‘neistinit‘ spektakl?

Obitelj Gucci bijesna nakon izlaska filma o njihovoj modnoj dinastiji: ‘Ovo je vrlo bolno i uvreda za naslijeđe‘

Dugoočekivani filma ‘House of Gucci‘ govori o životu i intrigama unutar obitelji i donosi priču o Patriziji Reggiani, koja je osuđena za orkestriranje ubojstva njezina bivšeg supruga i bivšeg poglavara modne kuće Gucci, Maurizija Guccija. Nasljednici bogate talijanske obitelji nisu baš oduševljeni kako su njihovi korijeni portretirani.

Nasljednici obitelji Gucci dali su službeno priopćenje u kojem su potpuno popljuvali film redatelja Ridleya Scotta. "Produkcija filma nije se potrudila konzultirati nasljednike prije nego što je Alda Guccija, predsjednika tvrtke već 30 godina i članove obitelji Gucci opisala kao nasilnike, neznalice i neosjetljive na svijet oko njih".

Čitajte i: Lady Gaga ogolila i tijelo i dušu za čak dva izdanja Voguea: ‘Zbog nove uloge imala sam psihičkih problema‘

Osim toga, poručili su da su se protagonistima dodijelile osobine, ton i stavovi koje oni u stvarnom životu nisu nikada imali. "Ovo je iznimno bolno s ljudske točke gledišta i uvreda za naslijeđe na kojem je naš brend danas izrađen", dodaju Guccijevi nasljednici.

image

Lady Gaga i Adam Driver utjelovili su Patriziju Reggiani i Maurizzija Guccija.

ENTERTAINMENT PICTURES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Žrtva muškog šovinizma?

Posebno se ne slažu s portretiranjem Patrizije Reggiani, koju u filmu glumi Lady Gaga, i tvrde da je u samom filmu, ali i izjava članova filmske ekipe prikazana kao žrtva koja pokušava preživjeti u muškoj i muškoj šovinističkoj korporativnoj kulturi.

"To ne može biti dalje od istine jer je tijekom 70-godišnjeg razdoblja, kada je tvrtka Gucci bila obiteljska tvrtka, bila vrlo inkluzivna ", poručuju.

I u tome su u pravu jer je tijekom 80-godina prošlog stoljeća, u koje je smještena radnja samog filma, nekoliko žena bilo na visokim pozicijama u tvrtkim, bilo da su bile članice obitelji ili ne.

"Gucci je obitelj koja živi odajući počast radu svojih predaka, čije sjećanje ne zaslužuje da bude narušeno kako bi se stvorio neistiniti spektakl", stoji u priopćenju, a obitelj Gucci dodaje da "zadržava pravo poduzeti mjere kako bi zaštitila ime, imidž i dostojanstvo sebe i svojih najmilijih". Unatoč povrijeđenom tonu njihove izjave, talijanska obitelj nije poduzela nikakve pravne radnje protiv Ridley Scottovog filma 'House of Gucci'.

image

Patrizia Reggiani udala se za unuka osnivača kuće Gucci 1972. godine.

EPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Premijera ‘House of Gucci‘: Lady Gaga zna kako ukrasti show na crvenom tepihu, Jared Leto potvrdio trend sezone, a Hayek razočarala

Crna udovica

Lady Gaga je nedavno u intervjuu za Vogue otkrila da je čak godinu i pol živjela kao Patrizija Reggiani kako bi je što bolje utjelovila. No, shvatila je da je u tome malo pretjerala jer su je počeli mučiti psihički problemi.

"Nisam izlazila iz te uloge. I na setu i u hotelskoj sobi živjela sam i govorila kao Reggiani, a potkraj snimanja počela sam osjećati neke psihičke poteškoće. Sjećam se da sam jednom u Italiji krenula u šetnju, dva mjeseca to nisam radila, i odjednom me uhvatila panika jer sam pomislila da sam opet na setu", otkrila je Gaga.

image

Lady Gaga kao Patrizia Reggiani.

PROFIMEDIA

Iako mnogi glumci koji prenose priču neke stvarne osobe vole istu osobno upoznati, to nije bio slučaj s Gagom, što joj je i sama Patrizia zamjerila, rekavši da ju se čak nije udostojila ni nazvati. No, Lady Gaga za to ima dobar razlog.

Nisam htjela da mi itko sa strane govori tko je Patrizia, pa ni ona; htjela sam to sama otkriti", kaže Gaga, koja je više od godinu dana pozorno proučavala novinske tekstove i videozapise o Reggianijevoj.

"Snimanje ovog filma bilo mi je neprocjenjivo životno iskustvo jer sam svake minute svakog dana mislila na svoje pretke u Italiji i na ono što su morali učiniti da bih ja imala bolji život. Samo sam ih htjela učiniti ponosnim, zbog čega sam i odlučila da moja uloga prikaže stvarnu ženu, a ne ideju loše žene. Nisam željela glorificirati nekoga tko je počinio zločin, ali željela sam odati počast svim ženama koje su postale eksperti u preživljavanju", izjavila je Gaga.

Linker
20. travanj 2024 14:13