Nepravda

Glamurozne, slavne i potplaćene: Holivudske dive vode mrtvu utrku sa svojim muškim kolegama

Glumica Kirsten Dunst požalila se da je u filmskom serijalu o Spidermanu razlika u honorarima između nje i Tobeyja Maguirea bila ekstremna. Nažalost, u Hollywoodu njezin slučaj nije iznimka nego diskriminirajuća praksa

Uloga Spidermanove djevojke obilježila je glumačku karijeru Kirsten Dunst (39) i ujedno joj otvorila oči o diskriminirajućoj holivudskoj praksi da muškarce za isti posao preplaćuju, a žene potplaćuju. Njezin partner u tri filma o avanturama čovjeka-pauka bio je Toby Maguire. Za prvi nastavak, snimljen 2002. u režiji Sama Raimija, Maguire je kao glavni junak filma dobio honorar od četiri milijuna dolara. A glavna junakinja?

- Razlika u plaćama između mene i Spidermana bila je vrlo ekstremna - nedavno je priznala Dunst, ipak ne otkrivši razmjere te razlike. Kaže da tada o tome nije ni razmišljala, uzbuđena zbog toga što će glumiti uz takvu zvijezdu kao što je Maguire.

image

Kirsten Dunst progovorila je o ogromnim raulikama u honoraru.

ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prvi Spiderman u kombinaciji Dunst&Maguire utržio je 821 milijun dolara, a nastavak snimljen 2004. donio je 789 milijuna dolara.

Na filmskom plakatu za drugi nastavak trilogije o pravdoljubljivom čovjeku-pauku Dunst i Maguire zastupljeni su ravnopravno; na isplatnim listama to nije bio slučaj.

Toby je tada ispregovarao honorar od 17,5 milijuna dolara plus pet posto od zarade u kinima, a Kirsten je opet dobila znatno manje - sedam milijuna dolara. Za treći nastavak Maguire je dobio 15 milijuna dolara i 7,5 posto od prodaje filma, a Dunst se morala zadovoljiti s okruglih 10 miijuna dolara.

image

Kirsten Dunst osim manje plaće htjeli su mijenjati i izgled.

ACEPIXS/PROFIMEDIA

Prisjetila se Kirsten da se u cijeloj toj priči suočila s još jednim diskriminirajućim zahtjevom producenata Spidermana. Smatrali su, naime, da ima ružno zubalo pa su je htjeli primorati da ode k zubaru i riješi taj estetski problem. Ne zna se jesu li neku sličnu korekciju tražili i od Maguirea, no Dunst ih je hrabro odbila rekavši da previše voli svoje zube. Odbila je 2017. i redateljicu Sofiju Coppolu kad je od nje tražila da skine nekoliko kliograma zbog uloge u filmu ”Opčinjen”.

- Žao mi je, prije posla jedem piletinu u McDonald’su i ne mogu smršavjeti zbog uloge - odbrusila joj je Kirsten.

Čitajte i: Ženski glas za ravnopravnost: Misli se da žene sa stavom imaju neku manu, dok je kod muškaraca on poželjan

Brojne glumice doživjele istu sudbinu

O spolnoj diskriminaciji u Hollywoodu, pogotovo kad je riječ o primanjima, moglo bi se snimiti mnoštvo horor filmova.

image

Jolie i Pitt u filmu 'Gospodin i gospođa Smith'.

EVERETT/PROFIMEDIA

Gigazvijezda Angelina Jolie je 2005. s bivšim suprugom Bradom Pittom snimila film ”Gospodin i gospođa Smith”: njegov je honorar bio oko 20 milijuna dolara, njezin upola manji. Hilary Swank ni dva Oscara nisu pomogla kad je pregovarala o ulozi u jednom filmu:

- Njemu je ponuđeno 10 milijuna, a meni 500.000 dolara - zgroženo je prepričavala Hillary.

Veličanstvenoj Meryl Streep cijela je karijera protekla u nijemoj srdžbi zbog toga što su je uvijek plaćali osjetno manje nego njezine filmske partnere. Za Oscara nominirana Jessica Chastain rekla je 2015. da je zaradila manje od dva milijuna dolara za ulogu u filmu ”Marsovac” s Mattom Damonom, koji je kući odnio 18 milijuna dolara. Od tada je postala tvrđa u pregovorima o plaći, zbog čega je u međuvremenu izgubila jednu važnu ulogu.

image

Glumačka ekipa filma 'Marsovac'.

LANDMARK/PROFIMEDIA

Honorar Ashtona Kutchera za komediju ”Samo seks” bio je triput veći od honorara što ga je dobila njegova partenrica Natalie Portman.

- Tada me to nije razljutilo koliko je trebalo - govorila je kasnije Portman. - Mi glumci stvarno dobro zarađujemo i teško se žaliti, ali disparitet je stvarno grozan. U većini profesija žene u usporedbi s muškarcima dobivaju 20 posto manju plaću; u Hollywoodu je ta razlika i do 70 posto.

Linker
14. travanj 2024 22:25