Varteks
Korisni savjeti

Elegantan look bez muke! Odabrati savršeni sako i uskladiti kravatu s košuljom nikada nije bilo lakše

Iako mnoga modna pravila koja su se slijedila desetljećima 'više ne drže vodu', neka od njih prisutna su u mnogim kulturama kao bonton odijevanja u poslovnom okruženju, kako za žene, tako i za muškarce. Ako vam predstoji važan događaj ili želite odabrati odijelo za posao, sljedeći savjeti će vam olakšati potragu!

Moda je u današnje vrijeme opuštenija i liberalnija nego ikad te više nije toliko fokus na onome što nosimo, već kako to nosimo. Dobar stil gradi se godinama te nije dovoljno samo nabacati odjeću na sebe, misleći da će ona dobro izgledati. Koliko god su s godinama neka pravila odijevanja izblijedila (da se, primjerice, neke boje ne nose zajedno), ona osnovna još su uvijek prisutna kao dio svakodnevne kulture odijevanja.

/ Varteks

Kako je Varteks najstariji hrvatski modni brand, prepoznao je potrebu da ljudima pruži informacije koje možda nemaju te ih educira o važnosti pravilnog odijevanja i olakša odabir pri kupnji odjeće.

Varteksov novi video serijal "Kultura odijevanja" donosi praktične savjete koji će vam pomoći u stvaranju stilski savršenih outfita koji vam zaista pristaju i upoznati vas s osnovnim pravilima dobrog odijevanja.

Bilo da tražite odijelo za posao, vjenčanje ili neki drugi važan događaj, važno je znati odabrati ono koje pristaje vašoj građi, stilu, sezoni, ali i s njim uskladiti košulju i kravatu.

Neizostavan komad za elegantnog muškarca

Odabir odijela za mnoge muškarca predstavlja veliki izazov jer jedno je vidjeti savršen komad u izlogu, a drugo je nositi ga. Naravno, uvijek trebate težiti tome da kupite odijelo od kvalitetnog, prirodnog materijala kao što je primjerice vuna, lan ili pamuk.

Osim što su ovi materijali izdržljiviji, koža kroz njih diše, a i izgledaju profinjenije nego, primjerice, poliester. Dok se vunena odijela najčešće nose zimi jer bolje griju, ljeti su idealna lanena ili pamučna.

Ipak, ona se lakše gužvaju, a ako ne želite stalno misliti na to kako vam izgleda odijelo, ljeti možete nositi i ona izrađena od hladne vune u kojima vam neće biti vruće.

Odabir odijela u skladu s prilikom

Još jedan ključan korak u odabiru savršenog odijela jest prilika u kojoj ćete ga nositi.

Muška poslovna odjeća uglavnom se sastoji od odijela, košulje i kravate, iako u današnjem svijetu kravata nije obvezna, osim u tvrtkama koje ju zahtijevaju. Jednobojna košulja ispod sakoa i hlača tamne boje uvijek ostavlja profesionalni dojam i s ovom kombinacijom ne možete pogriješiti.

Varteks

Za događaje poput vjenčanja odijelo treba biti svečano, ali opet ovisi jeste li mladoženja ili gost. Za tradicionalna vjenčanja preporučuje se smoking s prslukom koji se usklađuje sa stilom mladenkine vjenčanice, dok za ona nešto opuštenija možete birati i odijela u netradicionalnim bojama poput pistacije ili svijetloplave.

Za sve ostale važne događaje ne bojte se igrati s krojevima, bojama i uzorcima. Osim klasičnih jednobojnih odijela, zašto ne biste isprobali prugasto ili karirano? Mogućnosti su nebrojene.

A što s košuljom i kravatom?

Bijela košulja ispod tamnog sakoa klasika je koja je uvijek u modi, ali ako volite eksperimentirati, jednako dobro će izgledati i tamnija košulja ispod odijela svjetlije nijanse. Uz smoking odijela obično se nosi košulja s lomljenim ovratnikom, prslukom i leptir mašnom, ali sve ovisi o vašem stilu i preferencijama.

Varteks

Naravno, ispod sakoa ne morate nužno nositi košulju. Mlađi muškarci više vole ležerniji, a opet profesionalan izgled koji postižu majicama s printom, sakoom od, primjerice, lana, i pripadajućim hlačama.

Ako volite kravate, pripazite da njezina dužina bude do remena ili pojasnice hlača. Kravate s istaknutim dezenom nosite na jednobojne košulje koje ili lagano kontrastiraju odijelu i kravati ili su u istom spektru nijansi.

Ne zaboravite na kopčanje

Sakoi s jednorednim kopčanjem uvijek su dobar odabir, no ove sezone posebno su popularni dvoredni modeli. Uvriježeno je pravilo da prvi gumb na sakou uvijek mora biti zakopčan kad stojite, no kada sjedate, svakako ga otkopčajte kako vam sako ne bi smetao i nagužvao se.

Varteks

Još neka pravila o odabiru odijela i kako ga nositi pronađite na Varteksovom YouTube kanalu. Osim na toj adresi, poučna videa možete pogledati i na njihovoj službenoj stranici pod nazivom "Kultura odijevanja".

Sadržaj je nastao u suradnji s brendom Varteks.

Linker
14. travanj 2024 00:08