MAGDALENA ANDERSSON

Postala je prva premijerka u povijesti Švedske i isti dan dala ostavku! Evo što je razlog najkraće vladavine ikad

Magdalena Andersson sedam je godina bila ministrica financija, a u srijedu je izabrana za premijerku. Njezin mandat je trajao nekoliko sati.

Turbulentan dan u švedskom parlamentu koji će zauvijek ostati zapamćen. Nakon samo sedam sati što je postala prva premijerka Švedske u povijesti te zemlje, Magdalena Andersson dala je ostavku. Razlog je taj što njezin proračun nije uspio dobiti dovoljnu potporu zastupnika za usvajanje, a parlament je umjesto toga podržao plan potrošnje koji su napisali njezini protivnici - Umjerena stranka desnog centra, Kršćanska demokratska stranka te ekstremno desni Švedski demokrati.

Zeleni, mlađa stranka u Anderssonovoj koaliciji predvođenoj Socijaldemokratskom strankom, tada su napustili vladu, rekavši kako ne podržavaju oporbeni proračun.

Prema švedskim zakonima, kada koalicijska stranka napusti vladu, očekuje se da će premijer podnijeti ostavku, a Andersson je to i učinila.

Nejasno je što će se dalje dogoditi. Analitičari su predložili da bi predsjednik parlamenta Andreas Norlen sada mogao zatražiti od parlamenta da ponovno glasa o Anderssonovoj kandidaturi za premijerku, no ovaj put kao šeficu jednostranačke vlade budući da su Zeleni odstupili.

image

Magdalena Andersson

PONTUS LUNDAHL/AFP/PROFIMEDIA

"Ne želim voditi Vladu čiji je legitimitet upitan", rekla je Andersson nakon ostavke.

Čitajte i: Stoljeće otkako su Šveđanke dobile pravo glasa, za premijerku ove nordijske zemlje izabrana žena

Sada već bivša premijerka dosad je bila ministrica financija također bivšeg premijera Stefana Lofvena. Na toj je poziciji ostala sedam godina. Početkom studenoga preuzela je i vodstvo socijaldemokratske stranke, a potom je sa strankom ljevice ispregovarala da podrže njezin izbor za premijerku, obećavši im da će povećati mirovine najsiromašnijih umirovljenika.

Linker
25. travanj 2024 13:05