REUTERS
NIJE SE MOGAO NOSITI S BOLEŠĆU

Posljednji dani Robina Williamsa: Plakao je svakog dana, bio je to čovjek koji se bojao

Ovog kolovoza bit će obilježena četvrta godišnjica smrti Robina Williamsa, omiljenog glumca i komičara koji je u 64. godini života počinio samoubojstvo te šokirao svoje bližnje, ali i obožavatelje diljem svijeta.

Iako je bilo poznato da se kroz život morao boriti s depresijom i ovisnosti o alkoholu i drogama, detalji o njegovom teškom zdravstvenom stanju postali su poznati tek nakon njegove smrti. U novoj biografiji o neprežaljenom glumcu, koju je napisao novinar New York Timesa Dave Itzkoff, otkriveni su detalji o bolesti s kojom se borio i koja je ostavila traga na njemu, ali i na njegovoj obitelji i kolegama.

Tek je autopsija pokazala da je Robin Williams bolovao od Demencije Lewyjevih tjelešaca, što je treća najučestalija demencija. Radi se o degenerativnoj bolesti koja utječe na pamćenje i otežava kretanje, a uzrokuje demenciju i halucinacije. Liječnici su mu najprije dijagnosticirali Parkinsonovu bolest, da bi se ispostavilo da se ne radi o tome pa su nastavili tragati i Robin Williams zapravo nije znao s kojom se bolesti bori. Ipak, itekako je bio svjestan svojih problema s pamćenjem i ostao u šoku kada je shvatio da ne može zapamtiti tekst. Sve se to odvijalo na setu filma "Night at the Museum: Secret of the Tomb" 2014., posljednjem koji je nagrađivani glumac snimio.

Actors Robin Williams and daughter Zelda Williams pose for photographers during premiere of their film House of D.  Actors Robin Williams and daughter Zelda Williams pose for photographers during the premiere of their film
REUTERS
S kćerkom Zeldom 2005. godine

- Plakao je u mojim rukama na kraju svakog dana. Bilo je užasno. Govorila sam njegovim ljudima da sam ja vizažistica, da nemam kapaciteta za nošenje s ovime što se događa njemu – izjavila je Cheri Minns, vizažistica koja je radila na filmu, a koja ga je pokušala nagovoriti da se vrati stand-upu. Ipak, Williams je samo nastavljao plakati i govorio kako više ne zna kako bi to odradio te da više ne zna kako biti duhovit. U biografiji "Robin" Itzkoff je otkrio kako je glumac dobio antipsihotičan lijek nakon što je na setu doživio napadaj panike.

- Zamislite si to ovako: Istom brzinom kojom su mu nekad dolazile šale, sada su dolazili različiti strahovi – izjavio je njegov prijatelj i kolega komičar Billy Crystal i dodao da niti on ne bi mogao živjeti tako. Udovica slavnog komičara Susan Schneider Williams otkrila je da se njezin suprug borio kako bi usporio djelovanje bolesti, ali se u jednom trenutku raspao.

Actor Robin Williams pays tribute to actor Matt Damon during the 24th American Cinematheque Award benefit gala in Beverly Hills, California March 27, 2010. REUTERS/Gus Ruelas (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) - GM1E63S1A0L01
REUTERS
Robin Williams 2010. godine

- Ljudi s LBD bolešću s visokom inteligencijom u početku duže djeluju kao da je sve u redu, ali onda odjednom kao da se brana raspadne i više ne mogu izdržati – napisala je u članku koji je 2016. objavljen u medicinskom časopisu Neurology.

- U njegovom slučaju, osim što je bio genij, bio je i izvrstan glumac. Nikada neću znati koliko je jako patio niti koliko se jako borio. Ali ja sam vidjela najhrabrijeg čovjeka na svijetu koji je igrao najtežu ulogu svojeg života - izjavila je udovica slanog glumca koji si je u kolovozu 2014. godine oduzeo život.

Linker
15. travanj 2024 12:07