Mladi i kreativni

Dugo i ugodno ljeto: Od glave do pete u dizajnu domaćih kreativaca

U malim radionicama domaćih dizajnera nije vrijeme godišnjih odmora: jer su odjevni komadi od prirodnih materijala, obuća od jute te detalji od konca hit sezone.

Ljetno šarenilo

Glavna zvijezda ručno rađenih proizvoda domaćeg brenda My Mon Mon su detalji rezervirani za ljeto - pomponi. Šarene loptice u svim veličinama krase naušnice, narukvice, ukosnice, tijare, šešire i cekere koje izrađuju dugogodišnje prijateljice Dina Šavorić i Ela Filipec. Zagrepčanke su najprije jednim pomponom ukrasile okrugle metalne naušnice te su u tom trenutku shvatile kako u rukama drže pravi ljetni hit. Otada nema modnog dodatka koji iz njihove radionice ne izađe s minimalno jednim šarenim detaljem od konca. Atraktivan detalj točka je na ‘i’ svake, pa i najjednostavnije modne kombinacije, a njihove kreacije nose čak i ljubiteljice klasičnog stila. Svi se modeli mogu personalizirati, a najnoviji proizvod ovih kreativki su novčanici od poludragog kamenja i ohridskih bisera s privjescima bogato ukrašenim pomponima. Slične stvari pripremaju i za jesensku sezonu, a sve se može pogledati na Facebooku i Instagramu brenda.

Hod po juti

Za vrijeme prakse kod modne dizajnerice Grete Gudelj studentica treće godine modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Tanja Filipović izbrusila je zanat, ali i otkrila što voli. Naime, rodila se ljubav prema prirodnim materijalima i krojenju pa kad je kupila platnene espadrile koje joj se nisu skroz svidjele, izmijenila ih je po svom guštu te shvatila kako joj to baš dobro ide. Uslijedilo je istraživanje – gdje nabaviti gumene potplate te kako se dijelovi šiju jedan na drugi, a nakon toga kreirala je svoj prvi model s vezicama s oko gležnja. Otvorena obuća izrađena je od 100% prirodnih materijala – gornjište je od lana ili pamuka, a potplat od jute. ‘Da imam još jedan par ruku, u ponudi bih već imala 100 modela’, kaže kreativka čije se espadrile Evita Collection s volanima i mašnama te uzorkom cvijeća mogu kupiti u Ribica Atelieru (Rovinj) i Bellevue Boutiqueu (Mali Lošinj).

Uniseks inspiracija

Jednostavna odjeća koja se može nositi zimi i ljeti, klasični krojevi koji pristaju velikom broju žena, ali i muškaraca te savjesna proizvodnja odjeće – sve je to na umu imala Maja Peruzović kad je nakon završetka Tekstilno-tehnološkog fakulteta osnovala modnu marku Poplar te odlučila kreirati uniseks komade. Modeli su inspirirani uličnom modom, sportskom odjećom i uniformama, a izrađeni su većinom od pamuka i poliamida. Pa iako joj je prva ljubav bila pletivo – i to ono ručno izrađeno - zbog velike količine posla počela je koristiti automatske strojeve za pletenje. Odjeća i modni dodaci splitskog brenda mogu se pogledati na stranici poplar.net te u dućanu Komo (Pula), a cijene se kreću od 200 do 500 kn.

Linker
20. travanj 2024 01:56