‘Rimovane prognoze u doba koronaviroze‘

Zoran Vakula o pjesničkoj zbirci: ‘Prerano preminuli prijatelj s HTV-a potaknuo me na pisanje‘

Već je dobro poznato da je vrijeme strast meteorologa Zorana Vakule, a kada se to spoji s njegovom drugom strašću - rimama - rezultat je pjesnička zbirka ‘Rimovane prognoze u doba koronaviroze‘ koja je nastala zahvaljujući njegovom prerano preminulom prijatelju Daliboru Sokoliću koji ga je bodrio da svakodnevno piše i objavljuje prognoze u rimi.

Sažete vremenske prognoze u stihu i rimi napisao je u proteklih godinu i pol dana omiljeni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula (51) kako bi dodatno promovirao vremensku prognozu i meteorologiju. Zbirku je promovirao 5. studenog u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića te otkrio kako i nakon 27 godina svoj posao radi s jednakom strašću - a najviše uživa kada prijateljima koji ga vuku za rukav kako bi im rekao točnu prognozu - pruži i dodatnu edukaciju.

Tko vas je motivirao da napišete zbirku prognoza u rimi, 'Rimovane prognoze u doba koronaviroze'?

Na svakodnevno pisanje najviše me motivirao pokojni prijatelj, prerano preminuli redatelj Dalibor Sokolić. Kad je čuo da pišem rime - oduševio se i nagovarao me da ih objavljujem na društvenim mrežama, ali kako ih ja ne koristim, tjerao me da mu svakodnevno šaljem kako bi ih on mogao objaviti uz naslov 'Vakula je rek'o'. Želio je čak da snimam kratka videa s najavom prognoze svakog dana, ali to mi je bilo odviše. Nakon njegovog odlaska s objavama je nastavila njegova supruga Suzana Pardačer, s kojom sam se dogovorio da posljednja svakodnevna meteoprognoza bude na Dalbačev rođendan - 1. koji smo obilježili nakon što nas je fizički napustio.

image

Rimovane prognoze u doba koronaviroze

PRIVATNI ALBUM

Pišete li pjesme u rimi supruzi Lavandi?

Poruke u rimi - da. Ali pjesme - ne. Ona mi je najveći kritičar. I to prilično objektivni, što se ogleda i u povremenim negativnim kritikama. No, ipak je pristala biti urednica moje prve pjesničke zbirke meteorima jer je to nešto novo i svježe.

Što na oca pjesnika kaže vaša 19-godišnja kći Luna?

Po onoj 'pjesnici su čuđenje u svijetu' - ni ona, kao ni supruga u početku nije razumjela moju potrebu i stil, ali navikle su se. Čak su me ponekad i korigirale, dopunjavale.

image

Lavanda i Zoran Vakula

FOTOGRAFIJE: BORIS KOVACEV/CROPIX

Biste li rekli za sebe da ste dobar otac?

Nadam se. Iako ona ponekad tako ne misli. Trudim se biti prijatelj, ali mi često 'pobjegne' pa odviše pametujem. Srećom, sve manje. Ipak je ona punoljetna osoba, studentica prava puna samopouzdanja.

Kako se nosite s vremenom kada govorimo o prolaznosti?

Nisam opterećen godinama. Dapače. Nikada nisam želio biti mlađi, nego suprotno - stariji. Još od djetinjstva u Pitomači češće sam se družio, igrao košarku i kuglao sa starijima, nego s vršnjacima. Ne osjećam krizu srednjih godina. Živim, radim, stvaram.

Što biste bili da niste postali meteorolog?

Novinar, učitelj, policajac, vojnik, režiser, 'prokleti tajni agent', ili možda ugostitelj, hotelijer. Svašta sam planirao biti, nešto i bio. Evo sada čak i pisac i nakladnik. Nakon ove zbirke uskoro će i 'Oblačasta' - druga u seriji meteoslikovnica 'Vremenaste priče', koja je počela s 'Vjetropirastom' i izvrsnim ilustracijama Nika Titanika.

image

Zoran Vakula na promociji svoje knjige.

PRIVATNI ALBUM

Kakva će nam biti nadolazeća zima?

Sve je vjerojatnije da će tijekom zime

ona barem povremeno opravdati ime.

A i da ćemo imati posla s koječime -

klimatske promjene "pobrkale" su režime.

Za uvijek vedro lice Zorana Vakule najzaslužnija je crnokosa dama: Znao je da je ta čim ju je ugledao

Zašto ste za promociju zbirke pjesama odabrali Kuću Petra Preradovića nedaleko vaše rodne Pitomače?

Ovom sam zbirkom spojio tri mjesta mojeg življenja - Našice, Pitomaču i Zagreb. U Našicama sam proveo prvih pet godina života, u Pitomači išao u osnovnu školu i živio prije odlaska na fakultet u Zagreb. U nju se rado vraćam, ne samo zbog roditelja koji ondje žive. Općini Pitomača zahvaljujem za pomoć kod objave moje prve pjesničke zbirke - i za prvu promociju. U nedalekoj Grabrovnici nekada davno na „Preradovićevim susretima“ bile su prve javne objave mojih literarnih uradaka. Zbog svega toga čast mi je da u nedavno preuređenom Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića bude i prva promocija mojih prvih „ukoričenih“ rima.

Kome ste prvom dali pjesme na čitanje?

Prve pjesme, još u djetinjstvu - mami. Od nje sam vjerojatno i naslijedio taj dar, talent. Sjećam se njezine pjesmarice… To su bile pjesme! A ne ovi moji tekstovi u rimi.

image

Rimovane prognoze u doba koronaviroze

PRIVATNI ALBUM

Poznato je da i prijateljima rođendane i blagdane čestitate u rimi, kako reagiraju na to?

U početku je bilo iznenađenih s mojim rimama. A poslije, kada bih ih nekada nekome izostavio - čak i pitanja: 'A gdje su rime? Jesam li dobro?'

Zoran Vakula: 'Smeta mi kad se od vremenske prognoze rade medijske senzacije'

Često vas kolege i prijatelji vuku za rukav želeći točnu prognozu za određeno vrijeme kako bi mogli održati slavlja, planirati putovanje ili pak pozvati majstore. Nervira li vas to?

I nakon više od 27 godina bavljenja vremenskom prognozom - nije mi još dosadila. Nadam se i da neće. Pokušavam pomoći, ne samo što je moguće pouzdanijom prognozom, nego i edukacijom - pojašnjenjima što se od prognoze može očekivati i dobiti. Njezin je napredak posljednjih desetljeća neprijeporan, ali još uvijek ne i dovoljan da bi zadovoljio sve naše želje i očekivanja.

Linker
23. travanj 2024 16:21