Instagram/Pinatex_official
NOVI MATERIJAL

Pinatex - koža od ananasa

Obožavate ananas, ali vam je dosta odjeće s printom tropskom voća? Sada svoje najdraže voće možete nositi na mnogo suptilniji način: Pinatex ili koža od ananasa, točnije od lišća biljke, novi je materijal za koji je zaslužna španjolska dizajnerica Carmen Hijosa.

Ideju za novi, revolucionarni materijal dobila je na Filipinima gdje je u potrazi za alternativom koži naišla na Barong Tagalog, tradicionalnu filipinsku košulju napravljenu od vlakana ananasovog lišća. Materijal je snažan i fin – odlična kombinacija za savršen kožnati proizvod i tako je rođena ideja o Pinatexu.

Iako izrada nije jednostavna, utjecaj na okoliš je relativno nizak s obzirom na to da se koristi nusprodukt ubiranja ananasa – lišće koje se inače ostavljalo da trune na tlu – te se ne mora koristiti nikakva dodatna zemlja, voda, gnojiva ili pesticidi kako bi se proizveo Pinatex.

– Mi koristimo materijal koji prije bio otpad i nadograđujemo ga, odnosno dajemo mu novu vrijednost – izjavila je dizajnerica koja je osnovala tvrtku Ananas Anam te materijal Pinatex prodaje drugim modnim brendovima u 4 boje: boji ugljena, kremastoj, smeđoj i zlatnoj.

Pinatex se osim u modnoj industriji može koristiti i biti odlična, održiva zamjena koži i u auto-industriji te proizvodnji namještaja.

Linker
18. travanj 2024 05:21