Vladimir Dugandžć / hanza media
veliki gubitak za hrvatsko glumište

Umrla nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak: 'Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije'

Splitska glumica i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak umrla je u noći na nedjelju u splitskoj bolnici nakon teške bolesti u 73. godini života, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište Split.

U matičnom kazalištu odigrala je niz velikih uloga dramskog repertoara koje su je svrstale u sam vrh hrvatskog glumišta i za koje je dobila niz uglednih kazališnih nagrada.

Rođena je u Splitu 1947. godine, teatrologiju i književnost diplomirala je u Sarajevu, a prve dramske uloge, kao i brojna druga poznata glumačka imena, ostvaruje u kazalištu Titovi mornari, današnje Gradsko kazalište mladih u Splitu.

Kao talentiranu mladu glumicu HNK Split je angažira 1972., a njen brz glumački uspon započinje s obnovom kazališne zgrade 1979. godine. Vrijeme pune afirmacije dolazi osamdesetih i devedesetih, kada Zoja Odak ostvaruje niz antologijskih uloga.

Split, 071111.
Splitska glumica Zoja Odak koja je veci dio svoje karijere odigrala u splitskom HNK-a danas zivi na dvije adrese naizmjenice tj. dio godine u Zagrebu a dio godine u Splitu.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX
U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje.

To je ujedno i razdoblje prvih značajnijih nagrada. Tako je, za ulogu Truse u Bljesku zlatnog zuba Mate Matišića (1987) u režiji Marina Carića, Zoja Odak nagrađena Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske.

Slijedi potom jedna od najznačajnijih, uloga Klitemnestre u Euripidovoj Elektri u režiji Paola Magellija za koju je nagrađena Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u, a ista uloga donosi joj i prestižnu hrvatsku nagradu Dubravko Dujšin, nakon koje je publika i kritika svrstavaju u sam vrh hrvatskog glumišta.

Nagrada Marul dodijeljena joj je na Marulićevim danima 1994. za ulogu Melite u Ledi Miroslava Krleže i režiji Želimira Oreškovića.

Split, 030713.
Zoja Odak, glumica HNK Split.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / hanza media
'Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije', piše u priopćenju splitskog HNK.

U nepreglednoj nisci kreacija ističu se i ona Laure u Dundu Maroju Marina Držića, Dol Common u Alkemičaru Bena Jonsona, Uršule u Ribarskim svađama Carla Goldonija.

Kao dramska glumica kojoj je blizak klasičan repertoar Zoja Odak ostvarila je niz vrlo zapaženih kreacija poput uloge Elmire u Moliereovu Tartuffeu, Katerine Kohlakove u Braći Karamazovima ili Irine N. Arkadine u Čehovljevom Galebu za koju na 44. Splitskom ljetu prvi put dobiva nagradu Judita za najbolje glumačko ostvarenje.

Pet godina kasnije, na 49. Splitskom ljetu za naslovnu ulogu u predstavi Antigona, kraljica u Tebi žiri nagrade Judita još jednom je Zoji Odak dodijelio tu prestižnu nagradu. Svog drugog Marula Zoja Odak dobiva 2002. na 12. Marulićevim danima za ulogu Laure Lenbach u Krležinoj drami U agoniji.

U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje.

Zoja Odak ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija Kreše Golika Inspektor Vinko glumila je Blanku, a u filmu Krste Papića Priča iz Hrvatske Mariju za čiju ulogu dobiva Zlatnu arenu.

Naslovnom ulogom u sarajevskom filmu Ada M. Kosovca i na Međunarodnom festivalu u Sanremu Bergamo Zoja Odak osvaja Posebnu nagradu žirija.

Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije, snažnog i autentičnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost glume i kazalište, kao vrijedna kolegica i draga prijateljica, priopćeno je iz HNK Split.

Čitajte i:

Cijenjena nagrada 'Judita' otišla u ruke mestra Lipanovića, a osvojila ju je i predstava Francuzica

Preminula Nada Kuzmić, bivša ravnateljica Opere HNK Split

Posljednje zbogom... Preminula je glumica Anna Karina

Linker
17. travanj 2024 10:53