Modni leksikon

Helena Šopar Zadro srušila mit o manekenkama: ‘Mnogi imaju krivu percepciju o njima, one su privatno drukčije‘

Boho haljine i retro topovi prvi vrhu su liste stilskih favorita poznate hrvatske manekenke i suvlasnice modnog brenda Sopar.

Njezin je modni stil iznimno ženstven i svevremenski, a ono što će odjenuti ponajprije ovisi o Heleninom raspoloženju. Najviše voli komade odjeće koji svojim krojem i energijom nadilaze sezonske i trendovske smjene, a najdraža modna savjetnica joj je sestra Tamara, s kojom je 2016. pokrenula uspješnu modnu marku SOPAR.

Da imamo prilike zaviriti u vašu garderobu, što bi nam prvo upalo u oči?

- Traperice, traperice, traperice. I stalno imam osjećaj da ih nemam dovoljno.

Kad ujutro otvorite ormar, razmišljate li dugo o tome što ćete odjenuti ili “zgrabite” prvo što vam se nađe pod rukom?

- Zgrabim prvo sto mi se nađe pod rukom. Jedna od stvari koju moj suprug jako voli kod mene je to što sam ujutro spremna za izlazak iz kuće za maksimalno 8 minuta. I to s tuširanjem.

Čitajte i: Mlada glumačka nada otkriva: ‘Na sceni nosim cipele s potpeticama, a odjeću ‘kradem‘ čak i od tate i brata

Vaša omiljena dnevna odjevna kombinacija je...

- Kratke traperice i SOPAR Tkalca top, imam ga u desetak boja i mislim da mi nikada neće dosaditi.

A za posebne prigode najviše volite odjenuti...

- Ručno rađene čipkane haljine našeg brenda ili kreaciju s potpisom Stelle McCartney.

image
Helena Šopar Zadro
SOPAR

Kako izgleda vaš shopping ritual - brzo i žestoko na internetu ili polako i promišljeno “uživo”?

Polako i promišljeno na internetu. Zasitila sam se preodijevanja na snimanjima i najviše volim naručiti sve online i isprobati doma.

Pratite li trendove?

- Pratim, ali definitivno nisam žrtva mode. Česta percepcija modela je da su to djevojke koje vole glamur, dotjerivanje, šminkanje... Iznenadili biste se, ali većina mojih kolegica privatno se uopće ne dotjeruje, ne šminka te većinu vremena provodi u trapericama i vesti. Ni ja se privatno ne šminkam, a na frizuru odem dva puta godišnje.

Tijekom karijere nosili ste kreacije najslavnijih modnih dizajnera. Postoji li neki dio vašeg ormara koji je svojevrstan hommage manekenskim angažmanima?

- Da, imam dio ormara gdje čuvam najdraže komade, poput suknje Dior od šarene svile, sako Tory Burch i wrap dress Diane Von Furstenberg.

Vaš omiljeni modni kreator/kreatorica je...

- Stella McCartney. Osim činjenice da je među prvima pokrenula ekološki osviješten brend, fascinira me činjenica da već više od 20 godina iz sezone u sezonu uspijeva kreirati sjajne kolekcije kroz koje progovara njezin autentičan dizajnerski glas. Njezini su komadi uvijek posebni i elegantni.

Čitajte i: Veliki uspjeh sestara Šopar: Paška čipka krasi uho američke influencerice

Na listi javnih osoba za koje smatrate da imaju sjajan modni izričaj su...

- U Hrvatskoj mojoj prijateljici Ljupki Gojić nema ravne, a što se stranih žena sa stilom tiče, volim jednostavnost s dozom razigranosti koju ima Hailey Bieber.

Uz uspješnu manekensku karijeru posvećeni ste i modnom brendu SOPAR. Gdje pronalazite inspiraciju za nove kolekcije, kako izgleda taj kreativni proces?

- Nepresušna inspiracija je naš otok Pag koji pršti od bogatstva čipkane tradicije. Dok radimo na kolekciji, zamišljamo samouvjerenu, šarmantnu, zaigranu, lijepu ženu koja je u pokretu od jutra do navečer. Ženu koja ujutro bira kombinaciju u kojoj često provede čitav dan. Naša “Sopargirl” je spremna za sve prilike, za posao, za kavu, za roditeljski sastanak, za šetnju gradom, za večeru... Za sve to je spremna od ranog jutra, a u autu ima vrećicu s rezervnim cipelama u koje uskoči prema potrebi. Mene često mašta zna ponijeti pa me sestra Tamara vraća u komercijalne okvire. Na kraju dana je važno da je nešto nosivo.

Ključni komadi nove kolekcije reflektiraju vašu želju da se, nakon mjeseci u “kućnom izdanju”, vratimo elegantnijoj i ženstvenijoj odjeći. U čemu ste proveli lockdown?

- U tajicama i suprugovoj hoodici. Zato sad žudim za ljetom, šetnjama gradom i kreativnošću u odijevanju.

Da na večeru možete pozvati pet kreativaca iz modnog svijeta, tko bi sve dobio pozivnicu?

- Alexander Wang, Stella McCartney, Simon Porte Jacquemus, Gabriela Hearst i Diane Von Furstenberg.

Top 5 sezone

image
Torba Only, špagerice Castaner, Hlače Stella McCartney, Haljina Kalita, top Zimmermann.
GLORIA
Linker
19. travanj 2024 04:52