Trikovi Nine Mie Čikeš

Za njom se svi okreću: Jedna od najbolje odjevenih arhitektica otkriva nam tajne svog stila

Ona je živjela u Berlinu i proputovala mnoge zemlje svijeta, a njezin se modni izričaj temelji upravo na usvajanju različitih kultura, ali i kazališne umjetnosti.

Nina Mia Čikeš je arhitektica, putoholičarka i "it" djevojka koja zagrebačkim ulicama ne prolazi neprimijećeno. Mnogima poznata po svome instagramskom nazivu ninaberlina, ona je jedna od onih žena koje progovaraju vlastitim stilom. Nakon što je diplomirala arhitekturu, Nina je prije nekoliko godina imala prilike živjeti u Berlinu, gdje je dobila stipendiju za cjeloživotno učenje Leonardo da Vinci, a njezin stil nevjerojatno podsjeća na vibrantnost tog grada. U Berlinu je započeo njezin rad na održivoj arhitekturi, a primjenom zelenih rješenja se bavi i danas. Ipak, unatoč velikoj arhitektonskoj strasti, Nina se prilikom osmišljavanja svojih outfita ponajmanje inspirira vlastitom strukom, a nama je otkrila tajne svoga stila.

image

Modne kombinacije koje preplavljuju Ninin Instagram profil često su potpuno nesvakidašnje.

PRIVATNI ALBUM

Kazališni umjesto arhitektonskog stila

"Mislim da bi se moj stil više mogao povezati uz kazalište nego uz arhitekturu, s obzirom na to da mojom garderobom prevladava šarenilo, a ono je atipično za arhitekte. Vlastiti stil mi je ponajmanje inspiriran arhitekturom, a i uz film, umjetnost, glazbu ili kazalište, arhitektura ne kotira visoko na ljestvici u kontekstu nadahnuća za odijevanje. Zanimljivo je kako se obično smatra da arhitekti imaju stila, no po meni većina arhitekata igra na sigurno", priznaje Nina koja se imala priliku okušati i u kazališnim vodama kada je radila scenografiju za nekoliko predstava.

image

S obzirom na to da joj je stalo do održivosti, obožava second hand odjeću.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Vrijeme je za balonere: Modni klasik dolazi u svim varijantama, a vole ga i poznate dame

Održiva moda nudi šarolike mogućnosti

Modne kombinacije koje preplavljuju Ninin Instagram profil često su potpuno nesvakidašnje i pomalo podsjećaju na kostimske kreacije, a otkrila nam je kako odjeću najčešće putuje na putovanjima i u online trgovinama. S obzirom na to da joj je stalo do održivosti, obožava second hand pa ne čudi što je većina njezina ormara pravi vintage. A kako to često ide uz ljubav prema modi, svestrana Nina se imala priliku okušati i u ulozi stilistice, a osvrnula se na trenutak kada je s prijateljicama radila stajling za domaću reklamu serije I tek tako...

"Bilo je jednostavno stilizirati ovu priču s obzirom na to da se radilo o prijateljicama, a i četvrta nas je fotkala pa je sve bilo u nekoj opuštenoj atmosferi. Voljela bih stilizirati više, a i imam i popriličan fundus u ormaru, samo je uvijek ono fantastično pitanje na kraju balade, gdje i kako naći vremena za sve?".

image

Inspiracija za jedan od kostima bila joj je slika s jednog od putovanja, a izradila ga je sama.

PRIVATNI ALBUM

Kostimi kao kreativni hobi

Svoj stilistički talent Nina pokazuje i prilikom kostimiranja za koje koristi svaku prigodu. Ona, naime, sama smišlja i izrađuje svoje kostime, a to je strast koja traje odmalena.

"Ideje mi padaju na pamet odasvuda; od natjecatelja u reality emisijama, do umjetničkih djela kupljenih na putovanju. Zapravo je zanimljivo da ne kontempliram previše ni o čemu; obično mi baš u trenutku kada treba padne na pamet neka ideja", ističe Nina.

image

Svoj stilistički talent Nina pokazuje i prilikom kostimiranja za koje koristi svaku prigodu.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Zagrebačka špica vrvi ovogodišnjim modnim hitovima koji će nas pratiti cijele godine: Izabrali smo najbolje outfite!

Eksperimentiranje kao stilski recept

No, čini se kako se najčešće inspirira putovanjima, a priznala nam je kako je ništa ne veseli više od upoznavanja novih kultura i ljudi. Upravo su djelići različitih kultura ono što bi ponajbolje opisalo Ninin eklektičan stil prepun komada iz drugih zemalja. Kod života u Berlinu ova je ljubiteljica elektronike crpila inspiraciju prvenstveno iz underground scene, a nedavno je posjetila i Kijev koji ju je uvelike nadahnuo kada je riječ o modnom izražavanju. Ipak, priznala nam je kako je inspirira toliko toga da joj je teško uprijeti prstom u jednu stvar, a njezin ključni stilski savjet glasi: "Mislim da treba izaći iz okvira i pustiti mašti na volju. Nekad će eksperiment biti uspješan, a nekad i ne. I to je sve okej".

Linker
17. ožujak 2024 17:32