Godina dana od kemoterapije

Domaći glumac otkrio kako se borio s rakom testisa: ‘Napokon mogu sam u kupovinu, ali nisam više osoba koja sam bio‘

Matija Jakšeković koji je ostvario brojne televizijske, filmske i kazališne uloge, a gledateljima pred malim ekranima vjerojatno najpoznatiji po nekad iznimno popularnoj seriji ‘Bibin svijet‘, podijelio je vrlo intiman trenutak s javnošću otkrivši kako se osjeća danas nakon liječenja kemoterapijom zbog opake dijagnoze.

Prošle godine glumac Matija Jakšeković (39) doznao je kako boluje od zloćudnog raka testisa. Učestalo se osjećao loše, nelagodno, nedefinirano, no zbog pandemije je odgađao odlazak liječniku. Kada je stigao, već je bilo kasno. Na dan kada je otišao urologu, dijagnosticirali su mi tumor na testisu. Cijeli proces liječenja bio je brz, a karcinom mu je otkriven u ranoj fazi pa su prognoze za njegovo ozdravljenje odmah bile optimistične. Međutim, kemoterapije nije mogao izbjeći.

Ovih se dana putem društvenih mreža javio brojnim prijateljima koji su mu tijekom liječenja pružali podršku.

"Prije točno godinu dana u ovo vrijeme, ležao sam u bolnici na drugom ciklusu kemoterapije, od tada sam dobio ogromnu količinu podrške od mnogih ljudi ovdje koje nikad nisam upoznao i zahvalan sam vam svima na tome od srca. No iako sam mislio da mogu zamisliti kako je ljudima koji su prošli kroz kemoterapiju, istina je da nisam imao pojma dok to nisam sam iskusio, između onoga mene prije raka i onoga što sam danas nalazi se cijeli svemir, danas mi je jasno da više nikada neću biti ona osoba koja sam bio", piše Matija.

Čitajte i: Voditelji angažirani za zdravlje: Batinić i Šprajc snimili upute za samopreglede grudi i testisa

Da bi dobili tek mali uvid u to što znači oporavak od takvog jednog liječenja zabilježio je na Facebooku jednu crticu.

"Trebalo je proći cijelo ovo vrijeme da budem ponovo u stanju fizički obaviti inače jednostavne i uobičajene aktivnosti kao što je odlazak na plac. Znam da će mnogima ovo izgledati smiješno no danas sam sretan jer sam ponovo u stanju obaviti tjednu kupnju samostalno, a da nisam potpuno iscrpljen i slomljen, te tom trivijalnom činjenicom sam se odlučio pohvaliti vama svima koji se nalazite u mom telefonu", objavio je uz fotografiju s tržnice na kojoj se vidi kako se u potpunosti okrenuo zdravoj prehrani i sezonskim namirnicama.

Rak testisa predstavlja jednu od rijetkih malignih bolesti koja zahvaća prvenstveno mlađe muškarce. Bolest se udvostručila u zadnjih dvadesetak godina pa je podizanje svjesnosti o ovoj bolesti ključno – posebice jer je u ranoj fazi izlječiv u više od 95% slučajeva. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak testisa najčešći je zloćudni tumor muškaraca od 18. do 35. godine. Liječnici naglašavaju važnost samopregleda te ako se otkrije bilo kakva nepravilnost ili kvržica potrebno je obratiti se liječniku, a zatim urologu.

Linker
23. travanj 2024 21:38