Profimedia, Backgrid USA
Sud donio konačnu presudu

'Očajna kućanica' ipak ide u zatvor: Dobila 14 dana i 30.000 dolara kazne zbog prevare

Nakon šest mjeseci drame oko jedne od najvećih prijevara na američkim sveučilištima, sud je napokon donio presudu glumici Felicity Huffman. Iako je njezina kolegica, glumica Eva Longoria napisala srcedrapateljno pismo kojim je sutkinji htjela pokazati da Huffman i nije tako loša osoba, zvijezda "Kućanica" nije mogla proći bez kazne.

Američka glumica Felicity Huffman, najpoznatija po ulozi u Očajnim kućanicama, provest će 14 dana u zatvoru zbog umiješanosti u najveći skandal s prijemom na koledže koji su američke vlasti ikada procesuirale.

Savezni sud u Bostonu kaznio ju je i godinom dana uvjetne kazne, dobila je i 250 sati društveno korisnog rada te mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 30.000 dolara. Huffman je bila jedna od 30 roditelja djece koji su optuženi, a sada i osuđeni, jer je platila 15.000 dolara kako bi poboljšala SAT rezultate svoje kćeri, ključne za upis na američke fakultete.

Boston, MA  - The judge just sentenced Felicity to 14 days behind bars, a k fine, one year of supervised release and 250 hours of community service. She'll start her prison time at a later date. Pictured here exiting the courthouse with husband, actor William H Macy.

BACKGRID USA 13 SEPTEMBER 2019, Image: 470750875, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA

Prilikom suđenja, Huffman se izjasnila krivom za prijevaru, a prilikom izricanja presude ispričala se sucu, kćerima i suprugu, također glumcu Williamu H. Macyju. "Duboko se sramim onoga što sam učinila", rekla je. "Na kraju dana, mogla sam to ne napraviti. Mogla sam reći - ne. Stoga, nema isprike za to što sam napravila. Točka."

U nastavku izjave posebno se ispričala svim studentima koji su naporno učili kako bi došli na koledž, te njihovim roditeljima koji su se žrtvovali kako bi im to omogućili. "U vlastitom očaju da budem dobra majka ponavljala sam si da sve što radim je djetetu omogućujem poštenu priliku da uspije u životu. Sada napokon uviđam ironiju onoga što sam mislila, jer ono što sam napravila prekršilo je zakon i obmanulo obrazovnu zajednicu. Izdala sam vlastitu kćer i iznevjerila svoju obitelj", rekla je glumica.

January 6, 2019 - Beverly Hills, California, U.S. - FELICITY HUFFMAN and WILLIAM H. MACY pose with their daughters Sofia and Georgia at the 76th Annual Golden Globe Awards., Image: 405757657, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Felicity Huffman i William H. Macy s kćerima

U svojoj presudi, sutkinja je izjavila kako većina roditelja ima moralni kompas i integritet da ne pređu preko crte. "U slučaju optuženice, to nije bio slučaj. To što ste željeli biti dobra majka vas ne opravdava", zaključila je sutkinja Indira Talwani.

U pismu koje je napisala Huffmanina kolegica, glumica Eva Longoria, stoji da ju je Huffman u jednoj situaciji zaštitila od maltretiranja na setu "Kućanica". "Felicity je osjetila da sam anksiozna, iako nisam o tome nikome govorila. Jednog dana se suočila s tom osobom i rekla joj 'dosta'. Tada je i maltretiranje prestalo", prisjetila se Longoria. Longorijina podrška možda je ublažila Huffmaninu kaznu koja je, prema zahtjevima tužilaštva, trebala biti i stroža, no ipak ju nije spasila od zatvorskih rešetaka.

Linker
16. travanj 2024 00:26