Modna retrospektiva

Pogledali smo ‘Spencer‘ i inspirirali se modnim klasicima koji i danas žive zahvaljujući obožavanoj princezi

Drama Spencer Pabla Lorrainea posljednji je u nizu filmova o britanskoj princezi Diani od Walesa koju ovoga puta tumači američka glumica Kristen Stewart (31). Zvijezda filmskog serijala Saga, deveta je glumica koja je na velikim i malim ekranima imala ulogu nesretno preminule princeze, a čini se da je možda i najuspješnija. Kritičari su, naime, pohvalili njenu izvedbu smatrajući je favoritom za najveću filmsku nagradu Oscar.

image

Kristen Stewart kao Lady Di u filmu Spencer.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Princ William od Netflixa zahtijeva da iz pete sezone izbaci scenu kontroverznog Dianinog intervjua za BBC

A jednako kao što je javnost i dalje zaintrigirana za privatni život Lady Di, tako se ljubiteljice mode još uvijek nadahnjuju njenim odjevnim stilom koji je postao primjerom profinjene elegancije. On se oblikovao baš u razdoblju kojim se film bavi, a to su rane devedesete kad se Diana odlučila razvesti od princa Charlesa: nesigurna djevojka koja je sa svega dvadeset godina ušla u britansku kraljevsku obitelj udajom za sina prijestolonasljednika kraljice Elizabete II, pretvara se u samosvjesnu mladu ženu u elegantnim kostimima, profinjenoj ležernoj odjeći i otmjenim večernjim haljinama.

Ako vam princezine odjevne kombinacije izgledaju poznato, to je zato što su se ove sezone dizajneri nadahnuli stilom ranih 90-ih.

image

Komplet sako i suknja bili su njezina "radna" odjeća, koja joj je stajala kao salivena, a nije se ustručavala nositi ih u smjelim bojama.

RC2/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

U trendu su setovi sakoa i suknje od tvida ženstvenih i smjelih boja kakve u kolekcijama imaju Balmain, Dior, Chanel i Versace. Diana je nosila crvene, narančaste, zelene i intenzivno plave, sa strukiranim sakoom dvostrukog kopčanja i naglašenih ramena, te s uskom suknjom dužine malo iznad koljena.

image
PROFIMEDIA

Čitajte i: Tajni plan princeze Diane: Sa sinovima i ljubavnikom planirala je preseliti u Los Angeles i raditi u Hollywoodu

Kombinirala ih je s čarapama u boji kože, ali i s crnim, te sa salonkama niže potpetice (budući da je bila visoka 178 centimetara), i elegantnom damskom torbom crne ili boje kostima.

image

Od klasične bijele do onih malo raskošnija kroja i od finijih detalja, Diana je obožavala košulje.

DANIEL DEME/WENN/PROFIMEDIA

Ono čemu nas je princeza Diana još podučila, to je u moć obične bijele košulje - koristila ju je za kombinacije s trapericama i kepericama, kako bi i izgledala dostojanstveno i u neformalnim prilikama kakva je igra u parku s prinčevima Williamom i Harryjem.

image
PROFIMEDIA

Čitajte i: Prerani odlazak obožavane princeze: Posljednje dane provela je s poduzetnikom, no on nije bio njezina najveća ljubav

Stajling bi upotpunila decentnim bisernim ili dijamantnim nakitom te tenisicama ili balerinkama, ovisno o dobu godine.

image

Njezine haljine uvijek su bile posebne i upečatljive. Krasili su ih šljašteči detalji, čipka, vez, perlice...

ANDREW PARSONS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A kako je zbog svog položaja u društvu morala prisustvovati brojnim zabavama, Diana je bila posebno zapažena zbog svojih večernjih kombinacija. One su išle u rasponu od raskošnih dugačkih haljina s voluminoznim rukavima, volanima i naborima, do elegantnih haljina kraće dužine sašivenih od rastezljivih materijala koje su imale sportsku estetiku svojstvenu 90-ima.

image
PROFIMEDIA

Čitajte i: Film o Lady Di sablaznio Britance: Scene princezinog mentalnog sloma previše su za monarhiju

Njih je kombinirala s raskošnim komadom nakita te salonkama i malom clutch torbom, a slični se modeli mogu naći u aktualnim kolekcijama svjetskih modnih kuća i konfekcijskih brendova.

Linker
24. travanj 2024 03:47