Bože, divan je!

Williamson Pink Star dijamant na aukciji! Procijenjen je na 21 milijun dolara

Ovaj jedinstveni dragulj zadržat će svoje mjesto u povijesti nakita kao jedan od najljepših dijamanata na svijetu.

Na aukciji će se uskoro naći jedan od posebnijih primjeraka ružičastog dijamanata pod nazivom The Williamson Pink Star Diamond. Ovaj ružičasti dijamant težak je 11,15 karata i jedan je od najčišćih i najbesprjekornijih dijamanata ove boje na svijetu. Procjene stručnjaka kažu da će se prodati za više od 21 milijun dolara.

To je tek drugi besprijekorni otmjeni i živopisni ružičasti dijamant težine veće od 10 karata koji je ponuđen na dražbi - prvi je bio CTF Pink Star, koji je prodao Sotheby‘s 2017., i nastavlja držati svjetski rekord na aukcijama za dragulje. Tijekom svog puta od neobrađenog kamena od 32,32 karata do poliranog kamena od 11,15 karata, brušenog i poliranog od strane majstora rezača iz Diacorea, Williamson Pink Star je uvelike hvaljen zbog svoje rijetkosti i ljepote. Ovaj jedinstveni dragulj zadržat će svoje mjesto u povijesti nakita kao jedan od najljepših dijamanata na svijetu.

image

Početna cijena mu je 21 milijun dolara

JUSTIN NG/AVALON/PROFIMEDIA

Dijamant će biti stavljen na aukciju u Hong Kongu 5. listopada.

Dodatnu ljepotu daje mu i činjenica da točan razlog boje ružičastih dijamanata još uvijek nije u potpunosti znanstveno objašnjen. Ne postoje dokazi da je boja posljedica određenog elementa, poput dušika u žutim dijamantima ili bora u plavim dijamantima. Rani radovi sugerirali su da bi mangan mogao biti odgovoran za ružičastu nijansu, ali nakon daljnjeg istraživanja to je isključeno. Najbolje objašnjenje koje je danas dostupno je da je boja rezultat "nevolje" na atomskoj razini.

Kroz stoljeća, ružičasti dijamanti uživali su značajno mjesto u povijesti. Stoga je globalno poznato drago kamenje poput Darya-i-Nur, Noor-ul-Ain, Agra, ali i na aukciju ponuđeni Williamsonov ružičasti dijamant. Inače, rudnik Williamson prvobitno je 1940. otkrio dr. John Williamson, koji je bio kanadski geolog. Bio je to rudnik koji je bio poznat po proizvodnji finih ružičastih dijamanata. Najpoznatiji primjerak iz ovog rudnika je ružičasti dijamant Williamson, koji je pripadao kraljici Elizabeti.

Linker
14. travanj 2024 15:44