Odlazak kazališne veteranke

Oskarovka Olympia Dukakis, zvijezda filma ‘Opčinjena mjesecom‘ umrla u 89. godini

Tužnu vijest potvrdio je njezin brat te otkrio da je mjesecima živjela narušenog zdravlja.

Olympia Dukakis, karakterna glumica koja je osvojila Oscara za ulogu majke u filmu "Opčinjena mjesecom", umrla je u subotu u 89. godini.

Smrt kazališne veteranke, koja se u filmu proslavila kasno u karijeri, na Facebooku je potvrdio njezin brat Apollo.

image
Olympia je Oscara dobila za ulogu u filmu 'Opčinjena mjesecom'.
MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Moja voljena sestra, Olympia Dukakis, umrla je jutros u New Yorku", napisao je. "Nakon mnogo mjeseci narušenog zdravlja napokon je u miru i sa svojim (suprugom) Louisom (Zorich)." Uzrok smrti nije naveden.

Čitajte i: Izdržala je godinu dana bez njega: Preminula udovica Kirka Douglasa, obitelj se u žalosti dirljivo oprostila od nje

Dukakis je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu u romantičnoj komediji "Opčinjena mjesecom" (1987.) kao majka mlade udovice koju glumi Cher. Dukakis je to također donijelo Zlatni globus i nominaciju za BAFTA-u.

Glumica je također dobila priznanje za ulogu u "Čeličnim magnolijama" (1989.) u kojoj su glumili i Julia Roberts, Shirley MacLaine, Sally Field i Daryl Hannah.

image
Sa Cher u filmu 'Opčinjena mjesecom'.
UNITED ARCHIVES/IMPRESS/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Do 1988. godine, prezime Dukakis bilo je poznato zbog njezina Oscara, ali i zato što je njezin rođak Michael Dukakis pobijedio u demokratskoj predsjedničkoj nominaciji.

Na govoru u povodu dobivanja nagrade Dukakis je podignula kipić i uzviknula: "OK, Michael, idemo". Michael Dukakis na kraju je izgubio izbore od Georgea H.W. Busha, ali i ona i njezin rođak ostali su aktivni u politici.

Linker
16. travanj 2024 21:14