SASVIM ISKRENO

Matthew McConaughey sam otkrio sav svoj prljavi veš: ‘Šokantna istina o mom životu‘

Rijetko koji naslov je privukao takvu pažnju javnosti kao autobiografija američkog glumca u kojoj on ne štedi ni sebe, ni svoje roditelje - opisujući kako su se svađali, tukli i seksali pred očima vlastite djece.

Svi povremeno ugazimo u govno. U životu nailazimo na prepreke, zeznemo nešto, nas zeznu, razbolimo se, ne dobijemo ono što želimo, prođemo tisuće "moglo je to bolje" i "da se bar to nije desilo". Neizbježno ćemo prije ili kasnije ugaziti u govno pa to moramo ili shvatiti kao sretan znak, ili smisliti kako da nam se to ne događa prečesto - piše Matthew McConaughey na samom početku svoje knjige "Zelena svjetla", za koju kaže kako nisu tradicionalni memoari, nego svojevrsni priručnik za život utemeljen na njegovim vlastitim iskustvima.

Naslov knjige koja je upravo objavljena u hrvatskom prijevodu odnosi se na one trenutke u životu kad nam sudbina, svemir ili Svevišnji daju zeleno svjetlo koje kaže "idi", koje otvara mogućnost da se upustimo u nešto novo (dok žuto i crveno znače da treba stati). Kako se čini, u prvih McConaugheyjevih 50 godina bilo je mnogo više zelenih nego crvenih ili žutih svjetala - ili je pak glumac, koji kaže za sebe da je optimist, jednostavno prihvaćao sve što mu život donosi.

image

Osvojio je Oscara 2014. godine

JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Svakako, trebalo je vedrine i optimizma da bi se izdržalo djetinjstvo u obitelji McConaughey. Otac James, bivši igrač američkog nogometa, koji je držao benzinsku crpku i postavljao naftovode, i majka Mary Kay, učiteljica, živjeli su u teksaškom gradiću Uvalde sa svoja tri sina - Mikeom, Patom, koji je posvojen, i Matthewom koji je, kako piše u autobiografiji, stigao slučajno.

"Mama i tata godinama su radili na djetetu, bez uspjeha, pa je mama sve do petog mjeseca trudnoće mislila da sam tumor. Tata je na dan kad sam rođen otišao u bar umjesto u rodilište jer je sumnjao da nisam njegov."

McConaughey naglašava kako su se majka i otac tako burno i strastveno voljeli da su se tri puta rastajali i tri puta ponovno vjenčavali jedno s drugim, ali prizori svađa i fizičkih obračuna među roditeljima koji su često završavali pomirbenim seksom otkrivaju da je situacija često bila dramatična.

U knjizi McConaughey opisuje kako je majka jednom, poslužujući večeru, prigovorila ocu da je debeo, na što je on podivljao i prevrnuo stol, pa mu je ona, pokušavajući nazvati policiju, razbila telefonom nos, a on ju je zauzvrat polio kečapom; sve to uz mnogo plača i urlanja, dok su djeca uplašeno virila iza kauča i gledala kako mama i tata, obliveni krvlju, suzama i kečapom, na kraju vode ljubav na kuhinjskom podu.

image

Sa suprugom i majkom Mary Kay, koju je u knjizi portretirao bez uljepšavanja

JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Jednako brutalne bile su i njihove odgojne metode.

"Kad sam prvi put zaprijetio da ću pobjeći od kuće, roditelji su mi spakirali torbu. Kad sam se požalio da imam stare tenisice, mama mi je rekla: Ako budeš i dalje kukao, pokazat ću ti dečka koji nema noge!" piše u knjizi McConaughey, koji ipak smatra da su mu roditelji batinama ulili temeljne vrijednosti.

"Prvi put sam dobio po guzici kad sam se na igralištu u vrtiću odazvao na ime Matt (‘Nisam ti dala to glupo ime‘, urlala je mama), drugi put kad sam bratu rekao ‘Mrzim te‘, treći put kad sam rekao ‘Ne mogu‘ i četvrti put kad sam lagao o ukradenoj pizzi. Naučili su me da su mi dali ime s razlogom. Naučili su me da ne mrzim. Da nikad ne kažem da nešto ne mogu. Da nikad ne lažem", piše glumac.

Točno je i da su mu roditelji pružali podršku u važnim trenucima. Kad im je priznao da želi biti glumac, a ne odvjetnik kako su se nadali, majka ga je upitala je li to ono što doista želi i rekla mu: "Onda samo naprijed!"

Odvjetnik je McConaughey zato postao na filmu kad je zasjao kao naočiti Jack Brigance u filmu "Time to Kill" redatelja Joela Schumachera i, nakon što je dobio nagradu MTV-a za najboljeg novog glumca te se pojavio na naslovnici Vanity Faira, publika je, posebno ženska, poludjela za šarmantnim Teksašaninom. Slijedile su uloge u Spielbergovom "Amistadu", Zemeckisovom SF filmu "Kontakt" i "EDtv" Rona Howarda, ali McConaughey se sve teže nosio sa slavom. U intervjuima je spominjao "zidove koji ga guše", otisnuo se u bespuća Perua s naprtnjačom na leđima u pokušaju da stavi stvari u perspektivu te "mučen grižnjom savjesti zbog grjehova iz prošlosti", kako piše u knjizi, krenuo na plovidbu Amazonom. Pritom je konzumirao i prilične količine droge; kad su ujesen 1999. susjedi pozvali policiju zbog buke iz McConaugheyjeve kuće, policajci su ga zatekli kako gol pleše i svira bongose, očito pod utjecajem marihuane, pa je završio u zatvoru.

Novu stabilnost donijela mu je ljubav. McConaughey je hodao s mnogim svojim slavnim partnericama kao što su Sandra Bullock, Ashley Judd i Penelope Cruz, ali u Camilu Alves, 14 godina mlađu brazilsku manekenku koju je upoznao 2006. u klubu na Sunset Boulevardu, zaljubio se na prvi pogled. Kao da je dobio zeleno svjetlo.

image

Camilla Alves žena je njegovog života i to neprestano ističe - imaju sinove Levija i Livingstona te kćer Vidu

VEM/MIAMIPIXX/BACKGRID/BAC

"Petnaest godina poslije, ona je i dalje jedina žena s kojom želim hodati, spavati i kraj nje se buditi", piše McConaughey u knjizi.

Par je 2008. dobio sina Levija i dvije godine poslije kćer Vidu. Upravo su obiteljska sreća i sigurnost dali McConaugheyju snage da povuče odlučan potez i promijeni smjer karijere koja ga više nije ispunjavala: odlučio se odreći uloga u lepršavim komedijama kao što su "Vjenčanje iz vedra neba" s Jennifer Lopez, "Kod kuće je najljepše" sa Sarom Jessicom Parker i "Kako se riješiti frajera u 10 dana" ili "Zlato za odvažne" s Kate Hudson koje su od njega zahtijevale samo da pokazuje pločice na trbuhu i blistavo bijele zube. U odluci da se okuša u nečem zahtjevnijem nije ga pokolebao ni honorar od 14 i pol milijuna dolara koji su mu nudili za još jednu komediju sličnoga tipa - odbio je a da nije ni pročitao scenarij.

image

U jednom periodu života se oslučio posvetiti ozbiljnijim ulogama

SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK

"Razgovarao sam s Camilom o toj odluci. Plakali smo. Molili smo se. Pomogli su mi moj smisao za humor, snažna žena uz mene, maleni sin i tek rođena kćerkica i tako sam uspio prebroditi samonametnutu pauzu od Hollywooda", piše u knjizi glumac.

I dok bi za nekog drugoga ta pauza značila i kraj karijere, za McConaugheyja je to bilo još jedno zeleno svjetlo. Nedugo poslije, u ljeto 2012., vjenčao se s Camilom uz trodnevno slavlje u Austinu, kamo su se ubrzo i preselili, krajem te godine rodio im se sin Livingston, a McConaughey se iz najseksepilnijeg muškarca Hollywooda pretvorio u ozbiljnog glumca.

image

U filmu ‘Čarobni Mike‘ iz 2012

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Za ulogu u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" smršavio je više od 20 kg kako bi izgledao uvjerljivo kao diler koji boluje od side - i osvojio Oscara.

Redatelj Jeff Nichols za njega je napisao scenarij za film "Mud" u kojem McConaughey glumi bjegunca na brodu na Mississippiju, a surađivao je s redateljima kao što su Steven Soderbergh, William Friedkin i Christopher Nolan koji mu je dao glavnu ulogu u SF filmu "Interstellar"... Milijune TV gledatelja diljem svijeta oduševio je kao detektiv Rust Cohle u mračnom HBO-vom serijalu "Pravi detektiv" u kojem mu je partner bio Woody Harrelson.

image

Za ulogu oboljelog od side u ‘Dobrim dilerima iz Dallasa‘...

TROV/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Na kraju knjige McConaughey piše kako je još 1992. sastavio popis od deset stvari koje želi postići u životu, a dosad ih je ostvario tri: postao je otac, našao je pravu ženu za sebe - i zadržao je - te je osvojio Oscara. A koji su mu ciljevi preostali, doznat će se kad i za njih dobije zeleno svjetlo. Zasad je sretan s ovim što ima: uz njega su žena i djeca, i mama kojoj je 90 godina. Tata je umro 1992., onako kako je i očekivao, vodeći ljubav s mamom. McConaughey je jednom izjavio kako bi i sam volio tako otići.

"Nadam se da mi smrt nije blizu, ali kad jednom dođe po mene, biram tu strategiju odlaska. Ali nemojmo žuriti, u redu?"

Linker
16. travanj 2024 21:47