Stilska sudska praksa

Iz izazovnih krpica u decentne komade: Slavne žene u sudnici koriste provjeren trik kojim šalju važnu poruku

Kako bi se u sudnici predstavila kao ozbiljna i odgovorna osoba, američka glumica Amber Heard koristi vizualni jezik odjeće, baš kao i druge žene kontroverznog odjevnog stila kad se nađu u životno važnim situacijama.

Otkako je u travnju na američkom televizijskom kanalu Court TV počeo prijenos parnice između glumaca Johnnyja Deppa (58) i Amber Heard (36), sudska bitka holivudskih zvijezda postala je najzanimljivija i najviše gledana emisija u eteru. Deppova tužba za klevetu podnesena protiv bivše supruge predmetom je brojnih TikTok isječaka, hashtagova, gorljivih objava obožavatelja i skečeva u sklopu emisije Saturday Night Live američkog kasnovečernjeg humorističnog skeč-programa.

Publika analizira svaki isječak svjedočanstva, izraze lica, poze i govor tijela jer u njima pronalazi dokaze nevinosti ili krivnje u procesu u kojem se iznose detaljni navodi o fizičkom i seksualnom zlostavljanju.

image

Amber Heard

Owen Cliff/CNP/ABACA/Abaca Press/Profimedia

S posebnom se pozornošću analizira kako su odjeveni glavni akteri ove priče. U takvim ozbiljnim i službenim prilikama, koje će itekako utjecati na život i sudbinu glavnih aktera, odjednom svi postanu svjesni osnovnog značenja mode: odjeća nije tek komad tekstila za pokrivanje tijela, nego moćno sredstvo neverbalne komunikacije.

Stoga je od prvog ulaska u sudnicu bilo jasno da gospođa Heard i gospodin Depp nisu psihopati, sociopati, patološki lažljivci, nasilnici, narkomani ili alkoholičari, epiteti kojima su se "častili" tijekom parnice. Odjeveni u stroga tamna odijela koja asociraju na odgovornost, pouzdanost i zrelost, doimaju se kao uvaženi i ozbiljni članovi društva, koji se ni u ludilu ne bi ponašali na takav način. No, budući da samo jedna strana može imati pravo, pitanje je tko je iskren, a tko glumi i u stvarnom životu...

image

Izazovno izdanje za crveni tepih Amber Heard.

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Promišljen stil odijevanja

Kako na optuženičkoj klupi sjedi Amber, pažnja je većinom usmjerena na njezin stil odijevanja koji je od izazovnog postao smjeran i čedan - premda je i Johnny prošao preobrazbu iz rokera u poslovnjaka s Wall Streeta. A glumica se u sudnici pojavljuje isključivo u sivim, tamnoplavim i crnim tonovima.

Nosi odijela ili komplete sa suknjom midi dužine, košulje zakopčane do vrata, često dopunjene kravatama ili mašnama te salonke. Ukusno i elegantno, a da se ne doima razmetljivo skupim. Njezina šminka je diskretna, nakit decentan, a kosa stegnuta u pletenicu ili punđu, ili pak složena u frizuru s valovima u stilu 30-ih.

image

Supruga britanskog nogometaša Waynea Rooneyja, koja je tužila kolegicu zbog otkrivanja privatnih tajni medijima, u sudnicu dolazi u strogo elegantnoj odjeći.

SHUTTERSTOCK

Odvjetnici joj, naime, nisu namijenili izgled žrtve ili naivke, što je česta taktika za optuženice, već su željeli postići dojam skromne i kompetentne žene koja se u neprijateljskom muškom svijetu mora boriti da ju se čuje, no ne odustaje od dokazivanja svoje hrabrosti i, na kraju, nevinosti. S takvim stajlingom, računaju oni, nitko neće povjerovati da je Amber neuračunjiva ili da umišlja stvari, kako je rečeno u tužbi.

Čitajte i: Kraljica stilskog vatrometa Maja Šuput Tatarinov privatno se odijeva potpuno drugačije: ‘Druga sam žena‘

Kamuflaža povjerenja

No, dio javnosti nije u to uvjeren jer su primijetili da Amber kopira Johnnyja - on je nosio Guccijevu kravatu ukrašenu vezenom pčelom, a na drugom ročištu ona istu takvu; on je odjenuo trodijelno sivo odijelo, a potom se u sličnom pojavila ona. No Lyn Paolo, kostimografkinja koja radi na filmovima i serijama sa sudskom tematikom, kao što su "Kako se izvući s ubojstvom" ili "Projekt Anna", smatra da je vjerojatnije objašnjenje da su oba pravna tima došla do istog zaključka - kako bi se suprotstavili predrasudama da je posrijedi svađa histeričnih slavnih osoba s iskrivljenim sustavom vrijednosti i narušenim moralom, morali su odjenuti odjeću koju Lyn zove "kamuflažom povjerenja".

image

Severina

MARKO TODOROV/CROPIX
image

Severina na putu do suda

RONALD GORSIC/CROPIX

- Odvjetnici pokušavaju iskoristiti privid koji pruža odjeća u svoju korist pa potiču preobrazbu klijenata, zbog čega njihovi uredi ponekad izgledaju kao garderoba filmskog studija - rekla je Lyn, koju su neki glumci znali zamoliti za savjet u odijevanju kad bi se našli na sudu.

Linker
18. travanj 2024 11:37