Getty Images for iHeartMedia
Lewis je nova velika zvijezda

Škotsko čudo od djeteta novi je Ed Sheeran, probija rekorde, a još nema ni 24 godine

Lewis Capaldi ima tek 23 godine, a prošle je godine njegova pjesma postala globalni hit. Škotski kantautor u glazbi je otkad zna za sebe, objavio je dosad samo jedan album, a trenutno je na turneji u Novom Zelandu.

Njegov hit "Someone You Loved" niste mogli propustiti prošle godine. Pjesma je provela sedam tjedana na broju 1 britanske top liste singlova te je bila hit u cijelom svijetu.

Capaldi je rođen u Glasgowu 1996. godine, a s dvije godine već je počeo svirati gitaru i bubnjeve. Kad je imao 9 godina počeo je nastupati po pubovima, a sa 17 je znao da je glazba njegova karijera. Otkrio ga je menadžer Ryan Walter kad je čuo snimku na SoundCloudu koju je Lewis snimio u svojoj sobi na iPhoneu.

Uskoro su počeli surađivati, a 2017. objavio je prvi EP "Bloom", na kojem mu je producent bio Malay, dobitnik Grammyja koji je radio s Frankom Oceanom, Johnom Legendom i Zaynom. Pjesma "Bruises" bila je hit na streaming servisu Spotify, gdje je imala 28 milijuna slušanja, a Lewis je postao prvi glazbenik koji je dosegnuo 25 milijuna slušanja, a da nema izdavačku kuću. Ubrzo nakon toga potpisao je za Capitol Records, za koji je objavio EP "Breach" 2018.

WASHINGTON, DC - DECEMBER 16: Lewis Capaldi performs onstage during HOT 99.5's Jingle Ball 2019 on December 16, 2019 in Washington, DC. (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images for iHeartMedia)
Getty Images for iHeartMedia

Prvi album, "Divinely Uninspired to a Hellish Extent", najavljen je baladom "Someone You Loved" početkom prošle godine. Prije nego što je album uopće izašao, Capaldi je postao prvi glazbenik u povijesti koji je doslovno u jednoj sekundi rasprodao turneju po arenama u Europi, čim je najavljena. Album je objavljen u svibnju i postao je najbrže prodavan album u Ujedinjenom Kraljevstvu u posljednjih pet godina.

Zbog munjevitog uspjeha, sličnog stila, talenta, ali pomalo i fizičke sličnosti, Lewisa često nazivaju novim Edom Sheeranom.

U posljednjih nekoliko dana u britanskim je medijima bio najviše zbog svoje bivše djevojke Paige Turley, pjevačice u usponu koja je pobijedila u reality showu Love Island. Pred kamerama je pričala o njihovoj vezi i rekla kako su ostali u prijateljskim odnosima nakon prekida prije tri godine, a navodno je upravo ona bila inspiracija za "Someone You Loved".

Iako su mu pjesme lagane i tužnjikave, Lewis je osvojio fanove svojim škotskim naglaskom i smislom za humor. Često s njima neposredno komunicira na društvenim mrežama.

Tako je u jednom intervjuu rekao da je on "škotska Beyonce".

"Jako smo slični. Oboje volimo pjevati i plesati, oboje smo prekrasni i oboje volimo Jay Z-a", rekao je Lewis.

Linker
23. travanj 2024 14:47