Zagrepčanka sjajno nosi komade s vlastitim potpisom
 Karmen Poznić
Prvi pogled na novu kolekciju

Najzgodnija zagrebačka kreatorica osvaja haljinama, odijelima i svojim modnim stilom

Zagrebačka dizajnerica već tri godine oduševljava ženstvenim kreacijama, među kojima se čak kriju i odijela, a brojne obožavateljice osvojile su ne samo njezine haljine i vjenčanice, već i besprijekoran stil.

Prije 3 godine osnovala je brend Larie koji je ubrzo osvojio simpatije brojnih Hrvatica, a od tada je već kreirala 8 kolekcija. No, ljubav prema modi vlasnica brenda Marina Matić (30) gaji još od malih nogu. "Sa šivaćom mašinom susrela sam se još kao dijete, baka je uvijek šivala i nešto prepravljala, a s obzirom na to da sam praznike provodila kod nje, pokazivala mi je kako rukovati mašinom" otkrila je modna dizajnerica koja je nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, pohađala Tekstilno-tehnološki fakultet i talijansku školu mode i dizajna Callegari. Otkad zna za sebe zaljubljena je u modu – kao mala je satima znala izvlačiti stvari iz maminog ormara i isprobavati ih – pa je osnivanje vlastite modne marke bio logičan slijed. "Radim isključio ono što volim i to radim svim srcem. Hrvatska je malo tržište i ako se želiš izdvojiti iz mase moraš ponuditi nešto drugačije, a ja se trudim ponuditi lijep, zanimljiv i kvalitetan proizvod" kaže dizajnerica koja posljednju kolekciju, za jesen/zimu 2017./2018., smatra svojim najboljim radom dosad.

Karmen Poznić
Prvi pogled na komade iz nove kolekcije za jesen/zimu 2017/2018

Prvi komad koji je sašila uz pomoć majke bila je mini suknja od lakirane eko kože, no danas pri kreiranju svojih kolekcija koristi čipku i svilu. U ponudi se mogu pronaći sweatshirtovi, ali i vjenčanice, a iako klijentice najčešće kupuju haljine, žestoka su im konkurencija i odijela. "Nova kolekcija najbolje opisuje mene; prevladavaju plava, narančasta, zlatna, bijela i crna boja, a haljine su izrazito romantične i lepršave. Odijela su višeslojna, šarena i ravnih linija, a ja ih najviše volim pa se trudim da budu sasvim drugačija, što klijentice u konačnici i prepoznaju".

Karmen Poznić
Larie proljeće/ljeto 2017.

Karmen Poznić
Larie proljeće/ljeto 2017.

I ovog puta Zagrepčanku je inspirirala bogata povijest kostima, naročito onih Marije Antoinette, a prije nego što haljine ugledaju svjetlo dana, najprije nastaju na papiru kao modne skice u akvarelu i olovci. Zatim ih prenosi u projektnu tablicu iz koje se može očitati i najmanji šav te se izrađuju krojni dijelovi na temelju kojih nastaju Larie komadi. "Većina haljina i odijela je ručni rad, ima jako puno detalja po kojima sam postala prepoznatljiva" kaže modna kreatorica. A osim po detaljima komadi ove kreativke mogu se prepoznati i po zanimljivim uzorcima te prirodnim materijalima koje nabavlja na sajmu tekstila u Milanu. Osim upečatljivim komadima, obožavateljice je osvojila i cijenama. "Sweatshirt ili haljina mogu se kupiti već za 350 do 400 kn, dok su vjenčanice najskuplji artikli. Neke kompliciranije haljine rade se i po nekoliko dana, a ručni rad na vjenčanicama traje i po mjesec dana." kaže dizajnerica koja je sama sebi kreirala haljinu za najvažniji dan.

Karmen Poznić
Zagrepčanka sjajno nosi komade s vlastitim potpisom

Iako većinom nosi komade s vlastitim potpisom – obožava višeslojne čipkane haljine iz kolekcije za proljeće/ljeto 2015. godine – u njezinom se ormaru može pronaći pregršt high street i vintage ulova. Najveći dio zauzimaju cipele, koje su prva stvar koje primijeti na drugim ženama, a nađe se i pokoji komad s potpisom YSL-a ili Chanela. "Idealan jesenski outfit su gležnjače s visokom potpeticom, široke traperice koje sežu do pola lista, blejzer u vojničkom stilu oker ili bordo nijanse te šešir" kaže 30-godišnjakinja čije modne kombinacije nerijetko dokumentiraju zagrebački streetstyle fotografi. Dizajnerica poglede privlači i kad se pojavi sa suprugom Krešom Matićem - par je uvijek modno usklađen, iako se to dogodi sasvim spontano. "Recimo da je naše usklađivanje spontano dogovoreno! Postoje stvari koje nam se međusobno ne sviđaju, pa ih primjerice ne odijevamo kad idemo negdje zajedno, a oboje imamo jake karaktere pa nema teorije da se presvučemo!".

Karmen Poznić

Kako često radi i po 14 sati dnevno, a narudžbe putem društvenih mreža zna primiti i u gluho doba noći, dizajnerica se s poduzetnikom voli uputiti na putovanja kojima pune baterije. Osim toga, u uličnoj modi drugih gradova često pronađe inspiraciju koju pretoči u komade koje nose i brojne poznate dame poput radijske voditeljice Ivane Mišerić, glumica Petre Kurtele, Judite Franković, Tamare Garbajs, Jelene Veljače te odvjetnice Jadranke Sloković.

Karmen Poznić
Glumica Tamara Garbajs u ulozi manekenke za Larie

Linker
16. travanj 2024 03:26