Press
Jedinstveni centar

Usred krize izgubili ste ljubimca ili ga želite udomiti? Od sada sve možete napraviti na jednom mjestu

Iz Udruge Prijatelji životinja javljaju kako je pokrenut jedisntveni centar s informacijama o svim napuštenim i izgubljenim ljubimcima u Hrvatskoj.

Za sve ljubitelje životinja i one koji bi htjeli postati novi vlasnici udomljenih šapica, stigla je dobra vijest - konačno je u funkciji Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje, kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede. Iz Udruge Prijatelji životinja javljaju da se je osnivanjem Jedinstvenog informacijskog centra napokon stvorila baza podataka koja obuhvaća sve napuštene životinje iz svih skloništa u Republici Hrvatskoj, što dosad nije bilo moguće.

"Obavezu upisa životinja u Jedinstveni informacijski centar imaju sva registrirana skloništa u Hrvatskoj, a svatko tko pronađe napuštenu životinju mora ju prijaviti skloništu. Na taj način osigurava se da svaka napuštena životinja bude zbrinuta, registrirana, objavljena i da dobije svoju priliku za udomljenje. Sve napuštene životinje trebaju, prema Zakonu o zaštiti životinja, biti kastrirane i taj podatka se također upisuje u bazu, kao i fotografija te osnovni podaci o svakom psu", navode Prijatelji životinja.

Press
Svatko tko želi udomiti ljubimca sada može to učiniti preko Jedinstvenog informacijskog centra.

Članovi udruge su podsjetili i sve lokalne zajednice da provjere jesu li vi napušteni psi s njihova područja upisani u Jedinstveni informacijski centar sa svim potrebnim podacima i fotografijom. Ujedno su ih podsjetili na njihove zakonske obaveze poput zbrinjavanja napuštenih životinja, njihova oglašavanja, edukacije stanovništva i provjera jesu li svi psi označeni mikročipom. Ukazali su im i na važnost poticanja i subvencioniranja kastracije pasa i mačaka.

Ljubimci ne prenose koronavirus

"Zbog novonastale situacije s koronavirusom sada je više nego ikada prije važno da su sve životinje koje čekaju svoj dom u skloništima na jednome mjestu, vidljivom svima, bez obzira na to gdje se nalazili, kako bi umjesto kupnje životinja odabrali udomljavanje napuštenoga psa ili mačke", ističu iz Prijatelja životinja.

"Podsjećamo da kućni ljubimci ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 niti mogu tim virusom zaraziti ljude".

Članovi udruge pozivaju građane da posjete Jedinstveni informacijski centar za napuštene i izgubljene životinje i stranicu svojeg lokalnog skloništa za napuštene životinje te da izaberu psa ili mačku koje žele udomiti. "Time ćete učiniti dobro djelo i olakšati si ovo vrijeme izolacije".

Press
Mnogi ljubimci zbog neodgovornih vlasnika ostaju na cesti.

"No trenutačna kriza pogodila je i skloništa za napuštene životinje koja su privremeno morala zatvoriti svoja vrata za potencijalne udomitelje te se okrenuti novim protokolima udomljavanja. Istodobno, neodgovorni građani i dalje nesmiljeno napuštaju svoje kućne ljubimce prepuštajući ih ulici, upravo sada kada je skloništima teže udomiti životinju. Tako nas je prije nekoliko dana dočekala vijest da je ispred velikogoričkog skloništa za napuštene i izgubljene životinje netko autom dovezao kujicu s čak devet štenaca i tamo ih ostavio”, ogorčeni su Prijatelji životinja.

Dodaju da, dok jedni daju sve od sebe kako bi pomogli napuštenim životinjama, drugi, koji ne kastriraju svoje životinje, njihove potomke bacaju na ulicu. Time ih prepuštaju na teret i brigu skloništa, udruga za zaštitu životinja i empatičnih pojedinaca stvarajući u ovoj krizi još veći kaos i probleme.

Prijatelji životinja poručuju svima da budu odgovorni, da kastriraju pse i mačke pod svojom skrbi te ih označe mikročipom i cijepe.

Pročitajte i:

Linker
24. studeni 2022 03:16