Reci to tetovažom

Čime su poznati Hrvati oslikali tijela: Isus, Marija, Balašević i bolonjez

Predstavljamo poznate Hrvate koji su oslikali svoje tijelo zanimljivim motivima - od Isusove posljednje večere, preko kućnih ljubimaca i horoskopskih znakova, do inspirativnih citata.

Šime Vrsaljko

Nogometaš na leđima ima tetovirano pravo umjetničko djelo pa kad na terenu skine dres, prvo što se primijeti je golemi križ na prsima, a na leđima tintom otisnuta slika majke s djetetom, Isusova posljednja večera i anđeli. Osim prema vjeri, na tijelu je iskazao i ljubav prema bližnjima. Slova bratovog imena Mario tetovirao je na prstima, a bivšoj je ljubavi simbolom zaruka posvetio tetovažu na lijevoj podlaktici. Romantičan je bio i s novom djevojkom Kajom Vidmar tetoviravši isti znak na prste - ljubavni plamen. Zadranin više ni ne broji tetovaže kojima je oslikao tijelo pa se osim natpisa Freedom ondje još nalazi golubica, ruža, oblaci, leptir u boji, morska sirena, svjetionik, srca...

image

Šime Vrsaljko

MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTO MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTO
image

Šime Vrsaljko

MAURIZIO BORSARI/AFLO/PROFIM MAURIZIO BORSARI/AFLO/PROFIM

Marko Livaja

Napadač Hajduka po uzoru na Zlatana Ibrahimovića još prije desetak godina počeo se kititi tetovažama, a među prvima je ispisao imena važnih osoba u životu - dvije godine mlađeg brata Mirka, također nogometaša, i prvog trenera Franka Bogdana. Desnu lopaticu prekrio je motivom Dioklecijanove palače, leđa s tri velike lavlje glave koje predstavljaju grb Dalmacije, a mjesta se našlo i za omiljenog lika Alexa DeLarga iz kultnog filma ‘Paklena naranča‘ Stanleyja Kubricka. Religijski motiv Bogorodice i sklopljenih ruku tetovirao je kod trbuha, a tintom je ispisao i omiljene stihove Đorđa Balaševića ‘Samo rijetki nađu rijetke‘, citat ‘Only God can judge me‘, u prijevodu s engleskog - samo mi Bog može suditi te simboličnu latinsku izreku ‘Omnia vincit amor‘ - ljubav sve pobjeđuje. Iako se čini da na tijelu više nema mjesta za nove tetovaže jer ih broji čak 110, a u međuvremenu je velikim slovima napisao i ime kćerkice Elizabeth, na nedavno pitanje što misli o tetovaži za Hajdukov trofej, jasno je odgovorio: ‘To može, za to uvijek ima mjesta‘.

image

Marko Livaja

DUJE KLARIC/CROPIX
image

Marko Livaja

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Ivana Mišerić

Radijska voditeljica tijelo je ukrasila s čak 12 tetovaža. Na nogama je među prvima tetovirala Minnie i Mickeyja Mousea, dva rada britanskog crtača grafita Banksyja, djevojku koja hoda po žici i svog psa. Ruke je oslikala maslačkom, dečkom koji skida djevojci mjesec i zvijezde te sebe i kujicu Fridu kako sjede jedna pored druge. Za Malog princa i Jokera čuvala je mjesto na leđima uz citat: ‘Nesavršenstvo je ljepota, ludost je genijalnost‘. Najdraža joj je ona na rebrima ispod srca gdje je otisnula posljednju poruku prerano preminule majke koju joj je ostavila u njezinom domu: ‘Bolonjez je gotov‘. - Većina tetovaža nema značenje. No, mamina zadnja poruka mi je najljepša i najemotivnija. Tražim načine kako bi bila uz mene u svim mogućim oblicima i trenucima - rekla je Ivana.

image

Ivana Mišerić

PRIVATNI ALBUM
image

Ivana Mišerić

PRIVATNI ALBUM

Lana Klingor Mihić

Prva tetovaža poduzetnice i pjevačice bio je violinski ključ, no tu nije stala te ih danas broji 12. - Posljednja tetovaža na prsima je ‘statement‘ i moja najhrabrija tetovaža - prikazuje djevojčicu na ljuljački i sazviježđe horoskopskih znakova mojih kćeri. Kao simbol moje ‘Slane kuharice‘ na ruci sam tetovirala češnjak, ružmarin, sol i kuharski nož. Većina ih je posvećena mojoj djeci, suprugu, psima jazavčaru i shiba Inu, dok je crvena ruža na leđima, koja je ujedno i najveća, posvećena mojoj majci. Ne mogu izdvojiti najdražu jer svaka ima svoje značenje i odraz je mog života. Ne žalim ni za jednom, no neke bih uklonila. Ne zbog toga što su mi dosadile, već se prije dvadesetak godina tetoviralo drugačijom tehnikom i na drugačiji način - rekla je Lana.

image

Lana Klingor

PRIVATNI ALBUM
image

Lana Klingor

PRIVATNI ALBUM

Marija Tolj

Bacačica diska iz Orebića vjeruje da joj tetovaže donose sreću, a njima je izrazila i bliskost prema roditeljima. Na jednoj podlaktici nosi jedno anđeosko krilo - posvećeno majci Tatjani koja je sebi istetovirala drugo, a ocu Veselku su namijenjene riječi "Sunce ćaćino" jer je on tako zove od rođenja. U sportu i životu se uzda u Božju pomoć, o čemu svjedoči i poruka na leđima, a nakon Olimpijskih igara u Tokiju, gdje su je samo četiri centimetra dijelila od ulaska u finale, dala si je iscrtati tetovažu kao uspomenu na to natjecanje. Sportski je znalci smatraju dostojnom nasljednicom višestruke olimpijske i svjetske prvakinje Sandre Perković, od koje će osim sportskih savjeta zasigurno moći dobiti i još poneki za oslikavanje tijela.

image

Marija Tolj

MATIJA DJANJESIC/CROPIX
image

Marija Tolj

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Vlaho Arbulić

Glazbeniku su religijski simboli omiljena inspiracija pa njegovo nabildano tijelo osim zavodljivih mišića krase i tetovaže. Dominira slika svetog Vlaha, zaštitnika njegovog rodnog Dubrovnika iznad kojeg je prikaz tradicionalne Konavoke u nošnji. Djevicu Mariju s velikim križem istetovirao je na trbuh, a kod koljena je tetovirao velikim slovima zaziv molitve "Budi volja tvoja". S partnericom Vlaho dijeli istu tetovažu morske zvijezde, a najdraža mu je ipak ona nastala prema crtežu njihove kćerkice Luce.

image

Vlaho Arbulić

PRIVATNI ALBUM
Linker
27. ožujak 2024 21:18