Oh-la-la

Arhitekt u vrućem stolcu: Simonsov bliski suradnik na čelu prestižne francuske modne kuće

Belgijac Pieter Mulier prvi je kreativni direktor francuske kuće Azzedine Alaïa nakon smrti njezina legendarnog osnivača, a modnu karijeru izgradio je radeći s dizajnerom Rafom Simonsom.

Nakon više od tri godine otkako je Azzedine Alaïa, legendarni francuski dizajner porijeklom iz Tunisa, umro u Parizu u 78. godini, kuća koju je osnovao krajem 70-ih dobila je kreativnog direktora. Riječ je o Belgijcu Pieteru Mulieru, koji je do sada bio poznat kao bliski suradnik Rafa Simonsa. Mulier je zapravo arhitekt, koji je završio školovanje na Institutu SaintLuc u Briselu.

Na poziv Rafa Simonsa pridružio se njegovu brendu muške odjeće kao pripravnik, a 2002. postao i glavni dizajner.

Kad je 2006. Simons prihvatio posao kreativnog direktora kuće Jil Sander, povukao je i Muliera, koji je postao direktor linije modnih dodataka. Mulier je slijedio Simonsa i kad je 2012. prešao na istu poziciju u kući Christian Dior te kao osoba od povjerenja novog kreativnog direktora nadzirao rad u krojačnici i šivaonici. Isti se obrazac nastavio i kad je Simons tri godine kasnije otišao u New York na mjesto direktora svih modnih linija te odjela oglašavanja i prodaje u kući Calvin Klein; tada je Mulier postao kreativni direktor te je dizajnirao kolekcije prema uputama svog šefa i prijatelja. No, njihov je angažman završio nakon dvije godine i otada se njihovi putevi razilaze.

image
Azzedine Alaia retrospektivna izložba u londonskom muzeju dizajna.
Profimedia

Raf Simons lani je dobio posao kod Miuccie Prade kao sukreator, a Pieter Mulier sada ima priliku pokazati svekolikoj javnosti što sam može. “Pieter se ističe po izvanrednoj tehničkoj vještini i talentu za konstrukciju, kao i po osjećaju za bezvremenski stil”, stoji u priopćenju kuće Alaïa, poznate po seksepilnim i arhitektonskim kreacijama od finog luksuznog pletiva koje su laskale ženskim oblinama.

image
Kreacije Azzedinea Alaïe prikazane na izložbi u Londonu 2018.
Profimedia

Nakon smrti svog legendarnog osnivača, kuća Alaïa je pod vodstvom glavne izvršne direktorice Myriam Serrano živjela od reizdanja kreacija iz dizajnerove bogate arhive, a kakvu je promjenu unio novi kreativni direktor, znat će se potkraj godine kad predstavi kolekciju za proljeće/ljeto 2022.

Linker
19. travanj 2024 21:44