavni pokretač u skladanju. Poznat kao tvorac brojnih domaćih hitova koje je napisao za veliki broj najpopularnijih pjevača, Tonči je svoju inozemnu karijeru gradio upravo kroz instrumentalnu glazbu, a skladbe koje je pisao za svjetski poznate Maksima Mrvicu i grupu Bond, svrstale su ga među najprodavanije crossover autore.

Kadrovi iz spota 'Rain' koji se snimao prije nekoliko tjedana u Beogradu, a dijelom ga je režirao i sam Huljić

Nema sumnje kako će "Kiša (Bjankarija)" i "Rain" nastaviti njegov zacrtani put, a do nekog njegovog koncerta uživajte slušajući je na Deezeru i YouTube-u.

Čitajte i:

Tonči Huljić ostao iznenađen: 'Nisam imao pojma što mi se sprema'

Tonči Huljić: 'Ako kći Hana u ovom ludilu bude željela to raditi, morat ću nekako pregristi'

Kakve su zvijezde nekad osvajale Doru! Besprijekorna Doris uspjela je unatoč sabotažama, a Maja Blagdan oborila je rekord

Splitski hitmejker Tonči Huljić: 'Izvan sebe sam što već nisam djed, fali jedno ili dvoje malih da me živciraju'

Linker
05. prosinac 2022 04:23